Tag

Tag: polska

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem polska.

Moja odpowiedź Szymonowi Hołowni: Czy katolik może być nacjonalistą?

Kościół

Moja odpowiedź Szymonowi Hołowni: Czy katolik może być nacjonalistą?

Ale zanim wyjaśnię, dlaczego tak uważam, zacznę od krótkiego wyjaśnienia swojego stanowiska. Nie byłem i nie jestem zwolennikiem nacjonalizmu. I całkowicie zgadzam się z opinią śp. prezydenta Lecha Kaczyńskiego, który krótko podkreślał, że nacjonalizm opiera się na nienawiści a patriotyzm na miłości. Jestem świadom zagrożeń niesionych przez nacjonalizm (a jednym z nich jest ubóstwienie narodu, które prowadzi krótką drogą do idolatrii). Jestem jednak również świadomy tego, że polski nacjonalizm – szczególnie w latach 30. – był ściśle powiązany z chrześcijaństwem, a jego myśl potrafiła doskonale połączył wątki patriotyczne z obroną interesu narodowego i dziedzictwem chrześcijańskim. Jeden z najważniejszych logików lat 30. XX wieku był ksiądz Jan Salamucha, niewątpliwie ksiądz katolicki i równie niewątpliwie narodowiec (czy, by posłużyć się terminologią Szymona Hołowni, nacjonalista). I już choćby on (a nie tylko) pokazuje, że obie te wartości można łączyć. I że nieprawdą jest teza, że ka

Terlikowski: Polska zbudowana na krwi męczenników

Kościół

Terlikowski: Polska zbudowana na krwi męczenników

Dzisiejsze wspomnienie liturgiczne niezwykle mocno przypomina, że Polska jest zbudowana na krzyżu i na męczeństwie kolejnych pokoleń chrześcijan. Polskę Piastów budowało męczeństwo właśnie świętych Benedykta, Jana, Mateusza, Izaaka i Krystyna, ale także Wojciecha i Stanisława. A później mieliśmy męczeństwo Andrzeja Boboli, Jozafata Kuncewicza, męczenników podlaskich i wreszcie Maksymiliana i męczenników II sowieckiego i hitlerowskiego totalitaryzmu, a także zupełnie już współczesną mękę i śmierć ks. Jerzego Popiełuszki.

Czy Polska upaństwowi dzieci tak jak zrobiono w Niemczech?

Czy Polska upaństwowi dzieci tak jak zrobiono w Niemczech?

Od dłuższego czasu słyszymy, że w Polsce odbiera się rodzicom coraz więcej dzieci. W ubiegłym taki los spotkał prawie 1400 najmłodszych. Niestety, w wielu wypadkach nie chodzi wcale o ratowanie dzieci przed gwałtami czy rzeczywistą przemocą. Często odbiera się dzieci ze względu na biedę, pomówienia czy po prostu głupotę urzędników, którzy stawiają swoją wolę ponad prawo naturalne.

Arkadiusz Czartoryski dla Fronda.pl: Najważniejsze zadanie rządu Szydło to sprawić, by Polacy odczuli, że Polska nie istnieje tylko teoretycznie

Arkadiusz Czartoryski dla Fronda.pl: Najważniejsze zadanie rządu Szydło to sprawić, by Polacy odczuli, że Polska nie istnieje tylko teoretycznie

Portal Fronda.pl: Były minister spraw wewnętrznych Bartłomiej Sienkiewicz powiedział słynne już zdanie, że „państwo polskie istnieje tylko teoretycznie”. Ministrem spraw wewnętrznych w rządzie Beaty Szydło zostaje Mariusz Błaszczak i staje przed ogromnym wyzwaniem naprawy „teoretycznego państwa”. Co może i co powinien zrobić w pierwszej kolejności?

Oto testament Piłsudskiego dla współczesnego Polaka!

Oto testament Piłsudskiego dla współczesnego Polaka!

Józef Piłsudski już 11 listopada 1918 roku, przestrzegał, że "niepodległość nie jest Polakom dana raz na zawsze". Już w listopadzie 1918 roku nazywany był powszechnie "ojcem polskiej wolności", ponieważ nawet jego najwięksi przeciwnicy nie mogli zakwestionować, że to on jak nikt inny utorował Polakom drogę do 11 listopada. Piłsudski, jak wiadomo, nie pozostawił żadnego formalnego testamentu. Z jego myśli, rozkazów, sentencji, publikacji i przemówień można jednak wybrać najważniejsze, ponadczasowe myśli, które dla nas współczesnych są drogowskazem. Tak uczynił Józef Szaniewski, który popełnił najlepsze studium o naszym Marszałku pt. "Marszałek Piłsudski w obronie Polski i Europy".

Kaczyński: Zwyciężyliśmy, ale nasze cele nie zostały jeszcze osiągnięte

Kaczyński: Zwyciężyliśmy, ale nasze cele nie zostały jeszcze osiągnięte

Jarosław Kaczyński uczestniczył dziś w Marszu Pamięci upamiętniającej ofiary katastrofy smoleńskiej. Przed Pałacem Prezydenckim Kaczyński powiedział: "Polska musi sama dojść do prawdy o Smoleńsku. I jestem przekonany, że powstały warunki ku temu, by do tej prawdy doszła. I dlatego nie czas jeszcze na podziękowanie, na podsumowanie tego wszystkiego, co od lat już tu się dzieje. Czas na dalsze marsze, czas na to, by ciągle zabiegać o ostateczne zwycięstwo (...) Za chwilę pójdziemy dalej, pod pomnik Piłsudskiego, bo dzisiaj przecież wigilia święta narodowego, Święta Niepodległości. Chciałem powiedzieć tutaj tylko kilka słów, które odnoszą się do naszego marszu, naszych mszy, tego, co od ponad pięciu lat dzieje się zawsze dziesiątego każdego miesiąca.