Tag

Tag: polska

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem polska.

Fot. Artur Klose/Wikipedia

Dzień śmierci to czas, gdy trzeba się modlić. Wspomnienie Tadeusza Mazowieckiego

Dzień śmierci nie jest dobrym momentem na podsumowania, szczególnie tak skomplikowanych i bogatych życiorysów, jak ten Tadeusza Mazowieckiego. Trudno oddzielić w nim bowiem to, co ważne, od tego, co nie; to, co było błędem, od tego, co wynikało z odmiennej oceny rzeczywistości. Szczególnie trudne jest to zaś, gdy zabiera się za to człowiek żyjący wiele lat później i do tego z innej formacji ideowej. Dzień śmierci nie jest też dobrym momentem na polemiki, bo to raczej czas, gdy trzeba modlić się za osobę, która odeszła, powierzać ją Bożemu Miłosierdziu, a powstrzymywać się od ostrych i zdecydowanych ocen.

Fot, MorgueFile

Polska nie dla Polaków?

"W ubiegłym roku liczba Polaków przebywających za granicą co najmniej rok zwiększyła się o 100 tysięcy, do 1 miliona 600 tysięcy - wynika z szacunków GUS o rozmiarach emigracji. Oznacza to, że liczba stałych mieszkańców naszego kraju skurczyła się do 37 milionów 100 tysięcy - gdy wliczy się także tych, którzy są na obczyźnie krócej niż 12 miesięcy. Wróciliśmy wiec do poziomu ludności z końca 1984 r. Byłoby jeszcze gorzej, gdyby nie mieszkający nad Wisła imigranci" - informuje Dziennik Gazeta Prawda, która podważa oficjalne statystyki.

Fot. Free Digital Photos

Zaskakujący sondaż: PO mocno wyprzedza PiS

Badania zostały przeprowadzone 22-24 października. Wynika z nich, że na Platformę Obywatelską chce głosować aż 41 proc. respondentów - 11 punktów więcej niż w poprzednim badaniu. Prawo i Sprawiedliwość cieszy się poparciem 32 proc. badanych - spadek aż o 7 proc.

Fot. Interpol

Kościół

Ks. Gil odpowiada na zarzuty: Jestem niewinny

- Chciałbym wrócić na Dominikanę, ale tam już mnie skazali. Tam nie mam szans się wybronić, tam wyrok na mnie jest już wydany. Wiem, że jestem niewinny. Nie muszę udowadniać, że jestem niewinny, bo dowody przeciwko mnie nie są prawdziwe – mówił ksiądz w rozmowie z TVP Info.- Do końca śledztwa nie będę udzielał żadnych informacji, z tego względu, że śledztwo jest też prowadzone w Polsce. To, co jest zgromadzone, czy na Dominikanie, czy w prasie, to do tego niech się ustosunkuje prokuratura. Ja już powiedziałem wszystko – dodał.

Ks. Gil nie zostanie wydany Dominikanie

Kościół

Ks. Gil nie zostanie wydany Dominikanie

Jak powiedział IAR rzecznik Prokuratora Generalnego Mateusz Martyniuk prokuraturaDominikany nie zwróciła się z wnioskiem o wydanie duchownego. Ale nawet gdyby tak się stąło, to i tak postulat taki nie zostałby spełniony, bowiem polska konstytucja uniemożliwia wydawanie naszych obywateli innym państwom.

Katastrofa w Smolensku (Fot. PRSteam.net)

Tekst nie o katastrofie smoleńskiej

Profesor Rońda coś powiedział. Powiedział dwa razy i te wypowiedzi były niespójne. Były sprzeczne wobec siebie nawzajem, nieprawdziwe (przynajmniej jedna z nich), kłamliwe (przynajmniej jedna z nich). Profesor Rońda sam ujawnił, że wcześniej powiedział nieprawdę. Ujawnił, że była to manipulacja, której celem było coś innego niż przekazanie mediom i opinii publicznej znanych sobie faktów i hipotez.

