Jak naukowiec wyobraża sobie Boga?
Rozmawia: br. Tytus Wandas OFM – Redaktor naczelny FBI
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem wiara.
Rozmawia: br. Tytus Wandas OFM – Redaktor naczelny FBI
W obliczu zbliżającego się Wielkiego Tygodnia potrzeba nam się wyzwolić z „duchowych kaprysów” wobec Boga, który wyciąga do nas pomocną dłoń na różne sposoby, ale zawsze w swoim własnym, boskim stylu. Mówił o tym Papież podczas porannej Mszy w kaplicy Domu św. Marty - podaje "Radio Watykańskie".
Pytanie dlaczego tak się stało, dlaczego sto pięćdziesiąt osób, w tym szesnaścioro dzieci, zginęło zawsze w takiej sytuacji cisną się na usta. Zadawali je także współcześni Jezusowi, gdy ginęli niewinni. A On odpowiadał: „W tym samym czasie przyszli niektórzy i donieśli Mu o Galilejczykach, których krew Piłat zmieszał z krwią ich ofiar. Jezus im odpowiedział: «Czyż myślicie, że ci Galilejczycy byli większymi grzesznikami niż inni mieszkańcy Galilei, że to ucierpieli? Bynajmniej, powiadam wam; lecz jeśli się nie nawrócicie, wszyscy podobnie zginiecie. Albo myślicie, że owych osiemnastu, na których zwaliła się wieża w Siloam i zabiła ich, było większymi winowajcami niż inni mieszkańcy Jerozolimy? Bynajmniej, powiadam wam; lecz jeśli się nie nawrócicie, wszyscy tak samo zginiecie»” (Łk 13, 1-9).
O zagrożeniach duchowych i chrześcijańskiej perspektywie odnoszenia się do nich, traktuje cykl filmowy, przygotowany przez Maskacjusz TV
Na początku stycznia tego roku cały kraj obiegły informacje o czteroosobowej rodzinie z Lublina, która miała „odprawiać egzorcyzmy” na własną rękę w swoim mieszkaniu. Z powodu krzyków i hałasu, jakie dobiegały z domu, sąsiedzi wezwali pogotowie, policję. Wszyscy członkowie trafili do czterech różnych szpitali psychiatrycznych. Sprawę bada prokuratura. Natomiast kilka lat temu media obiegła wiadomość o „egzorcyzmach”, jakie dorosłe dzieci urządziły swojej 75-letniej matce. Ponieważ schorowana kobieta podobno nie chciała wyrzec się szatana, syn bił ją tak długo, aż zmarła.
Nikodem, bohater dzisiejszej ewangelicznej rozmowy, przyszedł do Jezusa w nocy. Nie wypadało bowiem dostojnikowi żydowskiemu publicznie spotykać się z jakimś, niezbyt jeszcze znanym wędrownym nauczycielem z Galilei. Nie wypadało…
Ksiądz został porwany przez ekstremistów w Bagdadzie. Choć w niewoli przetrzymywali go zaledwie przez dziewięć dni, wycierpiał dla Chrystusa wiele. Ksiądz wyjaśnił na kongresie w Würzburgu, że muzułmanie spalili kościół, w którym pracował. Wkrótce porwali także jego samego. Duchowny odpowiada, że spodziewał się najgorszego.
Br. Tytus Wandas OFM, redaktor naczelny FBI: Przede wszystkim jest Pan kojarzony z serialu „Plebania”. Jak gra się ateistę będąc w gruncie rzeczy osobą wierzącą?
Chrześcijanka: Przebaczam IS. Oby Bóg im przebaczył!
Pierwszy stopień wyrzeczenia polega na zrezygnowaniu z wszelkich zewnętrznych bogactw i majętności świata.
„Co ja właściwie robię w tym bagnie? Czy po to się urodziłam?"Te pytania pojawiały się czasem w samym środku mojego przedstawienia. Pośród ryku uznania rozbawionej publiczności, czułam się kompletnie sama. Stawałam się coraz bardziej znana i sławna w Soho, jako Śmiała Diana, a jednocześnie delikatność i łagodność, będące częścią mojej natury, zaczynały gdzieś ulatywać. Soho i cała ta „świetność" zawiodły moje oczekiwania. Nie znalazłam szczęścia. Oprócz wielkich pieniędzy, które tu zarabiałam - nienawidziłam życia. Cóż, nikomu nie przyszłoby na myśl, co się działo we mnie. Wypracowałam sobie opinię dziewczyny pełnej życia i humoru, zawsze skorej do śmiechu, ale ten śmiech był w rzeczywistości głuchy i pusty.- Diana, będziesz dzisiaj na imprezie?Zaproszenie przyszło od jednej ze striptizerek z mojej zmiany. Dzikie przyjęcia u niej zawsze oznaczały doskonałą zabawę.- Jasne! Mam nadzieję, że zatroszczysz się o dobre męskie towarzystwo!Jak zwykle przyszłam, jako jedna z pierwszych. Zajęłam
We Włoszech miała miejsce obrzydliwa napaść na Kościół święty. Trudno inaczej nazwać zachowanie dziennikarki, która poszła do spowiedzi w kilku kościołach, okłamywała księży, spowiedź nagrała i opublikowała na tej podstawie artykuł.
Handel narkotykami, wirtualna miłość, przekazywanie wiary nowym pokoleniom i relacje Papieża z osobami, które nie podzielają jego poglądów. Te m.in. kwestie poruszył Franciszek w obszernym wywiadzie, jakiego udzielił gazecie wychodzącej w Buenos Aires w jednej z dzielnic nędzy. Redaguje ją od grudnia ubiegłego roku grupa młodych zapaleńców. „La Cárcova news” wydawana jest w slumsach o tej samej nazwie; powstały one w stolicy Argentyny pół wieku temu wokół ostatniej stacji metra. Pytania zostały zredagowane podczas spotkań z ubogą młodzieżą, a w jej imieniu zadał jej Franciszkowi pracujący w slumsach ks. José Maria di Paolo. Przez długie lata współpracował on na rzecz najuboższych z ówczesnym arcybiskupem Buenos Aires, a w lutym spotkał się z Papieżem Bergolio w Domu św. Marty.
Ks. Piotr Pawlukiewicz: Jezus - okulista czy chirurg plastyczny?
„Prezydent wspiera in vitro. Uważa, że macierzyństwo, ojcostwo jest tak wielkim szczęściem, że nie można tego ludziom odmawiać ze względu na kłopoty medyczne” – mówił w TVN24 Tomasz Nałęcz, doradca prezydenta Bronisława Komorowskiego. Dodał też, że prezydent przyznał, iż popiera in vitro dla par żyjących w cudzołożnym („nieformalnym”) związku.