Kardynał Wyszyński jest naszym dobrem narodowym
O Prymasie Wyszyńskim i Ślubach Jasnogórskich rozmawiamy z ks. Robertem Skrzypczakiem.
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem polska.
O Prymasie Wyszyńskim i Ślubach Jasnogórskich rozmawiamy z ks. Robertem Skrzypczakiem.
Przypomnijmy. Lech Wałęsa powiedział w wywiadzie dla ITAR-TASS, że "Świat jest źle zorganizowany. ONZ, NATO i Rada Europy to idee starej epoki. Powinniśmy rozszerzać struktury ekonomiczne i stworzyć z Polski i Niemiec jedno państwo: Europa". I dodał: " Moja walka doprowadziła do zjednoczenia Niemiec. Granice rozbiliśmy. Na horyzoncie globalizacja. To wszystko wymaga innych programów i struktur".
„Nie jestem sobie w stanie wyobrazić człowieka, który uważa za moralnie słuszne zmuszanie kobiet do rodzenia dzieci śmiertelnie chorych, ciężko uszkodzonych lub takich, których jakość życia z powodu licznych upośledzeń będzie zbliżona do wegetacji” - oznajmia Środa. Brak wyobraźni nie jest jednak największym problemem profesor Środy. O wiele poważniejszym jest całkowity brak wrażliwości moralnej. A najmocniejszym dowodem na to jest uznanie, że każdy, kto uznaje, że nie można brutalnie zabić dziecka z Zespołem Downa jest miarą braku cywilizacji. „To mniej więcej tak, jakby uznać legalność niewolnictwa lub odebrać pewnej grupie ludzi prawo do decydowania o własnym życiu i skazać ich na los, na który mało kto by się pisał” - oznajmia Środa. Etyk nie wyjaśnia, dlaczego – jeśli przyjmuje takie założenia – to sprzeciwia się zabijaniu dzieci już narodzonych.
- Moja walka doprowadziła do zjednoczenia Niemiec. Granice rozbiliśmy. Na horyzoncie globalizacja. To wszystko wymaga innych programów i struktur - stwierdził w wywiadzie Wałęsa. - Tak daleko doszliśmy w ramach technicznej modernizacji, że już nie mieścimy się w naszych krajach. Musimy rozszerzyć ekonomiczne, obronne i różne inne struktury, stworzyć z Polski i Niemiec jedno państwo: Europa – mówił Lech Wałęsa.
W Polsce lawinowo rośnie liczba samobójstw. Czy ma to jakiś związek z krysem wiary i odejściami z Kościoła? Czy żywa relacja z Panem Bogiem może pomóc w przechodzeniu przez życiowe kryzysy? O odpowiedź na te pytania poprosiliśmy ks. Dariusza Kowalczyka.
Hip-hop to nie jest muzyka z mojej bajki. Nigdy jej nie słuchałem, a nawet więcej , gdy tylko przypadkowo natknąłem się na rap, to wyłączałem odbiornik. Już sama jej agresywna forma i jej rytm drażniły mnie. Wbrew swoim zwyczajom odrzucałem ten rodzaj muzyki bez jakiejkolwiek próby jej zrozumienia. Nie miałem poczucia, ze mamy do czynienia z interesującym zjawiskiem muzycznym, czy tym bardziej społecznym. Był to bowiem dla mnie rytm , bo nawet nie chciałem go nazywać muzyką, marginesu społecznego, subkultur postwięziennych, czy po prostu kryminalnych.
Takiego opowiadania o historii wciąż nam potrzeba. I to nie tylko dlatego, że takie teledyski i piosenki, jak te pokazują nam przeszłość, ale również dlatego, że odnoszą nas do naszej przyszłości. Współczesne zdjęcia pokazują niezwykle mocno, co jest przyszłością Polski. A są nią dzieci. I jak kiedyś – nasi poprzednicy – oddawali za Polskę życie, tak my – jeśli chcemy, by Polska przetrwała, by istniała musimy zrezygnować z zamknięcia na życie, poświęcić nieco poczucia bezpieczeństwa czy wygody – i mieć dzieci. Bez nich Polski nie będzie.
