Tag
Tag: wiara
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem wiara.
Ks. Zieliński: Gra o wszystko
Nikt chyba nie ma już wątpliwości, że całe zamieszanie wokół abp. Henryka Hosera SAC ma na celu doprowadzenie do jego rezygnacji z kierowania diecezją warszawsko-praską. Sugeruje to wprost zarówno ks. Wojciech Lemański, jak i jego poplecznicy, również ci w mediach głównego nurtu. I nie łudźmy się, że jest to problem jedynie tej diecezji i tego jednego biskupa. Wtapia się on bowiem w cywilizacyjny proces budowania tzw. społeczeństwa otwartego, które nie dopuszcza istnienia żadnych autorytetów, prawd obiektywnych i żadnych silnych tożsamości: ani religijnych, ani narodowych, ani nawet płciowych. A służąca temu dyktatura relatywizmu, przed którą przestrzegał Jan Paweł II i której przejawy często odsłaniamy w naszym tygodniku, jest nie mniej bezwzględna jak znana nam z niedawnych doświadczeń dyktatura proletariatu. Dlatego można być pewnym, że w przypadku skutecznego zniszczenia abp. Hosera kolej na niszczenie następnych przyjdzie raczej szybciej niż później. Stawką w tej grze jest bowiem
Ofiara komunistów Świętym!
Kościół ma nowego błogosławionego męczennika. W Modenie na północy Włoch został beatyfikowany seminarzysta Rolando Rivi, zamordowany niedaleko tego miasta w wieku 14 lat przez komunistycznych partyzantów. Wstąpił on do niższego seminarium. Gdy był w rodzinnej miejscowości, partyzanci porwali go, zdarli z niego sutannę i trzy dni męczyli, a na koniec zabili. Stało się to w 1945 r. (13 kwietnia). Wyniesieniu go chwały ołtarzy przewodniczył w imieniu Papieża prefekt Kongregacji Spraw Kanonizacyjnych, kard. Angelo Amato.„Muszę powiedzieć, że to zabójstwo było naprawdę bezlitosne – powiedział Radiu Watykańskiemu kard. Amato. – Jeden z partyzantów oddał strzały z pistoletu w głowę i serce chłopca, mówiąc: «O jednego księdza mniej». Dopuścił się wobec niego takiego okrucieństwa. A przecież Rolando nie wyznawał żadnej krwawej ideologii śmierci, ale Ewangelię życia i miłości. Dziecięcym sercem kochał wszystkich, także nieprzyjaciół. To była i jest nadal doktryna niewątpliwie «rewolucyjna», jedn
Żydzi się laicyzują i odchodzą od religii
"Raport opublikowany przez Pew Research Center's Religion & Public Life Project jest dogłębnym spojrzeniem na to, jak w ciągu ostatnich kilku dziesięcioleci zmieniła się tożsamość amerykańskich Żydów. Wynika z niego, że liczba osób niewierzących w Boga wciąż rośnie" - informuje "Rzeczpospolita".
17 proc. Polaków wierzy w zamach w Smoleńsku
Osoby wierzące, że doszło do zmachu na prezydencki samolot TU 154M w Smoleńsku, nie stanowią większości w społeczeństwie jak i wśród sympatyków PiS. Rok temu badania CBOS pokazały, że osób wierzących w zamach jest około 30 proc. Skąd taka różnica? Jest ona spowodowana m.in. inaczej sformułowanym pytaniem. "Diagnoza" zmierzyła przekonanie, że to był zamach, CBOS - przypuszczenia, że to mógł być zamach.
Ksiądz Józef Walusiak: Nie ma wyjścia z nałogu bez odniesienia do Boga
Z ks. Józefem Walusiakiem – założycielem pierwszego w Polsce ośrodka dla nieletnich narkomanów „Nadzieja", rozmawia Natalia Podosek, Fronda.pl.
Rafał Porzeziński: „Dziś świat nie dopuszcza nietolerancji kogokolwiek […] ale ze zbioru „kogokolwiek” wyklucza nas chrześcijan”
Rozmowa o tym, czy da się wyjść z najcieższych nałogów, jak być chrześcijaninem, jak z wiary śmieje się swiat i czy Bóg nas ratuje z każdej opresji z Rafałem Porzezińskim – dziennikarzem i współautor audio „12 kroków do wolności nie tylko dla chrześcijan”.
