Tag

Tag: polska

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem polska.

Papiez Franciszek (fot Edgar Jimenez Wikipedia)

Papież Franciszek odwiedzi 5 miast w Polsce?

Arcybiskup Stanisław Gądecki podkreśla, że pielgrzymka mogłaby rozpocząć się w Warszawie. Jednak ostatnie słowo należy do Watykanu. Jak powiedział arcybiskup Gądecki, kardynał Stanisław Ryłko przestrzegał, by biskupi nie wyskakiwali przed szereg i nie podawali planu pielgrzymki, zanim nie zostanie zaakceptowany. To na razie tylko propozycja polskiego Episkopatu.

fot. baikhal/sxc.hu

Jachowicz: Żel i proszek do prania w telewizji

Dziennikarstwo polskie z każdym rokiem staje się bardziej profesjonalne. Wznosi się też na coraz wyższy poziom etyczności. Dlatego cieszę się, że wybrałem sobie ten zawód od najmłodszych lat i trwam przy nim do późnej starości. Bo choć nie robię tak szybkich postępów jak wielu moich kolegów, nie poszerzam z taką jak oni swobodą nowych kompetencji, nie czuję, aby zwiększało się we mnie poczucie wrażliwości moralnej, to mimo te niedoskonałości, dumny jestem z samego faktu przynależności do tak wspaniałego środowiska. Liczę na to, że prestiż naszego zawodu na drabinie społecznej wysforuje się na jedno z pierwszych miejsc, dzięki czemu część splendoru spadnie i na mnie. Ach, jakżebym chciał się grzać w jego cieple. Mogę obiecać jedno – choćbym znalazł się na szczycie, potrafię zachować skromność i godność. Wiem, co to umiar, mam wyczucie gdzie moje miejsce.

fot. kaike75/sxc.hu

Coraz mniej polskich katolików uczęszcza na Msze święte!

"Odsetek katolików uczestniczących w Mszach św. spadł w Polsce z 47,5 proc. w 2000 do 40 proc. w 2012 roku" - czytamy w wynikach badań ISKK. Największy spadek miał miejsce w latach 2007-2008. Ze spadkiem uczestnictwa w mszach świętych idzie zmniejszająca się liczba osób przyjmujących Komunię Świętą. W 2000 roku do sakramentu przystępowało 19,4 proc. wiernych, w 2012 roku już tylko 16,2 proc.

Jan Paweł II (fot, Wikimedia Commons)

Esbecka prowokacja: nieślubne dziecko Jana Pawła II

O sprawie pisze dzisiejsze wydanie "Super Expressu". Okazuje się, że SB przygotowywała wielką prowokację, która miała zdyskredytować Papieża Jana Pawła II. "Chcieli poprzez rozpowszechnienie plotek o nieślubnym dziecku papieża doprowadzić do jego kompromitacji. Akcję o kryptonimie "Triangolo" nadzorował kapitan Grzegorz Piotrowski, człowiek, który odpowiada za śmierć księdza Jerzego Popiełuszki, oraz jest wielkim fanem Janusza Palikota i Jerzego Urbana.

Katastrofa w Smolensku Fot. PRSteam.net

Komisja Laska do komisji Macierewicza: Pokażcie dowody, albo przeproście!

Rządowy zespół ds. wyjaśniania przyczyn katastrofy smoleńskiej, czyli komisja Laska pisze: - Mimo, że lansowane przez zespół parlamentarny alternatywne teorie są ze sobą sprzeczne i nie ma żadnych dowodów na ich potwierdzenie, nadal jesteśmy świadkami kampanii kłamstw i oszczerstw, także personalnych, wymierzonych w członków Państwowej Komisji Badań Wypadków Lotniczych.

fot. mzacha/sxc.hu

Specyficzny test na uczciwość!

W porzuconych portfelach znajdwała się równowartość 150 złotych, rodzinne zdjęcia, wizytówki z numerami telefonów właścicieli portfeli. W jakim mieście mieszka najwięcej uczciwych ludzi?