Tag

Tag: wiara

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem wiara.

Ks. Zieliński: Niemiłosierny Kościół

Ks. Zieliński: Niemiłosierny Kościół

W nawale spraw związanych z napływem imigrantów umknęły nam zbyt łatwo decyzje papieża Franciszka dotyczące Roku Miłosierdzia. Z pobieżnych doniesień medialnych wiadomo tylko, że papież zdecydował, żeby w tym czasie prawo rozgrzeszania z aborcji i uwalniania od związanej z tym grzechem ekskomuniki mieli wszyscy księża. Dotyczy to również tych kapłanów, którzy nie zachowują pełnej jedności ze Stolicą Apostolską, jak choćby członkowie Bractwa św. Piusa X, zwani potocznie lefebrystami.Sama decyzja papieża o rozszerzeniu tych uprawnień na wszystkich księży nie jest czymś wyjątkowym. W większości diecezji podczas rekolekcji, odpustów, pielgrzymek i innych wielkich zgromadzeń pokutnych prawo do rozgrzeszania nawet z grzechu aborcji i do zdejmowania ekskomuniki na forum wewnętrznym przysługuje wszystkim księżom, również tym dopiero co wyświęconym. Także w niebezpieczeństwie śmierci grzesznika prawo uwalniania go z sankcji, choćby i zastrzeżone dla Stolicy Apostolskiej, ma każdy ksiądz, nawet

Rocco Buttiglione: Europa zmaga się o wiarę

Rocco Buttiglione: Europa zmaga się o wiarę

Są pośród nas ludzie, którzy niezwykle pesymistycznie patrzą na Europę, Włochy, Polskę, Świat; którzy myślą, że wczoraj mieliśmy chrześcijańską cywilizację, lecz dzisiaj już nie. Nigdy nie podzielałem tej opinii. Myślę, że świat zawsze poruszał się ruchem wahadłowym pomiędzy wiarą i desperacją.

Ojciec Knabit: Zwycięskie pokonywanie trudności

Kościół

Ojciec Knabit: Zwycięskie pokonywanie trudności

Koniec upałów, śnieg w Tatrach i trochę deszczu. Dobrze, że choć tyle, choć wciąż go za mało. Referendum – horrendum. Mam nadzieję, że władze będą się dobrze zastanawiały, czy urządzić następne. Dołożą natomiast wszelkich starań, by dobrać sobie i nam takich urzędników, których kompetencje i konsekwentne działanie dla dobra społeczeństwa pozwolą mieć pełne zaufanie do ich rozstrzygnięć i kierunków działania.

Pieniądze można zarabiać, inspirując się Jezusem

Pieniądze można zarabiać, inspirując się Jezusem

Kilka dni temu miałem trudną rozmowę ze znajomą. Prowadzi z mężem firmę, zatrudniają kilkanaście osób. Obciążenia są tak wielkie, że dłużej już chyba nie uda się im jej utrzymać. Wykańczają podatki, ZUS, absurdalne przepisy. Jako ludzie wierzący nie godzą się na szwindle, dwuznaczności, łapówki. Ania rozżalona pytała mnie: czy w Polsce da się prowadzić (z powodzeniem) firmę bez zatrudniania na czarno, tzw. kreatywnej księgowości, umów śmieciowych, dawania łapówek, rozliczania się pod stołem… i nie zbankrutować?

Nieśmiertelna dusza istnieje !

Kościół

Nieśmiertelna dusza istnieje !

W czasach ZSRR sowieccy ateiści kpili sobie z ludzi wierzących w istnienie nieśmiertelnej ludzkiej duszy, twierdząc, że jej nie ma, bo nie widać jej na prześwietleniu. Inni byli przekonani, że dusza ludzka jest materialną energią i da się ją badać, ale są i tacy ateiści, dla których dusza to tylko produkt ludzkiego mózgu lub zwykłe złudzenie.

Jaki owoc przynosisz Bogu, człowieku?

Kościół

Jaki owoc przynosisz Bogu, człowieku?

