Tag

Tag: polska

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem polska.

fot. Wikimedia Commons

PE nie potępił kłamstwa o „polskich obozach śmierci"

We wtorek w Komisji Edukacji i Kultury PE zostało poddane pod głosowanie sprawozdanie o pamięci historycznej w europejskiej edukacji i kulturze. Polskie poprawki przygotował Marek Migalski, eurodeputowany Polski Razem. Jednak forma w jakiej zostały one przestawione nie spodobała się samemu autorowi.

Nie da się porozmawiać. Znaczy nie człowiek!

Rodzina

Nie da się porozmawiać. Znaczy nie człowiek!

Rozmowa u Moniki Olejni była wczoraj wielce pouczająca. Gdy Marzena Wróble podziękowała Komisji Kodyfikacyjnej za projekt zmiany zapisów prawnych, dzięki którym dziecko w łonie matki będzie określane dzieckiem, a nie ciąża, usłyszała od Kazimiery Szczuki, że prezentuje język religii i Biblii. - To niech pani wyjmie sobie z tego błogosławionego łona to dziecko i z nim rozmawia – oznajmiła Szczuka, co miało być jej zdaniem dowodem na nieludzki status człowieka w łonie matki.

Marcin Wolski (fot. Sławek/Wikipedia)

Marcin Wolski nie pracuje już nad scenariuszem do filmu o Smoleńsku

Marcin Wolski w wywiadzie dla "GW" opowiada o pracy nad scenariuszem. Okazuje się, że pisarz nie ma już z obrazem Krauzego nic wspólnego choć prawdopodobnie będzie on funkcjonował jako jeden z czterech autorów scenariusza: "Ale ja już się tym nie zajmuję! Pracują nad nim Tomasz Łysiak, syn Waldemara i producent Maciej Pawlicki. Nie znam ich wersji. Wiem tylko, że w jakimś stopniu to, co ja napisałem, a Antoni wymyślił zostało utrzymane. Tej swojej wersji mi nawet nie przysłali" - mówi Wolski. I dodaje, że w jego scenariuszu nie pada słowo "zamach": "Napisałem takie zdanie: "Zrobili to". Wypowiada je ktoś, już nie pamiętam, kto, na pewno nie prominentny polityk, w rozmowie z dziennikarką, która jest główną bohaterką filmu. Jak jest teraz, nie wiem. Słyszałem o castingu na bohaterów, których u mnie nie było. I nie wiem, w jakim kierunku te scenariusz został przepracowany, mam nadzieję, że go przeczytam i będę mógł się pod nim podpisać".

fot. sxc.hu

Polska już dawno wypłaciła amerykańskim Żydom odszkodowanie za poniesione straty

Chodzi o umowę z 1960 roku, która dotyczyła zwrotu przez polskę mienia żydowskiego utraconego podczas II Wojny Światowej. Polska zapłaciła wtedy Stanom Zjednoczonym ponad 40 mln dolarów, czyli miliard dolarów - biorąc pod uwagę dzisiejsze realia. Według układu PRL z USA, Stany Zjednoczone zrzekły się prawa do reprezentowania swoich obywateli w sprawach powojennych odszkodowań. Wzięły na siebie także obowiązek dystrybucji pieniędzy z Polski wśród pokrzywdzonych mieszkańców.

Fot. Flickr

To Watykan zagraża naszej suwerenności, a nie Bruksela. Z cyklu bajdurzy jak Palikot

O co poszło tym razem? Otóż o doniesienie z „Dziennika. Gazety Prawnej”, że rzekomo jakieś dokumenty z komisji kodyfikacyjnej przy ministerstwie sprawiedliwości miały być przekazane komuś z Opus Dei. Palikot zaś uznał, że to zapewne nie bulwersuje Kaczyńskiego. „Pewnie Kaczyńskiego nie bulwersuje fakt, że komisja kodyfikacyjna przy ministerstwie sprawiedliwości konsultowała zmiany w przepisach dotyczące aborcji z Opus Dei? Czyli z wywiadem obcego państwa jakim jest Watykan? Mnie zaś TO właśnie niepokoi, jeśli mówimy o suwerenności, nie flaga unijna. A jeśli już mamy mówić o godności narodu, o samostanowieniu, o suwerenności, to w związku ze zbyt dużą rolą i prawami Kościoła, a nie Brukseli” - napisał Palikot. I choć można by wskazywać, że Opus Dei nie jest wywiadem, ale prałaturą personalną, której celem jest formacja członków i sympatykow, to w istocie nie ma to sensu, bo lider „Twojego Ruchu” i tak wie swoje.

Jarosław Kaczyński (Agencja BEW)

Jarosław Kaczyński na Marszu: "Mamy dziś dwa języki - ludzie co innego mówią w domu, a co innego publicznie. Jak w PRL!"

