Tag

Tag: wiara

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem wiara.

Fragment okładki ostatniego numeru Miesięcznika "Egzorcysta"

Kościół

"Uzdrowienie międzypokoleniowe"

Modlitwa o uzdrowienie międzypokoleniowe to lekarstwo proponowane coraz częściej ludziom potrzebującym duchowego uzdrowienia. Rekolekcje przygotowujące do takiej modlitwy przyciągają tłumy i sporo osób na podstawie doświadczenia własnego życia świadczy o jej przemieniającej sile. Skąd wzięła się idea prowadzenia takiej modlitwy? Jaką postawę przyjąć wobec coraz większej liczby jej entuzjastów?

fot. YouTube/Film Web

Cezary Pazura chce nakręcić film o św. Jadwidze

Cezary Pazura powoli staje się obrońcą katolików w przestrzeni mediów i cele brytów. I dobrze. Zawsze potrzeba odważnych głosów w obronie katolicyzmu. W rozmowie z dziennikiem „Rzeczpospolita” Pazura mówi o dziwnym fenomenie jakim jest słowo „katocelebryta”: „Ja na przykład zostałem nazwany w jednej z gazet (…) „katocelebrytą”. Zastanawiam się, skąd to przyporządkowanie. Okazało się, że wiele lat temu występowałem u Kuby Wojewódzkiego. Zapytał mnie o mój stosunek do Radia Maryja. Powiedziałem, że czasami słucham, tak jak wiele innych stacji, bo dużo jeżdżę samochodem po Polsce. I jest tam program, który mi się podoba. To „Rozmowy niedokończone””. I tak oto Pazura zasilił grono katocelebrytów pośród takich osób jak: Agnieszka Radwańska, Robert Lewandowski, Agnieszka Chodakowska i inni.

fot. gaudiumpress/Flickr

Kościół

"Nam natomiast doradza sam Bóg"

Papież zauważył, że jeśli przyjmujemy do naszego serca Ducha Świętego, uwrażliwia nas On na swój głos, ukierunkowuje nasze myśli, uczucia i intencje. Zarazem zwraca nasz wzrok na Jezusa, abyśmy widzieli w Nim wzór dla naszego postępowania i relacji z Ojcem. Franciszek zastrzegł jednak, że aby przyjąć dar rady, trzeba się modlić. Duch Święty chce nam doradzać, my jednak musimy zrobić Mu miejsce, właśnie przez modlitwę.„Zawsze powracamy do tego samego, nieprawdaż, do modlitwy. Ale jest to tak bardzo ważne. Modlić się pacierzami, których wszyscy nauczyliśmy się jako dzieci, ale także modlić się własnymi słowami, prosić Boga: Panie Boże, pomóż mi, doradź mi, co teraz powinienem zrobić? A kiedy się modlimy, robimy miejsce Duchowi, aby przyszedł i nam pomógł w tej właśnie chwili, poradził nam, co mamy zrobić. Nigdy nie zapominajmy o modlitwie, nigdy! Nikt się nie spostrzeże, kiedy modlimy się w autobusie czy na ulicy. Módlmy się w ciszy, sercem, wykorzystujmy te chwile na modlitwę. Módlmy si

Myrna Nazzour (fot.charyzmatycy.pl)

Kościół

Myrna Nazzour - kobieta naznaczona przez Boga

Pierwsza z nich została zaplanowana na 19-20 maja w ośrodku rekolekcyjnym „Totus Tuus” Zembrzycach k. Wadowic. Kolejna – 21 maja br. w Klasztorze Księży Filipinów w Gostyniu. – Myrna Nazzour to jedna z największych obecnie żyjących mistyczek Kościoła Katolickiego, a znaki jakich Bóg dokonuje za jej pośrednictwem są dowodem tego, że cuda oraz uzdrowienia nie są jedynie wydarzeniami ze Starego Testamentu, ale także rzeczywistością Kościoła naszych czasów – uważa Dominik Tarczyński ze wspólnoty Charyzmatycy, która organizuje wydarzenie.

fot. Tomasz Silva, Wikipedia

Kościół

Niektórzy chrześcijanie są „bezpłodni”

Franciszek w dzisiejszym kazaniu w Domu św. Marty wyszedł od relacji Dziejów Apostolskich na temat męczeństwa św. Szczepana. Podkreślił, że Kościół nie jest „uniwersytetem religii”, ale ludem, który idzie za Jezusem.

Święta Kaplica w Paryżu (fot. Flickr)

Pochwała Średniowiecza

Te dziesięć wieków historii ludzkości określone zostało średnimi przez złośliwość. Ludzie oświeceni najchętniej nazwaliby je ciemnymi, lecz sąd wartościujący należało przemycić w bardziej ogładzonej formie. Tak więc pomiędzy starożytnością a Kartezjuszem mamy do czynienia z okresem pewnego zastoju w dziejach myśli, z enigmatyczną i nieciekawą kulturą przez którą trzeba się szybko prześlizgnąć, aby odnaleźć dziedzictwo Akademii Platona dopiero w refleksji Erazma z Rotterdamu. Gotyk to barbarzyńska sztuka podporządkowana kultowi religijnemu, wykorzystująca raczej człowieka niż mu służąca. Ludzie wychowani na encyklopediach i popularnych podręcznikach mogą tę myśl skutecznie rozwinąć i podsumować stwierdzeniem, że do średniowiecza wracać nie ma po co, a wszelkie sentymenty w tym kierunku zagrażają rozwojowi cywilizacji europejskiej. Lecz za postępem ciągnie się zawsze reakcja, wierząca w przeszłość, a nie zawsze doceniająca przyszłość. Czas więc na apologię średniowiecza. Nie po to, żeby

Czy religia kłóci się z psychologią?

Czy religia kłóci się z psychologią?

Psychologia jest nauką, która w centrum uwagi stawia zachowanie człowieka, natomiast w centrum religii jest człowiek. Głównym celem psychologii jest promowanie dojrzałych sposobów postępowania. Głównym celem religii jest formowanie dojrzałych ludzi. Zachowania zewnętrzne nie mówią wszystkiego o człowieku. Jezus przestrzega faryzeuszów: "To wy właśnie wobec ludzi udajecie sprawiedliwych, ale Bóg zna wasze serca" (Łk 16, 15). Psychologia koncentruje się na niektórych tylko sferach człowieka i jego aktywności. Religia interesuje się całym człowiekiem i wyjaśnia ostateczny sens jego życia. Psychologia zajmuje się osobowością. Religia zajmuje się osobą.

Maciej Musiał: "Wiara nie jest powodem do wstydu"

Maciej Musiał: "Wiara nie jest powodem do wstydu"

Bardzo cieszę się, że tygodnik WPROST przygotował taki numer. Świadectwa ludzi wierzących, którzy żyją i pracują w świecie na pozór wrogi chrześcijaństwu, ale z drugiej strony jakby nie to, nie ujrzelibyśmy światła płynącego od takich właśnie ludzi. Maciej Musiał, aktor, prezenter, człowiek młody a o wierze mówi tak, jakby przeżył już wiele lat. Jego wywiad to przykład na to, że katolikiem można być wszędzie, nie tylko w środowiskach prawicowych i przykościelnych. Ten bardzo utalentowany aktor daje świadectwo Prawdzie, normalne, bez wywyższania się i bez niepotrzebnych upiekszeń.