Tag

Tag: wiara

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem wiara.

Fot. Wikipedia

Kościół

Papież Franciszek: negocjując naszą wiarę i godząc się na kompromisy, wchodzimy na drogę apostazji

Przypomniał, że chrześcijanie zawsze stali przed pokusą, by nieco zredukować własną wiarę, być jak inni, nie być aż tak bardzo radykalni. „Jednakże, kiedy zaczynamy «przycinać» naszą wiarę, negocjować, przeżywać ją tanim kosztem, wchodzimy na drogę apostazji, niewierności względem Pana Boga” – podkreślił Papież. Zaznaczył on, że wzorem odwagi w wyznawaniu wiary jest Piotr oraz inni męczennicy. Aby ich spotkać, nie musimy schodzić do rzymskich katakumb. Również dziś chrześcijanie są prześladowani za wiarę. W niektórych krajach nie mogą nawet nosić krzyżyka – powiedział Ojciec Święty. Poranną Eucharystię Franciszek odprawił w Domu św. Marty, swej aktualnej rezydencji. Towarzyszyła mu argentyńska rodzina i zakonnice z dwóch zgromadzeń.

Wiara potrzebuje symboli

Kościół

Wiara potrzebuje symboli

Księże Biskupie, co jakiś czas jesteśmy świadkami sporów o obecność krzyża w miejscach publicznych. O czym to świadczy? Czy krzyż nie zostaje w tych kłótniach zawłaszczany, wykorzystywany do własnych celów? Kiedy chodziłem do liceum, a było to na przełomie lat siedemdziesiątych i osiemdziesiątych, także pojawił się temat wieszania krzyży w miejscach publicznych, w tym w szkołach. W moim liceum nikt nie wyszedł z pomysłem wieszania krzyży na ścianach. Dlaczego? Bo jako uczniowie mieliśmy absolutne poczucie wolności religijnej w szkole. Dyrektor, choć był członkiem PZPR, zapraszał na rady pedagogiczne księży z parafii. Robił to, bo nie chciał konfliktu wyznaniowego w szkole. Nie chciał, by uczniowie mieli poczucie swoistej schizofrenii, a stałoby się tak, gdyby inaczej zachowywali się i mówili na lekcjach, a inaczej po ich skończeniu. Kiedy robiliśmy szkolne przedstawienia, wykorzystywaliśmy również teksty wzięte wprost z Biblii. Scenografia nawiązywała do chrześcijaństwa i nikt nie miał

Dziś Wielki Czwartek - rozpoczyna się Triduum Paschalne

Kościół

Dziś Wielki Czwartek - rozpoczyna się Triduum Paschalne

Od dzisiaj Kościół rozpoczyna uroczyste obchody Triduum Paschalnego, w czasie którego będzie wspominać mękę, śmierć i zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. W Wielki Czwartek liturgia uobecnia Ostatnią Wieczerzę, ustanowienie przez Jezusa Eucharystii oraz kapłaństwa służebnego.

Osoby religijne bardziej szczęśliwe?

Kościół

Osoby religijne bardziej szczęśliwe?

Badanie przeprowadzono w formie wywiadu z trzystoma tysiącami Amerykanów. W raporcie końcowym stwierdzono, że osoby przynajmniej raz w tygodniu uczęszczające do kościoła, synagogi czy meczetu, każdego dnia doświadczają "3,36 pozytywnych oraz 0,85 negatywnych emocji", natomiast ludzie nie odwiedzający miejsc modlitwy, mogą liczyć na "jedynie 3,08 dobrych oraz aż 1,04 złych emocji w ciągu danego dnia". Badacze jako "pozytywne emocje" zaklasyfikowali śmiech, zadowolenie, uczucie szczęścia, naukę lub poznawanie czegoś nowego i ekscytującego.

