Tag

Tag: wiara

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem wiara.

Tęcza na pl. Zbawiciela (fot.  Marcin Miskiewicz/Flickr)

Kościół

Br. Marcin Radomski dla Fronda.pl: Czy katolik może się cieszyć z palenia tęczy? A może to grzech?

Br. Marcin Radomski OFM Cap: Trzeba odróżnić dwie rzeczy. Wydaje mi się, że w przypadku spalenia tęczy pojawiła się radość z powodu zdecydowanej reakcji wobec symbolu, jaki stanowiła ta konstrukcja. Kluczem jest zrozumienie tego, z jakiego powodu na pl. Zbawiciela wyrosła ta kolorowa instalacja. Jeżeli rzeczywiście tęcza stała się symbolem kultury gejowskiej i tolerancji wobec niej, to trzeba to wziąć pod uwagę.

Polskie Państwo Podziemne (fot. Wikimedia Commons)

"Cieszę się, że będę zamordowany jako katolik"

Uroczystość, jaka miała miejsce w minioną niedzielę, rozpoczęła się od Mszy św. w Bazylice Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny w Rzeszowie, której przewodniczył bp. Jan Wątroba. Homilię zaś wygłosił ks. infułat Józef Sondej, kapelan Armii Krajowej – najstarszy kapłan diecezji rzeszowskiej. W wygłoszonym słowie ks. inf. Sondej przypomniał postać płk. Łukasza Cieplińskiego, którego niemal jest rówieśnikiem. Kaznodzieja zwrócił również uwagę na dramat Żołnierzy Wyklętych, tuszowanie prawdy w okresie komunizmu oraz współczesne zagrożenia i wyzwania jakie stoją przez Polską.Po zakończeniu Mszy św. uroczystości przeniosły się na plac przy zbiegu al. Ł. Cieplińskiego, ul. S. Moniuszki i ul. Zygmuntowskiej, na którym stanął pomnik. Osoby uczestniczące w odsłonięciu pomnika usłyszały treść grypsów, które płk. Ciepliński pisał z więzienia do rodziny. Treść jednego z ostatnich, napisanego tuż przed śmiercią, umieszczono na pomniku: „Odbiorą mi tylko życie. A to nie najważniejsze. Cieszę się, ż

Kiko Arguello (fot. http://www.camminoneocatecumenale.it)

Kościół

Kiko Arguello: „Jeśli ty dziś odwracasz się od Chrystusa i wybierasz innych bożków, zostaniesz bez Chrystusa i stracisz wszystko”

„Jako młody mężczyzna nie miałem pojęcia, po co w ogóle żyję. Jaki sens ma moje życie? Jaki sens ma cierpienie? Dlaczego dotyka nas tyle zła? […] Skąd się w ogóle wziąłem? Oczywiście, urodziła mnie moja matka, ale mnie nurtowało pytanie, skąd na Ziemi pojawił się człowiek? I po co? Przestałem widzieć w życiu sens” – to zdanie wypowiedział w jednym z wywiadów Kiko Arguello – założyciel Drogi Neokatechumenalnej skupiającej dzisiaj miliony osób na całym świcie w dziele nowej ewangelizacji. Co się stało, że przeszedł od ateizmu do „szaleństwa” wiary?

Ks. Rafał Kaniecki (fot. Archiwum autora)

Patriotyzm z etykietki

Patriotyzm. To słowo, które w ostatnich dniach było na ustach wielu. Czy jednak jest możliwe, aby wszyscy Polacy, którzy różnią się od siebie, czasem bardzo, światopoglądem czy pomysłami na przyszłość kraju, rzeczywiście wyróżniali się postawą prawdziwie patriotyczną? Dobre pytanie. Wobec tego, czy istnieje może jakieś kryterium, które pozwalałoby odróżnić prawdziwego patriotę od pozornego?

Fot. Wikimedia Commons

Więziony w Iranie chrześcijanie odzyskali wolność

Jak informuje Open Doors społeczność międzynarodowa ciągle wywiera nacisk na Iran, aby prawa człowieka zaczęły być respektowane przez świat polityczny i społeczeństwo. Liczba przeciwników politycznych jest w dalszym ciągu znaczna. Do więźniów sumienia zalicza się również ponad 40 chrześcijan, którzy są imiennie znani Open Doors. Na samym początku pierwszej przemowy nowego prezydenta Hassana Rouhani przed walnym zgromadzeniem Narodów Zjednoczonych w Nowym Jorku, na krótko przed zakończeniem kary, zwolniono z więzienia dwie chrześcijanki: Mitra Rahmati i Maryam Jalili. Ambasador Stanów Zjednoczonych przy ONZ, Samantha Power, poparła uwolnienia, mówiąc:

fot. sxc.hu

Na świecie zakonnicy odchodzą z klasztorów. Dlaczego?