Papież: Chrześcijanin nie może plotkować!
Takimi niewyszukanymi słowami Franciszek zachęcał na audiencji ogólnej do dbania o jedność Kościoła. Papież kontynuował rozważania o Kościele w oparciu o wyznanie wiary. Dziś nawiązał do słów: „Wierzę w jeden Kościół”.
Kardynał Wyszyński jest naszym dobrem narodowym
O Prymasie Wyszyńskim i Ślubach Jasnogórskich rozmawiamy z ks. Robertem Skrzypczakiem.
Benedykt XVI polemizuje z zatwardziałym i agresywnym ateistą
Piergiorgio Odifreddi domagał się na przykład przymusowej aborcji w sytuacjach, gdy płód ma małe szanse na osiągnięcie życiowej pomyślności. Przed dwoma laty napisał książkę, w której zestawia swój ateizm z głównymi tezami „Wprowadzenia do chrześcijaństwa” Josepha Ratzingera.
Dlaczego katolicy tak mało wiedzą o swojej religii?
Na tytułowe pytanie stara się odpowiedzieć abp Marek Jędradszewski w ramach comiesięcznych spotkań z wiernymi pt. "Dialogi w katedrze". Metropolita łódzki odpowiada na pytania, które przesyłają ludzie drogą internetową, jak również te które padają podczas spotkania.
Ks. Dziewiecki dla Fronda.pl: Samobójstwo: ucieczka od życia czy wołanie o pomoc?
„Rzeczpospolita” (19.09.2013 r.) podała liczby na temat prób samobójczych, z których wynika, że jest to nadal bardzo poważny problem w Polsce. Znaczna część prób samobójczych, które nie zakończyły się śmiercią, nie jest zgłaszana i nie jest uwzględniania w oficjalnych statystykach.
Coraz więcej samobójstw? "Żywa relacja z Bogiem może pomóc w przeżywaniu kryzysów"
W Polsce lawinowo rośnie liczba samobójstw. Czy ma to jakiś związek z krysem wiary i odejściami z Kościoła? Czy żywa relacja z Panem Bogiem może pomóc w przechodzeniu przez życiowe kryzysy? O odpowiedź na te pytania poprosiliśmy ks. Dariusza Kowalczyka.
Hip-hopowi barbarzyńcy
Hip-hop to nie jest muzyka z mojej bajki. Nigdy jej nie słuchałem, a nawet więcej , gdy tylko przypadkowo natknąłem się na rap, to wyłączałem odbiornik. Już sama jej agresywna forma i jej rytm drażniły mnie. Wbrew swoim zwyczajom odrzucałem ten rodzaj muzyki bez jakiejkolwiek próby jej zrozumienia. Nie miałem poczucia, ze mamy do czynienia z interesującym zjawiskiem muzycznym, czy tym bardziej społecznym. Był to bowiem dla mnie rytm , bo nawet nie chciałem go nazywać muzyką, marginesu społecznego, subkultur postwięziennych, czy po prostu kryminalnych.
Fakt odnalezienia Krzyża to dowód na historyczność naszej wiary
Jaka jest geneza Święta Podwyższenia Krzyża? Święto Podwyższenia Krzyża jest obchodzone na pamiątkę odnalezienia Krzyża Świętego przez cesarzową świętą Helenę, matkę Konstantyna Wielkiego. Udała się ona do Ziemi Świętej w 325 roku w poszukiwaniu materialnych śladów po Jezusie Chrystusie. Rozpoczęła tam prowadzenie wykopalisk na terenie zburzonej przez Rzymian Jerozolimy. W trakcie badań, pod rzymską świątynią Jowisza odnaleziono skałę Golgoty. Znajdowała się ona na terenie byłych kamieniołomów, które niegdyś służyły do wydobywania budulca wykorzystywanego jako materiał przy budowie Jerozolimy. W trakcie przeczesywania opustoszałych w jednej z cystern znaleziono trzy krzyże. Jeden z nich zidentyfikowano jako Krzyż Jezusa Chrystusa.