Zaczęło się od tego, że dostałem z US Holocaust Museum tekst wystąpienia dyrektora FBI Jamesa Comeya kilka dni przed publikacją. Przewróciłem oczyma. Nie, nie z zaskoczenia. Przyzwyczaiłem się do oskarżeń o współwinę i współuczestnictwo w wymordowaniu Żydów w czasie II wojny światowej. Zdziwiła mnie natomiast trochę hyperbola, że Holocaust miał być najważniejszym wydarzeniem w historii świata. Ważniejszym niż nadanie Dekalogu przez Pana Boga? Albo niż narodziny Jezusa Chrystusa? W każdym razie zawalony i w rozjazdach, m.in. na smoleńską konferencję w Doylestown, Pennsylvania, postanowiłem zająć się tą sprawą wnet po prowrocie. Ale wnet to przemówienie opublikowano w The Washington Post. Ripostowała gniewnie Anka Applebaum. Skopała dyrektora niemiłosiernie za ignorancję.To było w niedzielę, gdy wróciłem do domu. Odezwano się do mnie wieczorem nieformalnie z pytaniem co należy robić. Odparłem, że trzeba wyrzucić osobę, która napisała te przemówienie oraz wydać odpowiednie oświadczenie wy