Tag

Tag: polska

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem polska.

Mocne przesłanie Jana Pawła II: To jest moja Matka, ta Ojczyzna!

Mocne przesłanie Jana Pawła II: To jest moja Matka, ta Ojczyzna!

To jest moja Matka, ta Ojczyzna! Z homilii Jana Pawła II wygłoszonej 3 czerwca 1991 r. na lotnisku w Masłowie koło Kielc Wiemy z rodzimego doświadczenia, zwłaszcza z doświadczenia minionego okresu, że to zlo pierworodne, które drzemie w duszy każdego człowieka, a które u podstaw łączy się z odrzuceniem Bożego ojcostwa, szczególnie często, szczególnie łatwo daje o sobie znać poprzez naruszenie ładu moralnego małżeństwa i rodziny. Są to dziedziny szczególnie zagrożone, szczególnie narażone. Szczególnie łatwo w tych dziedzinach, gdzie tak wiele zależy od miłości, od prawdziwej miłości, człowiek ulega egoizmowi i drugich - najbliższych! - czyni ofiarą tego egoizmu.

Jezusa "Dzieła (bardzo) wybrane", czyli do wierzącego wyborcy PO

Jezusa "Dzieła (bardzo) wybrane", czyli do wierzącego wyborcy PO

Jak wiemy, dwie obecnie największe partie na polskiej scenie politycznej początkowo opierały się przynajmniej na jednym wspólnym filarze: chrześcijańskim demokratyzmie. Przyjrzymy się, ile tej soli pozostało do dziś niezwietrzałej oraz czy współcześni Polacy mają partię, którą mogą uważać za głosicielkę i reprezentantkę ich poglądów i interesów. I czy tą partią jest PO? Cisza wyborcza za rogiem, więc postaram się odpowiedzieć na kilka głównych argumentów, które z ust wyborców PO słyszę najczęściej.

prof. Marek Jan Chodakiewicz i Polska

Chodakiewicz: Bycie Polakiem to dla mnie honor i duma

Pierwsze pytanie nawiązuje do pana wypowiedzi z ubiegłego roku w SDP, w Warszawie. Ci, co tak tam na pana "krzyczeli" w jednym mieli chyba trochę racji. Że pan wyjechał z Polski, żyje w wolnym kraju, nie żyje tu, pod batem, w kraju zniewolonym, zamordowanym, obrabowanym, okłamywanym, okradzionym z prawdy, czyli tego kim ten naród był i jest, a mówi pan o Polakach w Polsce że są głupi, nic nie robią, nie mają pomysłu...

Francuz pisze List do polskich patriotów! PRZECZYTAJ!

Francuz pisze List do polskich patriotów! PRZECZYTAJ!

Francuzi wierni łączącemu nas ideałowi cywilizacji chrześcijańskiej zawsze żywili głęboki podziw dla waszej nieujarzmionej Ojczyzny. Wasz naród wiele razy dawał dowody heroizmu, a w ostatnim wieku stawił czoła komunizmowi i nazizmowi, owym dwóm, blisko spokrewnionym, wytworom nowoczesnego materializmu.

Syn muftiego Ligi Muzułmańskiej RP ukamienuje matkę

Syn muftiego Ligi Muzułmańskiej RP ukamienuje matkę

Adam Wajeeh Abdel Fatah, syn muftiego Ligi Muzułmańskiej w RP na profilu "Islam Na Polski", który został założony na stronie Ask.fm pisze, że prawio szariatu to najdoskonalszy system na świecie. Nawet wtedy, jeżeli zgodnie z nim musiałby zabić np. własną matkę, która dopuściła się zdrady małżeńskiej.