17.09.2015 - Zamach na suwerenność Polski!
Za przyjęciem rezolucji w sprawie planu Komisji Europejskiej opowiedziało się 372 europosłów, przeciwnych było 124, od głosu wstrzymało się 54.
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem polska.
Za przyjęciem rezolucji w sprawie planu Komisji Europejskiej opowiedziało się 372 europosłów, przeciwnych było 124, od głosu wstrzymało się 54.
Sowiecka napaść na Polskę była realizacją układu podpisanego w Moskwie 23 sierpnia 1939 r. przez ministra spraw zagranicznych III Rzeszy Joachima von Ribbentropa oraz ludowego komisarza spraw zagranicznych ZSRS Wiaczesława Mołotowa, pełniącego jednocześnie funkcję przewodniczącego Rady Komisarzy Ludowych (premiera).
- Wołałbym, żeby o solidarności europejskiej i o moralności nie mówili przedstawiciele krajów, przez które na Polskę spadły represje totalitarne, które odczuwamy do dziś. Dywagacje niemieckiego polityka o środkach unijnych dla Polski są niedopuszczalne - mówi Jan Dziedziczak.
Nikt nie ma prawa podejmować decyzji wbrew woli narodu! Tym jednym zdaniem wypowiedzianym w sejmie przez Jarosława Kaczyńskiego zacząłem i mógłbym skończyć dzisiejszy felieton, ale tak lekko nie ma. Byłem przekonany, że jestem całkowicie impregnowany na dyscyplinujące zawołania i chuchanie na zimne, ale pierwsze minuty wystąpienia Kaczora w sejmie wywołały gęsią skórkę. Człowiek to jednak zlepek emocji, któremu się wydaje, że nad wszystkim da się zapanować rozumem. Dać to się może i daje, ale zawsze emocja wyprzedza racjonalne układanie spraw, dopiero po chwili przychodzi, albo i nie, racjonalna refleksja. Do mnie przyszła i natychmiast zrozumiałem skąd ten pomysł, aby na miesiąc przed wyborami wyjść i przemówić z sejmowej trybuny otwartym tekstem.
Z zastępcą szefa Biura Bezpieczeństwa Narodowego - Witoldem Waszczykowskim (PiS) - rozmawia Tomasz Wandas
- Podstawowym zadaniem jest ścisła kordynacja współpracy służb granicznych Polski, Słowacji, Czech i Węgier w ramach "czworokątu wyszehradzkiego". - mówi Piotr Semka
W krótkim przemówieniu wygłoszonym w miejscowości Kulesze Kościelne Beat Szydło mówiła o znaczeniu wsi i rolnictwa: "Dziś my w Polsce musimy zdać sobie sprawę, że bez polskiej wsi nie ma Polski. Trzeba bardzo głośno o tym mówić, nie wstydzić się. Miarą polskiej nowoczesności i przyszłości jest rozwój polskiej wsi. To jest i przyszłość gospodarstwo, nowoczesne rolnictwo, ale i to, co w środowiskach wiejskich jest szczególnie mocno kultywowane – polska tradycja, dbałość o rodzinę. Trzeba się o te wartości upominać. Zwłaszcza teraz w tym trudnym czasie przed nami, w czasie którym gdzieś zagubiliśmy się, wiele państw porzuciło korzenie kultury europejskiej. Trzeba o te wartości się upominać. Tylko wtedy gdy nie będziemy zapominali o naszych tradycjach, tylko wtedy będziemy mogli budować wspaniałą przyszłość dla naszej Ojczyzny.".
Nasi sąsiedzi zadali sobie wiele propagandowego trudu, aby stworzyć zupełnie nową narrację o mrocznych wydarzeniach z przeszłości, których byli sprawcami. To już nie Niemcy, ale „naziści” wymordowali miliony ludzi w Europie. Obozy zagłady przestały nagle być niemieckie, a stały się „polskie”, nawet wówczas, gdy znajdowały się na terenie Niemiec( na przykład obóz zagłady w Buchenwaldzie).
Przybywa funkcjonariuszy, którzy złość wyładowują na rodzinie i osobach przesłuchiwanych – informuje "Rzeczpospolita".
Podczas odpustu Podwyższenia Krzyża Świętego w świętokrzyskim sanktuarium biskup-senior Edward Frankowski w sposób bardzo mocny i jednoznaczny skomentował to, co dzieje się obecnie w naszym europejskim świecie: "Radykalni islamiści zwierają szyki, przypuszczają wzmożony atak na chrześcijan. Wielu z nich podąża w stronę Europy, wśród tej masowej imigracji uchodźców. Zamaskowani dżihadyści są wśród nich".
Dziś podczas prezentacji nowego hasła wyborczego, kandydatka PiS na Premiera Polski Beata Szydło, została zapytana o sprawę uchodźców. Pani Szydło powiedziała: "
Jan Tomasz Gross zabrał głos w sprawie polskiej postawy wobec napływu nielegalnych imigrantów do Europy. "To ohydne oblicze Polaków pochodzi jeszcze z czasów nazistowskich" - napisał w swoim stylu.
Wszyscy się zastanawiają jak to będzie? Jak wszyscy, to wszyscy. Mógłbym napisać i napiszę, że wszelkie metki, jakie usiłuje mi się na czole nakleić odpadną po sekundzie, jeśli się okaże, że zmieniono tak wiele, aby nie zmienić niczego. Nawiasem mówiąc ci sami ludzie, którzy zarzucają mi dyspozycyjność i koniunkturalizm, jednocześnie mówią o „pisowskim fanatyzmie”, takie tam sprzeczności o charakterze prywatnym. Nie zamierzam kłaść się na kozetce i usprawiedliwiać ze swoich wyborów i w ogóle nie o mnie tutaj chodzi.
Czechy wzmocnią patrole policyjne na granicy z Austrią w związku z decyzją Niemiec o wprowadzeniu tymczasowych kontroli granicznych ze względu na napływ migrantów - poinformował w niedzielę czeski minister spraw wewnętrznych Milan Chovanec.