Adamski: Szokujące dane z Belgii pokazują, że potrzebna jest nowa ewangelizacja

Kościół

Adamski: Szokujące dane z Belgii pokazują, że potrzebna jest nowa ewangelizacja

W tym samym okresie o połowę zwiększyła się natomiast liczba ateistów: z 24 proc. w 1982 r. do 42 proc. w 2012 r. Wysoki jest też odsetek osób, które deklarują brak jakiegokolwiek związku z Kościołem katolickim. Wśród młodzieży urodzonej po 1984 r. jest to aż 70 proc. Liliane Voyé, socjolog religii i emerytowana profesorka Uniwersytetu Katolickiego w Louvain przekonuje, że coraz więcej dzieci jest wychowywanych poza jakimkolwiek odniesieniem do Kościoła. Natomiast ks. Tommy Scholtès, rzecznik Konferencji Biskupów Belgijskich wśród powodów drastycznego zmalenia ilości wierzących Belgów wymienia dziedzictwo rewolucji seksualnej 68 roku kryzys związany z przypadkami pedofilii wśród duchowieństwa, duży wzrost populacji muzułmańskiej i "ogólne poczucie pluralizmu i tolerancji". Według niego wszystko to sprawia, że "ludzie mają coraz mniejszą ochotę na wiązanie się z tym, co instytucjonalne". Duchowny dodaje, że na tendencja może się odwrócić, jednak zależeć to będzie od „jakości życia dzisi

Dlaczego chrzcimy niemowlęta, czyli wiara przed sakramentem

Kościół

Dlaczego chrzcimy niemowlęta, czyli wiara przed sakramentem

Najkrócej odpowiedziałbym tak: Bo naprawdę wierzymy w Pana Jezusa! Wierzymy, że w sakramentach przychodzi do nas realnie i obdarza swoją miłością, uzdalniającą nas do tego, żebyśmy szli za Nim, jak za naszym Pasterzem. On przecież po to przyszedł do nas i poszedł aż na krzyż – jak śpiewamy w kolędzie – „by zbawić ludzki ród”.

Ateiści oburzeni słowami Denzela Washingtona

Ateiści oburzeni słowami Denzela Washingtona

Podczas wywiadu dla "Screen Slam” Washington został zapytany czy trudno było zagrać Tobina Frosta, byłego agenta CIA, który stał się przestępcą. „Istnieje książka „The Sociopath Next Door”, która stała się dla mnie “biblią”, gdy tworzyłem rolę. Frost jest socjopatą. Nie ma sumienia. Myślę, że jest ateistą, mordercą i kłamcą”- powiedział Washington. Te słowa oburzyły wielu amerykańskich ateistów, którzy zarzucili aktorowi celowe łączenie socjopatów z ateistami. Niektórzy blogerzy portalu „The Examiner” uznali, że wypowiedź celebryty jest tak samo skandaliczna jak wyzywanie Żydów przez Mela Gibsona. Wiele portali internetowych dla ateistów zaczęło nawoływać do bojkotu filmów z gwiazdorem.

W co wierzyła Whitney Houston?

W co wierzyła Whitney Houston?

Gdy przyjaciółka Houston, Kelly Price usłyszała, że Houston nie zaśpiewa z nią na koncercie poprzedzającym Grammy, powiedziała zszokowana, że nic nie wskazywało na tragedię. Według niej Houston była w dobrej kondycji duchowej przed śmiercią. W USA jednak toczy się dyskusja na temat wiary Houston, która uczęszczała do The Perfecting Church w Detroit. Houston powiedziała kiedyś w „New York Daily News”, że była świadoma swoich grzechów i dlatego szukała pocieszenia właśnie w tym zborze. „Ten kościół mówi, że nigdy nie przychodzimy do Boga jako osoby perfekcyjne. Przychodzimy tacy jacy jesteśmy i oczekujemy pomocy”- mówiła gwiazda, która jako jednak z niewielu osób w show biznesie publicznie przyznała się do uzależnienia od alkoholu i narkotyków.