Premier Jarosław Kaczyński podczas przemówienia na Marszu Wolności i Solidarności zorganizowanym przez Prawo i Sprawiedliwość w Warszawie, przygotował bardzo płomienną mowę. Oto co powiedział do zebrnych: "Dziękuję za to, że jesteście. Woda, deszcz, a jesteście w kolejnym marszu - marszu wolności, solidarności i niepodległości. Zacznę dzisiaj od solidarności - i to nie tylko dlatego, że przed 32 laty władza uderzyła w NSZZ "Solidarność", ale także z innego powodu. Solidarność jako relacja z innymi ludźmi jest czymś niesłychanie ważnym, bez solidarności nie ma wspólnoty, nie ma przede wszystkim wspólnoty narodowej, Polski. A przecież przyszliśmy tutaj dla Polski. Ale solidarność nie może być płytkim przeżyciem emocji, czczą deklaracją. Nie może być nawet głębszym przeżyciem w czasie jakichś ważnych uroczystości. To musi być coś bardzo realnego (...) czy Polska jest dzisiaj krajem sprawiedliwym? - pytał Kaczyński. I odpowiedział: "Pozwolę sobie odpowiedzieć w państwa i w imieniu milionów

John Godson (fot. Marcin Janowski)

Godson o osądzeniu gen. Jaruzelskiego za Stan Wojenny: "Ja bym mu odpuścił"

Portal NaTemat.pl publikuje wywiad z politykiem Johnem Godsonem na temat generała Wojciecha Jaruzelskiego oraz o jego odpowiedzialności za wprowadzenie Stanu Wojennego w Polsce. Na pytanie czy trzeba zostawić w spokoju chorego generała i nie osądzać, czy może trzeba go wsadzić za kraty, Godson odpowiada: "To jest sprawa, do której mam niejednoznaczny stosunek. Po pierwsze czuję, że nie mam moralnego prawa zdecydowanie tego komentować, bo mnie wtedy nie było w Polsce i nie doświadczyłem tych trudności, które ludzie mieli w związku ze stanem wojennym. Jeżeli mnie pan pyta jako posła mieszkającego dziś w Polsce i obserwującego sytuację generała Jaruzelskiego, to moja odpowiedź brzmiałaby tak: ja rozumiem oczekiwania ludzi, którzy cierpieli w stanie wojennym, ale pan Jaruzelski jest już starym i schorowanym człowiekiem. Ja bym mu odpuścił".

Fot. personalfx/sxc.hu

Ministerstwo wydało 270 tys. zł na promocję gender

Projekt „Równość kobiet i mężczyzn w procesach podejmowania decyzji ekonomicznych – narzędziem zmiany społecznej” jest wdrażany przez resort pracy wraz z Biurem Pełnomocnika Rządu ds. Równego Traktowania. W ramach projektu zaplanowano konferencje podczas obrad okrągłego stołu ministrów UE ds. równości płci w czerwcu 2014 roku.

Bp Tadeusz Pieronek (fot. Ralf Lotys (Sicherlich)/Wikipedia)

Bp Tadeusz Pieronek: „Wolność nie polega na tym, że wierzący mają siedzieć cicho”

Poproszony o komentarz do dzisiejszej decyzji sądu apelacyjnego w sprawie apelacji posłów Twojego Ruchu odnośnie obecności krzyża w polskim Sejmie, bp Tadeusz Pieronek nie krył swojej radości. Powiedział, że " to, że Krzyż zostaje wskazuje, że na polskiej scenie politycznej mamy tradycję normalności. Przecież to jest kwestia wolności religijnej gwarantowanej przez prawie wszystkie najważniejsze dokumenty w Europie i świecie".

Jezus Chrystus zwyciężył! (fot.sxc.hu)

„Krzyż jest symbolem religijnym, ale nie można pomijać jego znaczenia jako symbolu tożsamości narodowej”

Z tej decyzji sądu można się tylko cieszyć, bo pokazuje ona, że polskie sądy nie straciły jeszcze resztek rozsądku, i że są w stanie bronić fundamentów, na których zbudowana jest Polska. A tej nie byłoby, i to przyzna każdy historyk, bez Chrystusa i bez chrześcijaństwa w jego łacińskiej wersji. Jako naród ukształtowało nas przyjęcie chrztu i wieki katolickiej pobożności. Bez tego fundamentu skazani jesteśmy na nicość, na rozpad, na rozpłynięcie się w morzu innych nacji i narodowości. I właśnie o tym przypomniała sędzia Edyta Jefimko w uzasadnieniu wyroku. - Krzyż jest symbolem religijnym, ale nie można pomijać jego znaczenia jako symbolu kultury i tożsamości narodowej. Jego eksponowanie mieści się w zakresie prawa do publicznego demonstrowania wyznania religijnego - mówiła sędzia.

fot.sxc.hu

Polska to kraj zaniżonych płac!

Z prof. Mieczysławem Kabajem rozmawia Stefan Sękowski W czerwcu związki zawodowe zawiesiły swoje uczestnictwo w Komisji Trójstronnej. Zamiast spotkań z pracodawcami i rządem preferują demonstracje na ulicach Warszawy. Z kolei w niedawnym spotkaniu w Centrum Partnerstwa Społecznego na temat powrotu do rozmów nie wzięli udział pracodawcy, którzy przysłali jedynie kurtuazyjny list. Dlaczego załamał się dialog społeczny na temat stosunków pracy i gospodarki?

Tabletki (fot. Agencja BEW)

Chcesz zabić swoje dziecko? Kup pigułkę w internecie

Pigułki wczesnoporonne płyną do Polski nielegalnymi kanałami - alarmuje "Rz". Przez internet Polki kupują tabletki zawierające mizoprostol oraz mifepriston. Proceder odbywa się za pośrednictwem serwisu międzynarodowej organizacji, popierającej aborcję na życzenie (serwery znajdują się w Holandii). Za tabletki na konto organizacji należy przelać jako rzekomą darowiznę 90 euro. Pakunek jest wysyłany z Indii.