Tag

Tag: polska

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem polska.

Komunikat Ministerstwa Prawdy (nr 269) tylko na Fronda.pl: Elektronizacja Polski Ludowej

Komunikat Ministerstwa Prawdy (nr 269) tylko na Fronda.pl: Elektronizacja Polski Ludowej

Dostęp do szybkiego internetu o prędkości 30 Mb/s dla każdego, skok w rozwoju e-administracji w ciągu 2-3 lat, wprowadzenie elektronicznej karty pacjenta, e-recepty i e-zwolnienia, rozwój e-kompetencji - oto plany ministra Boniego, przyjęte z entuzjazmem przez masy pracujące. Szczególnie zaś przez ludowych fachowców, speców od cyfryzacji. Nie od dziś bowiem wiadomo, że takie plany za darmo się nie realizują. By żyło się lepiej! By żyło się lepiej wszystkim!

Fot. Wikipedia

Radek w nowej roli, czyli ukryta opcja PiSowska

Niestety, w nowej roli pan minister też się nie sprawdza, czemu dziwić się nie należy, bo od „sprzeczności i błędów logicznych” roi się w raportach oficjalnych a nie tych, które miały „zasiać wątpliwości”. Ot, weźmy na ten przykład słynną, pancerną brzozę, która po ścięciu i przewiezieniu do magazynu niespodziewanie zaczęła rosnąć. Albo trotyl wykryty przez detektory, który okazał się być pastą do butów czy innymi perfumami. O generale Błasiku obecnym w kokpicie siedząc równocześnie na swoim miejscu czy debeściackim lądowaniu nawet nie wspomnę. Całe szczęście, że wrakiem samolotu opiekują się Rosjanie, bo jeden Pan Bóg wie czy minister Sikorski nie zabrałby się za jego składanie celem udowodnienia, że żadnej katastrofy nie było a zły stan samolotu jest wynikiem niedbalstwa załogi.

Strajk generalny, czyli krótkie korepetycje z historii

Strajk generalny, czyli krótkie korepetycje z historii

Ładnych parę lat temu, w czasach kiedy demokracja była określana mianem ludowej, pewien człowiek z charakterem wypisanym na twarzy zdefiniował stanowisko władzy obowiązujące po dzień dzisiejszy: „rząd się sam wyżywi”. Mówiąc krótko i treściwie: rząd ma koryto i wszyscy mogą mu skoczyć. A jeżeli skoczą to najwyżej obiją sobie siedzenie, bo w sztuce uników rząd jest wyćwiczony jak mało kto. Śmiech będzie i tyle. Żeby akcja była skuteczna musi zagrozić korytu, a na to szanse są minimalne. Albo nie ma ich wcale.

Komunikat Ministerstwa Prawdy (nr 265) tylko na Fronda.pl: Unia jak Cesarstwo Rzymskie!

Komunikat Ministerstwa Prawdy (nr 265) tylko na Fronda.pl: Unia jak Cesarstwo Rzymskie!

Słowa Ministra Spraw Zagranicznych spotkały się z niezłomnym poparciem ludu pracującego, które poseł Partii Adam Szejfeld wyraził słowami: "Jest faktem, że Polska nigdy w swojej historii nie liczyła się tak bardzo w Europie i na świecie, jak obecnie". Również kaczyści ku zdumieniu postępowej opinii pochwalili działania polskiej dyplomacji, mówiąc, że kiedyś byliśmy nad przepaścią a teraz zrobiliśmy ogromny krok naprzód. By żyło się lepiej! By żyło się lepiej wszystkim!

Fot. za Wikipedia

W poszukiwaniu exposé…

Kiedy już dowiedziałam się, że Chiny w razie chęci zdemokratyzowania swojego systemu mogą liczyć na pomoc Pana Ministra i wysłuchałam pogłębionej analizy procesów historycznych, które utrwalały przyjaźń polsko-litewską, tuż po wiernopoddańczym adresie Pana Ministra do Pana Premiera zabrałam się do poszukiwania całości przemówienia. Ponieważ zawsze z łatwością odszukiwałam aktualizowane na bieżąco teksty wygłaszane w brytyjskiej Izbie Gmin a nawet rosyjskiej Dumie pełna optymizmu wpisałam odpowiednie zapytanie do wyszukiwarki. Wyników ponad 20 tysięcy- najświeższy tekst z zeszłego roku. Nie dowierzając wujowi Guglowi a kierując się własną logiką weszłam na stronę Sejmu- owszem- mogę tam odsłuchać przemówienie ale tekstu pisanego nie ma. Wskoczyłam na stronę Ministerstwa Spraw Zagranicznych i tu dopiero niespodzianka- ostatni opublikowany tekst przemówienia Pana ministra pochodzi z listopada zeszłego roku… Na stronie Rządu oraz Premiera i Prezydenta (wedle konstytucji współodpowiedzialny

Fot. za Radio Głos

Ks. Chyła: Mam poglądy i odważam się je przedstawić

Niedawno podczas słynnej debaty sejmowej minister Sikorski napisał na Twitterze: "Prezes Kaczyński w roli uchwytu dla IPada". W odpowiedzi dokonałem wpisu na tym portalu społecznościowym o następującej treści: "Panie Ministrze, nie moja dziedzina, ale moja Ojczyzna. Proszę nie kompromitować urzędu. Pan odejdzie, a standardy zostaną". Tyle i tylko tyle, choć według niektórych to zbyt dużo. Dostrzegam więc komentarze, że Kościół miesza się do polityki. Zaznaczam, że wpis nie dotyczył polityki, a jedynie stylu wypowiedzi człowieka, którego pełniona funkcja powinna być wykonywana z zachowaniem najwyższego poziomu kultury i dyplomacji. Nazwanie oponenta uchwytem komputerowym, jest nie tylko uprzedmiotowieniem, ale nieupoważnionym niczym brakiem szacunku. Przykład idzie z góry, cóż się więc dziwić gimnazjalistom korzystającym także z internetu. Osoba, która mnie skrytykowała, próbując zamknąć usta, zapewne pochwaliłaby, gdybym przyznał ministrowi reprezentującemu Polskę na forum międzynarodo