RW: Dane statystyczne dotyczące kryzysu życia konsekrowanego są dość niepokojące. Jak konkretnie wygląda sytuacja? Abp Carballo: Przede wszystkim chciałbym zauważyć, że ilekroć jest mowa o kryzysie życia konsekrowanego, kryzysie zakonów, od razu przechodzi się do liczb obrazujących skalę wystąpień z zakonów. Zapomina się przy tym, że zdecydowana większość osób konsekrowanych z wielkim radykalizmem dochowuje wierności swemu powołaniu. Jestem przekonany, i potwierdza to moje doświadczenie, wyniesione z pierwszych miesięcy pracy w Kongregacji ds. Instytutów Życia Konsekrowanego i Stowarzyszeń Życia Apostolskiego, że życie konsekrowane jest dziś bardzo dynamiczne i pełne poświęcenia, konsekracji. Pod tym względem jestem więc pełen optymizmu. Oczywiście, prawdą jest, że wystąpienia z zakonów są niepokojące. I nie mogę pogodzić się z myślą, że są one czymś normalnym. Bo nie jest normalne, że po wielu latach formacji jakiś zakonnik czy zakonnica przekonują się, że życie zakonne im nie odpowia

fot.materiały prasowe

Pismo Św. dostępne w każdej chwili

Andrew Blok, twórca GoBible, której wielkość można przyrównać do talii kart, zwraca uwagę, że urządzenie będzie przydatne przede wszystkim w duszpasterstwie osób niepełnosprawnych szczególnie niedowidzących oraz dla osób starszych, które to mają trudności ze znalezieniem konkretnego czytania.

fot. Wikimedia Commons

Kościół

Czy św Michał płacze na Rodos?

Chrześcijanie na całym świecie od kilku dni przekazują sobie wiadomość o dziwnym zjawisku jakie ma miejsce na greckiej wyspie Rodos. W tym tygodniu zauważono tam, że czczona w jednej z cerkwi ikona Św Michała Archanioła rzekomo zaczęła „płakać”. Jak informuje prowadzący bloga „Mystagogy” John Sanidopoulos, zjawisko miało miejsce w kościele pod wezwaniem św. Michała Archanioła na starym cmentarzu w miejscowości Lalyssos. Wikariusz tego kościoła, ks. Apostolos twierdzi że ikona jest z 1896 roku, a niedawno była poddawana konserwacji.

fot. za gliwice.fronda.pl

Ten straszny polski patriotyzm!

Kilka miesięcy temu znany prezenter TVN24 Jarosław Kuźniar ogłosił, że „nie jest patriotą i jest z tego dumny”. W środę rozmowie z portalem Natemat.pl wyznał, jakim kluczem kieruje się, przygotowując kolejne podróże. „Chociaż ważne jest też miejsce, które nie będzie naznaczone Polakami. Staram się takie wybierać, nie umiem odpoczywać w Polsce i niespieszno mi do polskiego języka” - stwierdził, dodają, że „gdziekolwiek poza Polską” można poczuć się swobodniejszym.

Papież Franciszek fot gaudiumpress/Flickr

Kościół

Papież Franciszek: Sakramenty są mocą Chrystusa

"Sakramenty to nie pozory czy obrzędy. Sakramenty są mocą Chrystusa. Sam Jezus Chrystus jest obecny w sakramentach. Kiedy odprawiamy Mszę, jest w niej żywy Jezus. To właśnie On nas gromadzi, jednoczy i prowadzi do adrowania Ojca. Dlatego tak ważne jest przystępować do komunii. I ważne jest, by dzieci szybko zostały ochrzczone, by przyjęły bierzmowanie. Dlaczego? Bo jest to obecność Jezusa Chrystusa w nas. Ona nam pomaga. Kiedy czujemy, że jesteśmy grzesznikami, ważne jest, byśmy poszli do sakramentu pojednania. «Ależ nie, Ojcze – powie ktoś – boję się, że ksiądz mnie złoi». Nie, ksiądz cię nie złoi. Wiesz, kogo spotkasz w sakramencie pojednania? Jezusa, który ci przebaczy. To Jezus czeka na ciebie, na tym polega sakrament”

Fot. Wikimedia Commons

Kościół

Jak rozmawiać z Aniołem

Można śmiało przypuścić, że nie każdy będzie kiedyś w takiej sytuacji. Jednak warto na biblijne spotkania z Aniołami spojrzeć nieco szerzej. Nie tylko jak na wydarzenia sprzed wieków, ale jako na wzorcowe modele naszej codziennej relacji z Bogiem.