Wyrzucić religię ze szkół, zniszczyć szkolnictwo religijne – plany polskich ateistów

Wyrzucić religię ze szkół, zniszczyć szkolnictwo religijne – plany polskich ateistów

Otwarcie mówi o tym w wywiadzie dla portalu naTemat.pl Andrzej Ryszard Wójcik, członek zarządu Fundacji Wolność od Religii i współtwórca Ateistycznej Kampanii Billboardowej. - Największym sukcesem Fundacji będzie dzień, w którym religia zniknie ze szkół i przedszkoli. Mam ogromną nadzieję, że wszystkimi naszymi działaniami, choć po trosze się do tego przyczynimy. Potrzeba do tego pełnego zaangażowania i scalenia wszystkich środowisk „nie religijnych”, mimo wielu różnic poglądowych myślę, że to łączy nas wszystkich. Szkoły bez religii to półmetek prawdziwej wolności od religii. Religii, która do dzisiejszego świata nie wnosi wiele dobrego – podkreśla Wójcik.

Piłka: Patriotyzm gospodarczy

Piłka: Patriotyzm gospodarczy

Możecie być gospodarzami Polski, albo niewolnikami drugich.Wincenty WitosOpublikowane dane komisji Europejskiej dotyczące udziału wynagrodzeń w PKB pokazują, że w Polsce wynoszą one 46% przy średniej unijnej 58%. Ale - co jeszcze istotniejsze - dane te pokazują, że w okresie ostatnich 12 lat ten udział spadł aż o 10%. Dane te, które na polskich publicystach nie zrobiły większego wrażenia i nie poświecono im wiele uwagi, pokazują, nie tylko to co wszyscy wiedzą, że w Polsce zarabia się mało, ale także, że wzrost gospodarczy nie powoduje równomiernego wzrostu płac, a co więcej, że udział płac we wzroście spada. Oznacza to, że Polacy nie korzystają w zadowalającym stopniu z korzyści rozwoju gospodarczego, a korzyści te są przechwytywane przez pracodawców w stopniu, nieporównanie większym i stale wzrastającym, niż w innych krajach unii Europejskiej.Dane te pokazują przede wszystkim skutki kolonizacji polskiej gospodarki przez kapitał zagraniczny i peryferyjny, czyli właśnie kolonizacyjny m

fot. Wikimedia Commons

Kościół

Spada liczba powołań. Franciszek tego nie zmienił!

O efekcie Franciszka mówili rektorzy seminariów we wrześniu, jednak w październiku okazało się, że kleryków wcale nie jest o stu więcej, ale o niemal stu mniej. W roku 2012 studia w seminariach rozpoczęło 832 alumnów, a w tym roku 760 lub 758.

Komunikat Ministerstwa Prawdy (nr 337): Donald Tusk na czarnym lądzie

Komunikat Ministerstwa Prawdy (nr 337): Donald Tusk na czarnym lądzie

Nie będą to jednak wczasy, tylko ciężka siedmiodniowa harówka! Dlatego też Donald Tusk zabiera ze sobą aż pięcioro ministrów. Wszakże nie od dziś wiadomo, że przed wyruszeniem w drogę należy zebrać drużynę. W niebezpieczną wyprawę do krainy słoni i hipopotamów wybiorą się Bartosz Arłukowicz, Sławomir Nowak, Stanisław Kalemba, Barbara Kudrycka i Marcin Korolec. Celem ekspedycji ma być wymiana. Minister rolnictwa ma przywieźć żywność, zaś minister nauki i szkolnictwa wyższego nowych, afrykańskich studentów. Wciąż jednak nie wiadomo czym wymienią się minister środowiska, transportu i zdrowia. Choć przynajmniej w przypadku tego ostatniego, lepiej byłoby, by nic z sobą nie przywoził. By żyło się lepiej! By żyło się lepiej wszystkim!

PiS zdecydowanie wygrywa w sondażach. PO dołuje!

PiS zdecydowanie wygrywa w sondażach. PO dołuje!

Gdyby wybory parlamentarne odbyły się na początku października 28 proc. poparcia otrzymałby PiS, 22 proc. PO. Takie wyniki przedstawia najnowszy sondaż CBOS. W porównaniu z wrześniem poparcia dla PiS wzrosło o 5 punktów procentowych. Z kolei poparcie dla rządzącej partii obniżyło się o 3 punkty procentowe. Trzecie miejsce w sondażu zajmuje SLD mające 8 proc. głosów (spadek o 2 punkty). Do parlamentu weszłoby także PSL, na który chce głosować 6 proc. ankietowanych.