Biblia zamiast pieska chihuahua

Biblia zamiast pieska chihuahua

Znana wokalistka R&B Kelly Rowland kilka razy już podkreślała, że religijność jest dla niej bardzo ważna. „Nie mogę bez tego żyć. Jako dzieci byliśmy bardzo blisko Boga, jednak wraz z dorastaniem, gdy podróżujesz i zbierasz doświadczenia, przestajesz czytać Biblię każdego dnia. Nie zdajesz sobie jednak sprawy, że w ten sposób wyrzucasz ze swojego życia bardzo ważne elementy" – mówiła wywiadzie dla gazety "The Scotsman". Natomiast w wywiadzie dla Contactmusic.com Rowland dodaje, że nie może funkcjonować bez Pisma Świętego, które bierze ze sobą w każdą trasę koncertową.

o. Salij: Dogmat najbardziej wyszydzany

Kościół

o. Salij: Dogmat najbardziej wyszydzany

Jeżeli inteligencja ma być gronem ludzi intelektualnie dojrzałych, to nie może być w ogóle inteligencji katolickiej; może być co najwyżej katolicka półinteligencja. Autorem tych słów – wydrukowanych na łamach „Racjonalisty”, organu warszawskiego koła intelektualistów Polskiego Związku Myśli Wolnej – nie był jakiś zadziorny licealista, ale profesor zwyczajny Uniwersytetu Warszawskiego Tadeusz Kotarbiński, człowiek raczej zrównoważony i niewątpliwie zacny. I nie odmówił sobie prof. Kotarbiński przyjemności zakpienia z tych katolickich półinteligentów, którzy wierzą, że „duch bezcielesny z niewiastą spłodził syna, która to niewiasta mimo to pozostała dziewicą”.

Święci Franciszek i Klara potrzebni od zaraz!

Kościół

Święci Franciszek i Klara potrzebni od zaraz!

Dane rzeczywiście robią wrażenie. W 1990 roku liczba zakonnic w zgromadzeniach czynnych spadła z niemal 24 tys. do 19,6 tys. 20 lat temu było niemal 1200 nowicjuszek, czyli kobiet, które w różnych zgromadzeniach rozpoczynały szkołę życia zakonnego. W 2010 r. było ich 355. A w zgromadzeniach klauzurowych też nie jest jakoś specjalnie różowo. Do wielu klasztorów od kilku lat nikt nowy nie wstąpił.

Znany bokser wyrzeka się zła i odnawia wiarę w Jezusa

Znany bokser wyrzeka się zła i odnawia wiarę w Jezusa

Znakomity bokser powiedział w wywiadzie dla ABS-CBN, że wyrzekł się swoich grzechów i zaczął mocniej studiować Pismo Święte. Na dodatek chce on więcej czasu spędzać ze swoją żoną i dziećmi. „Gdybym umarł w ostatnich dwóch latach to może nie poszedłbym od razu do piekła. Moja wiara w Niego jest stuprocentowa, ale jednak byłem w pewnym stopniu adwokatem diabła”- mówi i dodaje, że mimo wiary robił wiele złych rzeczy. Bokser opowiadał w wywiadzie o swoim nawróceniu, które przyszło po walce z Meksykaninem Juanem Manuelem. Pacquiao. Opowiada jak we śnie zobaczył jasne światło i usłyszał głos, który go zapytał: “dlaczego ode mnie odchodzisz?”. „Obudziłem się płacząc. Moja poduszka była mokra od łez”- opowiada.

Wierzący jest szczęśliwszy

Wierzący jest szczęśliwszy

Analizy zostały przeprowadzone na podstawie danych pochodzących z 24 krajów Europy. Najbardziej szczęśliwi okazali się konserwatyści i to pomimo etycznego rygoryzmu, którego wymaga od nich wiara. Ale dotyczy to jedynie katolików i protestantów. Ani prawosławni, ani muzułmanie czy wyznawcy innych wschodnich religii nie czują się w Europie szczęśliwi.