Tag

Tag: wiara

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem wiara.

Zasada miłości nieprzyjaciół przybliża nas do Boga

Kościół

Zasada miłości nieprzyjaciół przybliża nas do Boga

Ewangelia przedstawia nam bardzo zdecydowany program życia. Jego punktem odniesienia i celem jest sam Bóg. Nie zasady, przepisy, prawo, ale sam Bóg. Racją, dla której mamy coś robić lub czegoś zaniechać, jest Ojciec niebieski: Bądźcie więc wy doskonali, jak doskonały jest Ojciec wasz niebieski (Mt 5,48). W dzisiejszej Ewangelii tę zasadę przypomina Pan Jezus w kontekście przykazania miłości nieprzyjaciół. Bóg ogarnia swoją miłością także nieprzyjaciół. Nie traktuje ludzi wybiórczo, ale wszystkich traktuje jednakowo. Dlatego i my nie możemy wyłączać kogoś z naszej miłości.

masoneria (fot. Wikimedia Commons)

Masońska strategia walki z Bogiem i człowiekiem

Maurice widział, jak silne jest masońskie lobby w świecie kultury, w mediach, w wymiarze sprawiedliwości i w szkolnictwie. Obserwował, jak ta ideologia inspiruje swoimi ideami środki masowego przekazu, aby w imię wolności i tolerancji legalizować zbrodnię aborcji, rozpustę i związaną z nią antykoncepcję, przeciwną naturze ludzkiej metodę in vitro, zaprzeczającą godności ludzkiej eutanazję, rozwody oraz groźną dla psychiki dzieci adopcję ich przez homoseksualistów. Był świadom, że masoni w sposób celowy i systematyczny usuwają z przestrzeni publicznej krzyże i inne symbole religijne, narzucając społeczeństwom prawdziwie szatańską dyktaturę relatywizmu, która prowadzi do nowej formy totalitaryzmu. Pod szyldem demokracji, w imię humanizmu i tolerancji liberałowie i masoni niszczą chrześcijańską Europę oraz prowadzą do jej moralnego i demograficznego samozniszczenia.

Jak zniszczyć szatana? PRZECZYTAJ!

Kościół

Jak zniszczyć szatana? PRZECZYTAJ!

Diabeł jest przywódcą niewidzialnych mocy zła. Termin ,,diabeł” pochodzi z języka greckiego διαβάλλω i znaczy oddzielać, roz- łączać, skłócić, albo stawiać w złym świetle, zdyskredytować, szkalować; ponadto przyjmuje on znaczenie oskarżenia. W konsekwencji hasło διάβολος można by przetłumaczyć jako: ten, który szkaluje, obmawia, oszczerca. Słowo ,,diabeł”, w przeciwieństwie do demonów, występuje zawsze w liczbie pojedynczej, ponieważ określa nieprzyjaciela par excellence planu Bożego, ,,księcia tego świata”, jak nazywa go Jezus (J 12,31; 14,30; 16,11), tego, który usiłuje oskarżać ludzi przed Bogiem (Ap 12,10). Sygnałem niepokojącym jest to, że dziś w Kościele mało mówi się o Szatanie. Wielu z naiwną łatwością zaprzecza istnieniu istot demonicznych. Nawet wśród duchownych są osoby, które powątpiewają lub są niewystarczająco przekonane o istnieniu Szatana. A może chodzi tu o podstęp diabelski, ponieważ ,,oszustwo i lepsza strategia diabła polega na perswazji ludziom, że on nie istnieje”

Andrzej Duda (fot. facebook)

Andrzej Duda: "Nikomu nie każę się modlić (...) Chciałbym, by mnie też nie odbierano prawa do wiary"

– Nikomu nie każę się modlić i nie mam najmniejszego zamiaru tego robić. Każdy ma do tego prawo, chciałbym jednak, by mnie też nie odbierano prawa do przeżywania mojej wiary. Nie tylko się czuję, ale jestem osobą religijną. W związku z tym było dla mnie naturalne, że pojadę do Częstochowy pomodlić się i podziękować Matce Najświętszej. Byłem tam w trakcie kampanii, modliłem się, dla mnie to też jest pewne zobowiązanie – mówił prezydent elekt Andrzej Duda.

Boże Ciało

Kościół

Ks. Grzegorz Michalczyk dla Fronda.pl: Procesja Bożego Ciała nie jest znakiem przeciwko bezbożnikom, ale wyrazem Miłości

"Uroczystość Najświętszego Ciała i Krwi Pańskiej, czyli Boże Ciało świętujemy z kilku motywów. Jednym z nich - taki jest początek tego święta, jest pobożność średniowieczna, w której wielką wagę przywiązywano do adoracji eucharystycznej. Pojawia się we Mszy Świętej podniesienie Najświętszych Postaci, które trwało nieraz dość długo, aby wszyscy mogli Je adorować. Był to początek adoracji eucharystycznej w Kościele. Paradoksalnie równolegle do tego zwyczaju następowało odchodzenie od przyjmowania Komunii Świętej. W średniowieczu odczuwano szczególnie poczucie niegodności, które sprawiło, że ludzie przestali częściej przyjmować Eucharystię. W zamian próbowali jednoczyć się z Chrystusem patrząc na Hostię. Jednak te dwie rzeczywistości mogą być w pięknej syntezie. Można przyjmować Komunię Św. żyjąc życiem eucharystycznym, a zarazem adorować Najświętszy Sakrament. Kult adoracji wypływa z Eucharystii. Na powstanie tej uroczystości miały wpływ także cudowne zjawiska, m.in. wizja Joanny z Liège

Dzieci – skarb narodu

Dzieci – skarb narodu

Posiadanie dzieci jest tym, co nadaje człowiekowi sens ziemskiego życia. Dziecko to owoc miłości, dar Boga. Jak bardzo kocha Bóg człowieka, skoro dał mu udział w jednej z największych tajemnic istnienia – przekazywaniu życia. Bóg zna nas z imienia, zanim jeszcze ukształtował świat, zna także nasze dzieci. Imiona chrześcijan są zapisane w Księdze Życia.

Wiara katolicka: Święto cudownej miłości

Kościół

Wiara katolicka: Święto cudownej miłości

"Uczyliśmy, że każda dusza - nawet obciążona grzechami, usidlona przez występki, spętana przez pokusy, schwytana przez świat zewnętrzny, uwięziona przez ciało... nawet, mówię, tak skarana i pogrążona w rozpaczy; uczyliśmy, że jednak jest w stanie powrócić do siebie, dzięki czemu będzie mogła nie tylko odetchnąć na nowo nadzieją zmiłowania, nadzieją miłosierdzia - będzie też mogła ośmielić się zabiegać o zaślubienie Słowa, będzie mogła bez obaw wejść w przymierze zespolenia z Bogiem, będzie mogła bez lęku ciągnąć u boku Króla Aniołów słodkie jarzmo miłości. Bo czy w Tym, którego wspaniały obraz widzi się w sobie, o świetnym podobieństwie, do którego się wie, jest coś, co nie budziłoby spokojnej śmiałości?