Według danych Komendy Głównej Policji do których dotarła "Rzeczpospolita", wynika, że w ciągu pierwszego półrocza 2013 roku było aż 4,2 prób samobójczych. Z tego 3 tysiące skutecznych. Natomiast w całym roku 2012 prób samobójczych było 5,7 tys. a zgonów 4,1 tys. Według psychologów przyczyną prób samobójczych jest w większości przypadków kryzys. - Od 2009 r. liczba samobójstw rośnie, już skoczyła do ponad 6 tys., a tempo wzrostu jest podobne jak w Grecji - mówi "Rzeczpospolitej" prof. Maria Jarosz, socjolog z Instytutu Studiów Politycznych PAN, i dodaje: - Są one wskaźnikiem kondycji społecznej, także dezintegracji społeczeństwa. Jeżeli ich liczba rośnie, jest to bardzo mocny wskaźnik, że jest źle.
Niestety sprawa ta, stała się pretekstem do podłych reakcyjnych ataków na ludowych kuratorów, którzy niczym komisarze ludowi, tropią wszelką nieprawomyślność. Gdyby nie oni Polska Ludowa pełna byłaby grubych, chuderlawych lub zezowatych dzieci. Na szczęście strażnicy rodziny nie śpią, i czuwają dzień i noc nad realizacją ideałów Partii.Nie śpi również Radny LSD z Legnicy, który wpadł na postępowy pomysł racjonalizatorski. Otóż proponuje on, aby zamknąć wszystkich niepełnosprawnych w obozach opieki ludowej, a ich majątek przekazywać gminom. To się nazywa ludowa inwencja! By żyło się lepiej! By żyło się lepiej wszystkim!
Wielu wie o tym, że jest to najmłodszy święty Jezuita, ale podobno nie dla wszystkich jest jasne, że on był Polakiem. Św. Stanisław Kostka Przybył do konwentu jezuitów z dalekich stron, było nim miasteczko Zakroczym na polskim Mazowszu, gdzie jego ojciec był kasztelanem. Jego rodzina miała wyskoki status, a miasto Zakroczym, dzisiaj mało znaczące wówczas było dosyć ważne. Nie było tam jednak dobrej szkoły dla dzieci kasztelana, dla tego Stanisław od 14 roku życia uczył się w Wiedniu.
Radni Łomianek postanowili zaprosić Ojca Świętego do Łomianek. Kiedy? Jeszcze nie wiadomo, ale projekt odpowiedniej uchwały jest już gotowy i dostępny na stronie urzędu w Łomiankach.
Okazuje się, że upowszechnienie Karty rodzin wielodzietnych blokuje minister transportu Sławomir Nowak. Od stycznia 2014 roku w całej ma ruszyć ogólnopolska Karta rodzin wielodzietnych. Projekt koordynuje Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej. "Ministerstwo powołało do wypracowania modelu Karty specjalny zespół. Oprócz przedstawicieli resortu uczestniczą w nim samorządowcy (m.in. burmistrz Grodziska Mazowieckiego, prezydent Lublina) oraz Joanna Krupska, prezes Związku Dużych Rodzin Trzy Plus, organizacji, która promuje powstawanie Kart w gminach".
Dziennik "Die Welt" podaje, że już pod koniec lat 70-tych STASI obserwowała polską opozycję. Lech Wałęsa pod lupą bezpieki znalazł się w 1980 roku." Współpracownicy wschodnioniemieckiej bezpieki próbowali spotykać się z Wałęsą podając się za dziennikarzy albo opozycjonistów z NRD. Niekiedy skutecznie".
Metropolita gdański sprawował mszę świętą podczas 31 Ogólnopolskiej Pielgrzymki Ludzi Pracy.
W najnowszym sondażu TNS Polska dla "Wiadomości" 39 procent poparcia dla Prawa i Sprawiedliwości. Platforma Obywatelska może liczyć na 30 procent głosów.