Tag

Tag: polska

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem polska.

Gorzej niż zbrodnia - 13 grudnia 1981 (fot. archiwum)

Gorzej niż zbrodnia - 13 grudnia 1981

Nie zaskoczyły mnie represje stanu wojennego. W dniu 13 grudnia 1981 r. nikt mnie nie „internował” chociaż byłem umieszony w „rankingu” resortu gen. Kiszczaka w setce ludzi najgroźniejszych dla reżimu PRL. Ubecy nie musieli mnie łapać bowiem byłem aresztowany już w styczniu 1981 roku i przez kilka miesięcy mogłem obserwować „karnawał Solidarności” zza krat celi aresztu śledczego na warszawskim Mokotowie.

Papież Franciszek (fot. Getty/Flickr)

Kościół

Papieskie prezenty, także dla Polaków. Franciszek wsparł Szlachetną Paczkę

Pozdrawiając wiernych po odmówieniu modlitwy Anioł Pański Franciszek nie zapomniał o Polakach. „Pozdrawiając wiernych Polaków, duchowo łączę się z ich rodakami w całej Polsce, którzy dzisiaj zapalają wigilijne świece, potwierdzając swoje zaangażowanie solidarności, szczególnie w tym Roku Caritas, który obchodzi się w Polsce”. W tym momencie Papież wzniósł w górę zapaloną świecę Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom. Warto dodać, że włączył się on też w świąteczną akcję Szlachetna Paczka, przekazując za pośrednictwem nuncjusza apostolskiego w Polsce podarunek dla dziesięcioosobowej rodziny z Mazowsza. Franciszek sprawił również niespodziankę przybyłym na Plac św. Piotra: za pośrednictwem swego jałmużnika abp. Konrada Krajewskiego i wolontariuszy rozdał wśród wiernych kieszonkowe modlitewniki. „Weźcie je i noście zawsze ze sobą – dodał Papież. – Niech będą pomocą w przeżywaniu całego dnia w zjednoczeniu z Bogiem”. aPo/Radio Watykańskie

Brigitte Bardot

Brigitte Bardot krytykuje Polskę i staje w obronie...gęsi i kaczek

Brigitte Bardot, lewicowa aktywistka zaprotestowała przeciwko Polsce i napisała list do Premier Ewy Kopacz. Przeciwko czemu protestuje? Jak informuje portal naTemat.pl Bardot "obejrzała niedawno reportaż, w którym stwierdzono, że w Polsce oraz na Węgrzech gęsi i kaczki są żywcem oskubywane z piór. Materiał tak oburzył byłą aktorkę, że o porzucenie barbarzyńskiej praktyki zaapelowała ona w specjalnym liście do premier Ewy Kopacz".

fot. Twitter

Jarosław Kaczyński: "Tak – zwyciężymy! I przyjdzie ta Polska, której chcemy, o której marzymy"

Gdy Marsz w Obronie Deomokracji i Wolnych Mediów doszedł pod pomnik Józefa Piłsudskiego, prezes PiS Jarosław Kaczyński powiedział: "Marsz marsz jest pochodem zwycięstwa, bo wygraliśmy te wybory. I nie chodzi o to ile to było procent, ale chodzi o to, że młode pokolenie pokazało, że chce w Polsce zmian! W Polsce odradza się poczucie obywatelskości, duch obywatelski, który był zawsze gotowością do działania! Ten pochód jest pochodem obywatelskim tych, którzy chcą w Polsce dobrej zmiany, którzy chcą zwycięstwa w walce z panoszącym się złem i tych, którzy chcą obronić podstawowe prawo obywateli – do wyłaniania władzy w drodze wyborów, dooceniania władzy i do tego, żeby władzę odwołać! To prawo daje nam kartka wyborcza! I właśnie tę kartkę wyborczą chcą nam dzisiaj wyrwać. Można postawić pytanie: dlaczego teraz? Bo rysuje się – a piszą nawet o tym badacze bardzo nam niechętni – perspektywa zwycięstwa – waszego zwycięstwa! Zwycięstwa tych wszystkich, którzy chcą w Polsce władzy uczciwej i sp

Polskie karabiny pomogą pokonać islamskich terrorystów. Jednak... (fot. Wikipedia)

Polskie karabiny pomogą pokonać islamskich terrorystów. Jednak...

Kontrakt na sprzedaż 1000 karabinków Beryl został podpisany przed miesiącem. Ma wartość około miliona dolarów amerykańskich. W Radomiu przebywa obecnie kilkunastu Nigeryjczyków, którzy poznają broń, jaka wkrótce trafi. Co istotne pierwszy kontrakt może mieć tylko inicjujące znaczenie. Prezes „Łucznika” Tomasz Nita spodziewa się, że w przyszłym roku zostanie podpisana umowa na kolejne 5 tysięcy Beryli, informuje "Dziennik Zbrojny".

Stefan Hambura (fot. YouTube, Gazeta Polska)

Polak ma mówić w domu po niemiecku? To absurd

Politycy bawarskiej partii CSU zaproponowali, by zachęcać imigrantów do mówienie po niemiecku… nawet w domu. Pomysł wywołał w Niemczech ogromne kontrowersje, a jego autorzy spotkali się z lawinową wprost krytyką. Wielu komentatorów zauważało, że jest swoistą ironią, iż pomysł wychodzi z Bawarii, gdzie mówi się na co dzień językiem bardzo trudno zrozumiałym dla reszty Niemców.

Sowiecki plakat propagandowy (fot.media)

IPN otrzymał tysiące kart sowieckich dokumentów

Sowieckie dokumenty operacyjne mówiące o walce bezpieki z polskim podziemiem są w posiadaniu Instytutu Pamięci Narodowej. To ponad 5000 kart akt spraw karno-śledczych i rozpracowań agenturalnych o kryptonimach „Młyn” oraz „Sejm” z lat 1944 – 1945.

Czesi uderzają w polską żywność!

Czesi uderzają w polską żywność!

Według Janusza Piechocińskiego jeden z czeskich wpływowych polityków chce wyprzeć polską żywność z czeskiego rynku. Polski rząd zamierza przeciwdziałać tym próbom. Czeski minister rolnictwa oczywiście odcina się od takich oskarżeń. „Chcę jasno oświadczyć, że organy naszego dozoru stosują jedną miarę wobec wszystkich. Nie jest prawdą, że poświęcamy więcej uwagi na towary z Polski” – napisał na Twitterze.