Tag

Tag: wiara

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem wiara.

Spałam z nożem pod poduszką, dopóki nie usłyszałam: „Nie lękaj się!”

Spałam z nożem pod poduszką, dopóki nie usłyszałam: „Nie lękaj się!”

Kiedyś wydawało mi się, że Bóg jest wymysłem, a wiara ostatnią rzeczą, która mogłaby mi pomóc w problemach i zmaganiach z codziennymi przeciwnościami. Jednak te trudności nawarstwiały się w moim życiu, co spowodowało, że zaczęłam się chwytać wszystkich możliwych rzeczy w walce ze zniechęceniem i poczuciem beznadziei. Nic jednak na dłużej nie pomagało. Coraz częściej towarzyszyło mi uczucie zniechęcenia, aż pojawiła się depresja i musiałam pójść do lekarza, aby przepisał mi leki. Jednak nawet psychotropy mi nie pomagały, choć brałam je ponad 2 lata. Pomimo tego, że coraz bardziej nie dawałam sobie rady ze swoim życiem, uparcie twierdziłam, że jeżeli ja o wszystko nie zadbam to tak naprawdę nikt mi nie pomoże, ponieważ moje życie jest tylko i wyłącznie w moich rękach. Do tego pojawiły się pierwsze myśli samobójcze. W związku z tym, aby oderwać się od tej całej beznadziei, w której tkwiłam, w wieku 17 lat zaczęłam ostro imprezować, potem doszły do tego dyskoteki techno, na które regularni

Procesja w Boże Ciało w Przemyślu (fot. kuria czestochowska)

Kościół

Ks. Piotr Kieniewicz dla Fronda.pl: Chrześcijaninem się jest, a nie bywa

Ks. Piotr Kieniewicz: Uroczystość Bożego Ciała jest celebracją uwielbienia Pana Boga, który zostaje z człowiekiem w Eucharystii, który tego człowieka kocha i sam staje się dlań pokarmem. Rozpoznanie tego daru, jego wielkości, jest dla nas wezwaniem, by wzbudzić w sercu wdzięczność i próbować na rozpoznany dar odpowiedzieć.

fot. sxc.hu

Kościół

Papież: "nigdy nie było tylu chrześcijańskich męczenników jak w naszych czasach"

Przemoc na świecie, waga problemu dysproporcji społecznych, pokój między narodami, relacje z innymi religiami czy reformy w Watykanie to tylko niektóre z tematów obszernego wywiadu z Papieżem. Franciszek udzielił go jednemu z najważniejszych dzienników w Hiszpanii, ukazującemu się w Barcelonie La Vanguardia. Dziennikarze rozmawiali z Ojcem Świętym dzień po modlitwie o pokój z prezydentami Izraela i Autonomii Palestyńskiej.Szczególny akcent położył jednak Franciszek na trudną sytuację wyznawców Chrystusa w wielu miejscach świata. Nasza epoka wydaje się najtragiczniejszą w historii. „Prześladowanie chrześcijan dotyka mnie bardzo mocno jako pasterza Kościoła – powiedział Papież. – Wiem o wielu takich prześladowaniach, nie chcę jednak wyliczać ich tu, by nikogo nie urazić. Gdzieś jest zakazane posiadanie Biblii lub uczenie katechizmu, albo noszenie krzyża... Chcę, by jedna sprawa była jasna: jestem przekonany, że prześladowania chrześcijan dzisiaj są większe niż w pierwszych wiekach Kościo

(fot: sxc hu)

Manifestacja wiary prawników

Obecnie, przysięgę ze słowami „Tak mi dopomóż Bóg” mogą składać jedynie sędziowie i prokuratorzy. Pozostali pracownicy środowiska prawniczego, takiej możliwości zostali pozbawieni. Jednak – jak zaznaczają – przyszedł czas na zmiany. Co do tego nie ma wątpliwości Izabela Niedźwiecka – adwokat, która podpisała petycję.

Życie w oblężonym Leningradzie (fot.Wikimedia Commons)

Na zawsze pozostali ludźmi…

W tym roku mija 70. rocznica wyzwolenia największego miasta na północy Rosji, które przez ponad dwa lata było niemal całkowicie odcięte od świata, płacąc wysoką cenę za propagandowe posunięcia Stalina w czasie II wojny światowej.

Wanda Półtawska (fot.Paweł Zastrzeżyński)

Dr Wanda Półtawska apeluje do polityków

DEKLARACJA WIARY - PRAWO NIGDY NIE MOŻE ZMUSZAĆ DO NIEMORALNOŚCIDeklaracja Wiary jest świadectwem złożonym przez lekarzy, którzy w swojej praktyce starają się sprostać temu, czego nauczał Jan Paweł II. Analogiczna deklaracja polityków powinna polegać na zgłaszaniu i popieraniu konkretnych projektów ustaw odbudowujących w naszym porządku prawnym moralny fundament naszej cywilizacji.Uprzedniość zasad moralnych do stanowionego prawa oznacza, iż prawo nigdy nie może zmuszać do niemoralności. Bardzo dobrze się stało, iż w odpowiedzi na Deklarację Wiary w Senacie Rzeczpospolitej zainicjowano akcję na rzecz wykreślenia z ustawy o zawodzie lekarza i lekarza dentysty, w wypadku gdy lekarz odmawia popełnienia niemoralności, obowiązku wskazania innego lekarza, który to uczyni.Przepis ten skazywał lekarzy na to, iż tak czy inaczej, w niemoralności muszą uczestniczyć. Wskazanie innego lekarza z moralnego punktu widzenia jest bowiem współudziałem w popełnieniu niemoralnego czynu.Zwracam się z prośbą

fot. sxc.hu

Zanim oczernisz lekarza z powodu jego wiary. Koniecznie przeczytaj!

Jako jeden z wielu lekarzy podpisanych pod "Deklaracją wiary" stanowczo sprzeciwiam się szykanowaniu i publicznemu obrażaniu osób, które podpisały się pod deklaracją. Deklaracja ta została przygotowana przez katolickich lekarzy jako swoiste wotum wdzięczności za kanonizację Jana Pawła II. Jej podpunkty są potwierdzeniem myśli naszego Świętego rodaka, a wypełnianie ich powinno być czymś codziennym dla każdego katolika, nawet bez podpisywania dokumentu. Chyba oczywistym jest, że dla chrześcijanina- niezależnie od wykonywanego zawodu- Pan Bóg powinien być na pierwszym miejscu, a prawo boskie- Dziesięć Przykazań- podstawowym prawem. Obowiązkiem lekarza jest bronić każdego życia, nie zabijać- to chyba również oczywiste. W chwili obecnej rozpętano burzę wokół podpisów pod deklaracją, a nakręcana jest ona przez media, które jeszcze kilka tygodni temu "niby z przejęciem" relacjonowały kanonizację Jan Pawła II, za którego myśli propagowanie właśnie dochodzi do medialnego "wieszania" lekarzy.

fot. sxc hu

Polscy przedsiębiorcy są religijni!

Zespół badawczy Instytutu Socjologii Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego, pod kierownictwem ks. prof. Sławomira Zaręby, przeprowadził na ten temat sondaż na przełomie kwietnia i maja.