(1 Tm 1,15-17)Nauka to zasługująca na wiarę i godna całkowitego uznania, że Chrystus Jezus przyszedł na świat zbawić grzeszników, spośród których ja jestem pierwszy. Lecz dostąpiłem miłosierdzia po to, by we mnie pierwszym Jezus Chrystus pokazał całą wielkoduszność jako przykład dla tych, którzy w Niego wierzyć będą dla życia wiecznego. A Królowi wieków nieśmiertelnemu, niewidzialnemu, Bogu samemu - cześć i chwała na wieki wieków! Amen.

Bałam się, że córka ma raka, ale zaufałam PANU

Świadectwo

Bałam się, że córka ma raka, ale zaufałam PANU

Na imię mam Ksenia, mam 28 lat. Od prawie ośmiu lat mężatka i mama trójki wspaniałych urwisów, bliźniaków Wojtka i Leszka, na ten moment sześcioletnich i pięcioletniej córeczki Anny i to właśnie jej będzie dotyczyło moje świadectwo. Pod koniec marca ubiegłego roku zaplanowaliśmy rodzinny wyjazd do zoo. Jednak plany się zmieniły, gdy tylko Ania się obudziła. Przyszła, mówiąc, że boli ją szyja. Okazało się, że przez noc na szyi wyrósł dość dużych rozmiarów guz, chropowaty, przypominający wielkością połówkę jabłka. Wystraszona od razu zabrałam córkę na pogotowie. Na pierwszym powiedziano mi, że to zapalenie gardła. Jednakże ta diagnoza w ogóle mnie nie przekonała i udałam się do kolejnego lekarza.

Czym jest wiara?

Kościół

Czym jest wiara?

Was, którzy byliście niegdyś obcymi /dla Boga/ i /Jego/ wrogami przez sposób myślenia i wasze złe czyny, teraz znów pojednał w doczesnym Jego ciele przez śmierć, by stawić was wobec siebie jako świętych i nieskalanych, i nienagannych (Kol 1,21n).

Dialog Einsteina (?) z niewierzącym profesorem

Dialog Einsteina (?) z niewierzącym profesorem

Niewierzący profesor filozofii stojąc w audytorium wypełnionym studentami zadaje pytanie jednemu z nich:- Jesteś chrześcijaninem synu, prawda?- Tak, panie profesorze.- Czyli wierzysz w Boga.- Oczywiście.- Czy Bóg jest dobry?- Naturalnie, że jest dobry.- A czy Bóg jest wszechmogący? Czy Bóg może wszystko?- Tak.- A Ty - jesteś dobry czy zły?- Według Biblii jestem zły.Na twarzy profesora pojawił się uśmiech wyższości - Ach tak, Biblia!A po chwili zastanowienia dodaje:- Mam dla Ciebie pewien przykład. Powiedzmy że znasz chorą I cierpiącą osobę, którą możesz uzdrowić. Masz takie zdolności. Pomógłbyś tej osobie? Albo czy spróbowałbyś przynajmniej?- Oczywiście, panie profesorze.- Więc jesteś dobry...!- Myślę, że nie można tego tak ująć.- Ale dlaczego nie? Przecież pomógłbyś chorej, będącej w potrzebie osobie, jeśli byś tylko miał taką możliwość. Większość z nas by tak zrobiła. Ale Bóg nie.Wobec milczenia studenta profesor mówi dalej - Nie pomaga, prawda? Mój brat był chrześcijaninem i zmarł n

Chcesz naprawdę wierzyć, musisz wyniszczyć się do końca

Kościół

Chcesz naprawdę wierzyć, musisz wyniszczyć się do końca

Jedna z najbardziej wstrząsających scen Ewangelii: prorok zostaje zabity z powodu kaprysu młodej dziewczyny, namówionej przez jej matkę! To jak gdyby ironia, farsa, całkowita kpina z powagi wiary w Boga jedynego, który jest Panem nieba i ziemi, i z posłania proroka. Bóg mówi w pierwszym dzisiejszym czytaniu do swojego Proroka: