Tag

Tag: polska

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem polska.

fronda.pl

Rosja

Puszczamy Ziemkiewicza

Pieprzony los akompaniatorów putinowskiej propagandy. W antyukraińskim chórze politycznych „ outsiderów” takich jak: Stanisław Michalkiewicz, Janusz Korwin-Mikke, Grzegorz Braun, Paweł Kukiz, Max-Kolonko, Mateusz Piskorski, Wiktor Węgrzyn oraz liczne grono pomniejszych neoendeków.

Antoni Dudek: Polityka wschodnia Lecha Kaczyńskiego

Antoni Dudek: Polityka wschodnia Lecha Kaczyńskiego

W listopadzie 2005 r. Kreml nałożył embargo na import mięsa i produktów roślinnych z Polski, uzasadniając to rzekomym fałszowaniem certyfikatów sanitarnych. Ponieważ kolejne wysiłki podejmowane przez polskie władze by zostało ono cofnięte nie przyniosły rezultatu, po upływie roku, w listopadzie 2006 r., minister Anna Fotyga zawetowała rozpoczęcie negocjacji między UE a Rosją na temat nowego porozumienia o partnerstwie i współpracy. Obok wznowienia eksportu mięsa, Warszawa domagała się również zaakceptowania przez Rosję tzw. karty energetycznej, gwarantującej europejskim inwestorom dostęp do rosyjskich rynków, infrastruktury i surowców na zasadach przejrzystości, niedyskryminacji i wzajemności. Strona rosyjska nazwała polskie weto szantażem, ale mimo nacisków ze strony sprawującej prezydencję w UE Finlandii, rząd Kaczyńskiego nie zmienił stanowiska, tym bardziej, że kontrole przeprowadzone przez unijnych inspektorów w polskich zakładach mięsnych, nie potwierdziły rosyjskich oskarżeń. W

Prymas Polski wzywa katolickie rodziny do ewangelizacji reszty społeczeństwa

Kościół

Prymas Polski wzywa katolickie rodziny do ewangelizacji reszty społeczeństwa

Prymas Polski Wojciech Polak wezwał katolickie rodziny, aby dawały świadectwo chrześcijańskiego życia. Metropolita gnieźnieński przewodniczył Mszy św. podczas uroczystości ku czci Matki Bożej Częstochowskiej na Jasnej Górze. Były one przygotowaniem do przyszłorocznej 1050-tej rocznicy Chrztu Polski. Uczestniczył w nich Episkopat Polski.

Prezydent Andrzej Duda (Foto: Daniel Biskup/Bild)

Andrzej Duda w "Bild": Polska musi dbać, by jej głos był słyszalny w Europie

Prezydent Polski Andrzej Duda pytany był o relację niemiecko-polską. Prezydent powiedział m.in. "Stosunki polsko-niemieckie zawsze były o wiele lepsze niż przedstawiały to mainstreamowe media. I zrobię co w mojej mocy, by tak pozostało. Mam duży szacunek do Niemiec (...) Relacje między Berlinem, a Warszawą były lepsza, niż ich reputacja. I zrobię co w mojej mocy, by tak pozostało. Mam duży szacunek do Niemiec. Moja żona jest nauczycielką języka niemieckiego i mamy w Niemczech wielu przyjaciół (...) Niemcy są naszym największym i najważniejszym sąsiadem, gospodarczo i politycznie. Nasz związek jest bardzo dobry, i chciałbym, by taki pozostał. Jednak Unia Europejska musi się ukierunkować na nowo, szczególnie w polityce bezpieczeństwa. W tym Polska chce i będzie miała swój udział. Będziemy dbali o to, by nasz głos był słyszany". I dodał: "Jesteśmy sąsiadami i doceniamy siebie. Tego respektu nie można jednak mierzyć na gruncie militarnym i gospodarczym. Chodzi o to, by dwie strony rozumiał

Kopacz apeluje o współpracę, którą zaraz torpeduje

Kopacz apeluje o współpracę, którą zaraz torpeduje

Po wczorajszym spotkaniu z kanclerz Niemiec i prezydentem Francji prezydent Ukrainy obwieścił, iż dotychczasowe formaty rozmów (normandzki i miński) na temat rozwiązania konfliktu rosyjsko-ukraińskiego są wystarczające i nie wymagają zmian. W Polsce, po tym oświadczeniu posypały się gromy na prezydenta Andrzeja Dudę, że domagając się włączenia Polski do rozmów wychodzi przed szereg tam gdzie nas nie chcą. Wielu odtrąbiło rzekomą pierwszą, dyplomatyczną porażkę prezydenta polskiego. To skrajnie mylna diagnoza. Wynika z braku umiejętności czytania kontekstu dyplomatycznego wypowiedzi prezydenta Ukrainy. To też nieuczciwy zarzut o brak profesjonalizmu po stronie polskiej.