Tag

Tag: polska

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem polska.

Fot. MorgueFile

„Polityka” ostrzega przed „państwem wyznaniowym” i chce chronić obywateli przed kontaktem z katolikami

Dowodami na „wyznaniowość” polskiego państwa jest to, że istnieją szkoły katolickie, także publiczne, że rok szkolny jest „demolowany” (to określenie „Polityki”) przez rekolekcje, przygotowania do komunii czy bierzmowania, a nawet to, że w szkołach wiszą krzyże. Wszystko to ma być dowodem na skandaliczne skatolicyzowanie Polski, z którym trzeba walczyć. Problem polega na tym, że akurat te kwestie – z których się cieszę – wynikają z tego, że w Polsce szkoła jest publiczna, a nie państwowa. A skoro tak, to jeśli większość uczniów jest katolikami, to mają oni prawo do uobecnienia swoje wiary w szkole. Inne podejście oznaczałoby uczestnictwo systemu oświatowego w ateizowaniu uczniów.

Fot, FreeDigitalPhoto

Protest o prawa obywatelskie dla osób głuchych

W czasie demonstracji przechodziłam akurat wśród demonstrujących i ogromną przykrość sprawiał mi widok bezsilnych osób, które nie mogą słownie, głośno wyrazić swoich żądań, za których krzyczały osoby towarzyszące, a ci głusi i osoby nie mogące mówić robiły tylko hałas butelkami i innymi przedmiotami. Moją uwagę zwrócił fakt, że transparenty, które trzymano już opuszczone dotyczyły nie tyle języka migowego, co fundamentalnych praw osób głuchoniemych – obywateli Rzeczpospolitej. Na te sprawy media w ogóle nie zwróciły uwagi. Osoby, z którymi rozmawiałam, które trzymały transparenty mówiły, że: po pierwsze, żądają pracy; po drugie, żądały pełnego i wiernego tłumaczenia wszystkich programów telewizyjnych przez 24 godziny na dobę. Tej treści transparentów widziałam najwięcej. Na kolejnym transparencie widniał napis: żądamy dostępu do informacji. Osoby głuche nie żądały więc tylko języka migowego, ale traktowania ich, jako pełnoprawnych obywateli polskich, którzy na dzisiaj mają ograniczony

Fot. MorgueFile

PAN zbada ile jest w Polsce związków homoseksualnych i transeksualnych

Badanie ma zostać przeprowadzone na próbie 1,1 tys. osób. Szefowa komórki badającej liczebność homoseksualistów i transeksualistów, Pani Mizielińska poinformowała, że owe badanie jest niezbędne, gdyż "w Polsce żyje ponad 2 miliony osób nieheteroseksualnych". Połowa z nich - to opinia Pani Mizielińskiej - tworzy związki (skąd to wiadomo, jak nie przeprowadzono jeszcze żadnych badań?).

Unia Lubelska. Obraz: Jan Matejko/Wikimedia Commons)

Taka rocznica i cisza

W związku z tym pytam się, dlaczego PT Prezydent i Premier, obaj historycy z wykształcenia i w dodatku z tajemniczych powodów gorący zwolennicy integracji europejskiej ani słowem nie zająknęli się o rocznicy jednego z największych sukcesów dziejach Polski, dzieła, które swoją wielkością, trwałością i skutecznością powinno stanowić wzór dla umiłowanej przez tych Panów UE- czyli o rocznicy zawarcia Unii Lubelskiej. Gdzie są obchody, gdzie akademie ku czci, gdzie parada w Lublinie, Warszawie czy Krakowie? Gdzie propagowanie sukcesu? Pytam się też mediów, również a może przede wszystkim prawicowych- gdzie artykuły, wywiady, ilustrację, krzyczące tytuły?

Jerzy Jachowicz (Fot. sdp.pl)

Medialna kancelaria adwokacka Tuska

Wyrażanie wiernopoddaństwa wobec rządzących jest tym bardziej przykre, że w każdym takim akcie musi uczestniczyć co najmniej kilka osób, bardzo konkretni dziennikarze – reporter, który jest autorem takiego materiału, pod nim się podpisuje i świeci za niego oczami, redaktor, adiustujący produkt reportera i wreszcie wydawca. Ten ostatni decyduje o ostatecznym kształcie materiału i jego miejscu, jakie zajmuje w hierarchii innych materiałów.

Jadwiga Staniszkis (Fot. Sławek/Wikipedia)

Wszyscy w Polsce są zmęczeni Tuskiem

Jadwiga Staniszkis powiedziała w wywiadzie, że "PO jest merytorycznie wyjałowiona" i dodała, że "posunięcia premiera są kosztowne społecznie". "PO potrzebuje nowej szansy i otwarcia się na współpracę z merytorycznymi środowiskami młodszych pokoleń".