Fot. morguefile.com

Raport ONZ ogłasza, że Polska jest krajem wysoko rozwiniętym, a rząd Donalda Tuska w dwa miesiące zadłużył kraj na 21,6 mld złotych

Hurra optymizm jaki wywołali ONZ-wscy eksperci nie powinien nas dziwić. Media mainstreamowi bardzo kochają takiego typu informacje, no i oczywiści nasz rząd, który nie omieszka wydać z tego powodu oświadczenie. Ale patrząc na to z perspektywy zarządzania naszymi pieniędzmi przez ministra finansów, możemy tylko popaść w hurra pesymizm.

Victor Orban mówił w Warszawie jak budować wartościowe państwo

Victor Orban mówił w Warszawie jak budować wartościowe państwo

Premier Węgier był gościem debaty organizowanej przez Instytut Wolności Igora Janke i Uniwersytet Warszawski. Podczas przemowy Orban mówił, że "Węgry, Polska i inne państwa Europy Środkowej powinny budować wspólnie przeciwwagę dla sąsiadujących Rosji i Niemiec. Budowanie silnego państwa, jak podkreślał, nie zakończy się sukcesem bez oparcia w tradycyjnych wartościach, religii i rodzinie".

Rodziny wdzięczne za pontyfikat Benedykta XVI

Kościół

Rodziny wdzięczne za pontyfikat Benedykta XVI

- Ojcze Święty, przeciwstawiałeś się degradowaniu rodziny do formy przypadkowej struktury socjologicznej czy wytworu szczególnych uwarunkowań historycznych i ekonomicznych. Dlatego jesteśmy wdzięczni Waszej Świątobliwości za mężną apologię godności rodziny w świecie, który coraz bardziej ulega dyktaturze relatywizmu. Dziękujemy za przypomnienie fundamentalnych prawd, że relacja między mężczyzną i kobietą zakorzeniona jest w najgłębszej istocie człowieka, a otwartość na życie jest miarą naszego człowieczeństwa i gwarancją przyszłości – piszą Organizatorzy Marszów dla Życia i Rodziny w liście skierowanym do Ojca Świętego Benedykta XVI.

Biedroń: Homoseksualiści adoptują dzieci w Polsce

Kościół

Biedroń: Homoseksualiści adoptują dzieci w Polsce

Biedroń twierdzi, że kwestia adopcji dzieci przez pary homoseksualne jest "używana w Polsce w formie straszaka". - Jeśli zapytam o adopcję dzieci, to duża część społeczeństwa powie: „nie, nie możemy pozwolić tym wychowywać dzieci". A sytuacja wygląda tak, że czy tego chcemy, czy nie chcemy jako społeczeństwo, to ci "zboczeńcy" już wychowują dzieci - mówi Biedroń.Poseł Ruchu Palikota zaznacza też, że gdyby w trakcie procesu adopcyjnego, pracownik opieki społecznej nie wystawił pozytywnej opinii ze względu na orientację seksualną rodziców, to złamałby prawo. - Jeśli w procesie adopcyjnym nie podpisałby takiej zgody, to jest to zwyczajna dyskryminacja, naruszenie polskiego i unijnego prawa. Nie można dyskryminować ze względu na orientację seksualną, również w procesie adopcyjnym - podkreśla.- Gwarantuję, że gdybym chciał adoptować dziecko, to mogę to zrobić bez żadnego problemu. Nie muszę przechodzić całej procedury, jestem w stanie mieć to dziecko w inny sposób, zresztą bardziej naturaln

Do Euro2012 już tylko miesiąc. Czego jeszcze nie przygotowaliśmy?

Do Euro2012 już tylko miesiąc. Czego jeszcze nie przygotowaliśmy?

Do mistrzostw Europy w piłce nożnej pozostał już tylko miesiąc. Równo za 30 dni 8 czerwca na Stadionie Narodowym w Warszawie odbędzie się mecz otwierający mistrzostwa, tymczasem Polska wciąż wygląda jak jeden wielki plac budowy z zakorkowanymi drogami i koleją, która nie łączy bezpośrednio miast - organizatorów.

Pospieszalski: Drugi obieg jest niszczony przez przemoc administracyjną

Pospieszalski: Drugi obieg jest niszczony przez przemoc administracyjną

- Na pewno istnieje „drugi obieg” filmowy. Jeśli chodzi o media internetowe, papierowe, czy radiowe, to jest grupa wydawców i dziennikarzy, którzy funkcjonują, ale są dyskryminowani jeśli chodzi o pozyskiwanie reklamodawców, czy promocję. Mimo wszystko, jest to spora siła medialna, która radzi sobie, dzięki odbiorcom gwarantującym jej funkcjonowanie – zaznacza dziennikarz. I uzupełnia, że media drugoobiegowe stanowią ogromną siłę. - Rzeczywiście sukces tygodników „Gazeta Polska” i „Uważam Rze” jest bezapelacyjny. Dobrze radzi sobie dziennik „Gazeta Polska Codziennie”, ale problemem są nierynkowe zachowania reklamodawców – tłumaczy.