Terlikowski: Pojednanie możliwe tylko na prawdzie

Kościół

Terlikowski: Pojednanie możliwe tylko na prawdzie

Słowa arcybiskupa Swiatosława Szewczuka, choć mogły być przełomem, niestety nim nie są. Zwierzchnik ukraińskich grekokatolicków bolesną prawdę o czystkach etnicznych i ludobójstwie na gigantyczną skalę dokonanym przez sąsiadów na sąsiadach, ukrywa pod zgrabnymi formułkami o „walkach zbrojnych”. Ludzie, których rozrywano na strzępy, kobiety w ciąży, którym rozrywano brzuchy, dziewczęta gwałcone przez pijanych chłopów na oczach ich ojców – nie zginęły w walkach zbrojnych, ale na skutek zaplanowanej i przeprowadzonej przez ukraińskich polityków akcji depolonizacyjnej, którą przeprowadzili własnymi rękoma ukraińscy sąsiedzi Polaków. Taka jest prawda o tamtej zbrodni.

Natalia Dueholm

Aborter torturował zwierzęta

Bardzo głośnie w tej sprawie wspierając zakaz wypowiadają się Wanda Nowicka i Robert Biedroń, bardzo aktywni zwolennicy aborcji. Dla nich zabijanie ludzi nienarodzonych powinno być legalne i łatwo dostępne. Środowisko zwolenników aborcji nie chce ujawniania metod uśmiercania, a organizacja, której Nowicka przewodziła, oprotestowywała wystawy pokazujące zabijanie nienarodzonych na zdjęciach.

Rowiński: Liberałowie zaakceptują każdy zabobon jeśli pomoże im w walce z katolikami - nasi biskupi chyba tego nie rozumieją

Kościół

Rowiński: Liberałowie zaakceptują każdy zabobon jeśli pomoże im w walce z katolikami - nasi biskupi chyba tego nie rozumieją

Mój niedawny rozmówca z wywiadu poświęconego Dominique'owi Vennerowi, Adam Gwiazda, umieścił na swoim facebookowym profilu taki oto cytat: "Nigdy nie da się zbudować wolnego kraju z religią katolicką. A ponieważ nie da się też zaadoptować we Francji protestantyzmu, jak to uczyniły inne demokracje, należy zatem stworzyć religię republikańską. Ta religia republikańska - mająca za zadanie towarzyszyć rewolucji materialnej, ale która jest rewolucją duchową - to świeckość państwa."

Jerzy Jachowicz (fot. sdp.pl)

Jachowicz: Pożytki z mediów lokalnych, czyli jak sędziowie ważą piwo

Nie będę przypominał głośnych przypadków z ostatnich miesięcy, bulwersujących olbrzymią część opinii publicznej, kiedy wyroki kompromitowały naszych sędziów. Oni sami zaś powinności sędziów, którzy winni przestrzegać literę prawa, w połączeniu z poczuciem społecznej sprawiedliwości, zamienili na role polityków, realizujących punkt widzenia, zgodny z potrzebami rządzącej partii. Niektórzy sędziowie demonstracyjnie ignorowali ducha prawa, dając wyraz swym sympatiom politycznym. W każdym normalnym demokratycznym państwie, musieliby liczyć się z końcem kariery zawodowej. U nas są pewni, że sprzeniewierzenie się swemu powołaniu nie pociągnie za sobą żadnych negatywnych dla nich konsekwencji. Odwrotnie, mają pełne prawo zakładać, że służebność wobec rządzących, żeby nie powiedzieć służalczość, może przynieść im awans na wyższy szczebel w hierarchii służbowej i zarazem sędziowskiej. W przypadku jakiejkolwiek krytyki swego postępowania, kryją się za pancerzem tzw. niezawisłości sędziowskiej.

Noc Świętojańska (Fot. shadow/Flickr)

Bzdura Nocy Świętojańskiej

Ale czemu w ogóle poruszamy ten temat? Lampiony są ładne, rekord Guinessa zostaje pobity, ludzie nieźle się bawią, o Polsce się mówi, piękna noc, piękna „reklama Polski.” Więc czego tu się czepiać?

Fot. MorgueFile

Jak pięść do nosa, czyli dywagacji o Straży Miejskiej ciąg dalszy

Na wstępie chciałem przeprosić wszystkich strażników miejskich, których wczorajszym swoim felietonem uraziłem, czy nawet obraziłem. Przyznaję, pojechałem po bandzie. Przepraszam zatem ludzi, którym swoimi słowami sprawiłem przykrość, przepraszam strażników, którzy – a wierzę (dzięki jednemu z komentatorów tę wiarę odzyskałem), że tacy są – swojej służby nie traktują jak zwykłej pracy, nie dążą za wszelką cenę do awansu, dla których sukces nie jest jedynym celem a „służebna rola wobec społeczności lokalnej” to nie tylko pompatyczny zapis w ustawie ale ich codzienność. Nie przestanę jednak krytykować formacji, która służbą być przestała. Formacji, której celem w większości przypadków jest łatanie dziurawych, gminnych budżetów, a pilnowanie bezpieczeństwa i porządku publicznego ogranicza się do nękanie drobnych handlarzy, zakładanie blokad na koła źle zaparkowanych samochodów czy wyłapywanie ludzi w upalny dzień gaszących pragnienie piwem w cieniu parkowych platanów.