Tag

Tag: modlitwa

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem modlitwa.

Za wstawiennictwem św. Rity dzieją się cuda! ZOBACZ!

Kościół

Za wstawiennictwem św. Rity dzieją się cuda! ZOBACZ!

Rok 1381 był szczególnie szczęśliwy dla Antoniego Lotti i jego żony Amaty, mieszkańców wioski Roccaporena w górach Umbrii (centralna część Italii). Spełniło się ich wielkie pragnienie – po latach wyczekiwania i próśb wznoszonych do Boga, zostali wreszcie rodzicami. Na świat przyszła córeczka Rita, w przyszłości stygmatyczka i mistyczka...Według starej tradycji poczęcie dziecka miał zapowiedzieć Amacie anioł. Kilka dni po narodzinach Rity miało miejsce niezwykłe zdarzenie. Na twarzy leżącej w kołysce dziewczynki usiadły pszczoły. Przez chwilę spacerowały po niej, raz po raz wchodząc do ust dzieciny. Nie uczyniły jej jednak żadnej krzywdy...Dziewczynka rosła otoczona miłością matki i ojca. Była niezwykle pobożnym dzieckiem, bardzo lubiła się modlić. Wcześnie znalazła sobie kierownika duchowego. Został nim żyjący w jednej z grot w okolicach Roccaporena mnich. Kontakt z mieszkającymi w pobliskiej Cascii augustianami i augustiankami zaowocował zafascynowaniem Rity duchowością zakonu. Nic dz

Fot. publicdomainpictures.net

Kościół

Postawa kontemplacyjna. Skąd w nas tyle negacji?

Z biegiem lat coraz intensywniej zadaję sobie pytanie: „Co sprawia, że ludzie są dla siebie tak bardzo niemili?” Skąd tyle niechęci, która popycha do ranienia siebie nawzajem, nawet jeśli robione jest to w sposób subtelny i wyrafinowany? Czasem im więcej małostkowości i jakby od niechcenia, tym bardziej zadziwia. Skąd się to bierze? Dlaczego ludzie znacznie łatwiej skłaniają się ku problemom, negacji i oskarżaniu niż radości? To zdumiewające. Nawet św. Piotr, symbol Kościoła, wchodzi wielkanocnego poranka do grobu, widzi i milczy (J 20,6-10). Jego lęk był znacznie większy niż możliwość radowania się czy choćby nadziei. Narracja kończy się prostym stwierdzeniem, że uczniowie powrócili do domu i, jak można przypuszczać, do swojej ponurości.

Chcesz by Twoja pobożność była zdrowa? POSŁUCHAJ!

Kościół

Chcesz by Twoja pobożność była zdrowa? POSŁUCHAJ!

Najbardziej istotne w naszej wierze, nie jest to jak wygląda nasza modlitwa, co w niej czuję czy jakie w niej doznania przeżywam. Nawet jak będziesz lewitował i klęczał cały dzień w kaplicy, to i tak twoja pobożność może być poraniona. Zobacz, co jest kluczem do zbawienia.

Dlaczego cały naród powinien wziąć do ręki różaniec. Różaniec za Ojczyznę z Kard. Augustem Hlondem.

Kościół

Dlaczego cały naród powinien wziąć do ręki różaniec. Różaniec za Ojczyznę z Kard. Augustem Hlondem.

Umierający kard. August Hlond pozostawił swoim rodakom testament o zwycięstwie odniesionym przez Maryję. Mówił: "Nil desperandum! Nihil desperandum! Sed victoria, si erit - erit victoria Beatae Mariae Virginis. In hoc certamine, quod certatur inter satanicos conventus et Christum, aliquis eorum, qui se credebant vocatos esse, revocatur in altum et erit sicut Deus ipse disponet". Dziś możemy tak przetłumaczyć jego słowa: "Nie traćcie nadziei. Nie traćcie nadziei. Lecz zwycięstwo, jeśli przyjdzie - będzie to zwycięstwo Najświętszej Maryi Panny. W tej walce, która się toczy między gromadą szatanów a Chrystusem, tych, którzy wierzą, że są wezwani, [Bóg] wezwie na głębię i będzie tak, jak chce sam Bóg".

Modlitwa codzienna do Matki Boskiej Szkaplerznej

Kościół

Modlitwa codzienna do Matki Boskiej Szkaplerznej

O Najchwalebniejsza, Królowo Niebios, Maryjo. Najczystsza, Dziewico i Najgodniejsza Boża Rodzicielko. Przypominam dziś sobie w głębi serca przez przyjęcie szkaplerza świętego zawarte z Tobą przymierze, że przez całe życie będę jak najwierniej i jak najgorliwiej służył(a) Tobie i Twojemu Boskiemu Synowi. Składam Ci najpokorniejsze dzięki, o Najpotężniejsza Pani, że raczyłaś mnie biednego grzesznika (grzesznicę) przy­jąć do grona Braci (Sióstr) za pośrednictwem szkaplerza świętego. Obieram Cię dzisiaj na zawsze za moją Najukochańszą Matkę, Opiekunkę i Pośredniczkę przed Bogiem. Proszę Cię pokornie, aby Twój szkaplerz był dla mnie znakiem zbawienia, bronią w niebezpieczeństwach duszy i ciała. O Najlitościwsza Matko, wyjednaj mi u Boskiego Syna odpuszczenie grzechów moich, łaskę do prawdziwej pokuty i poprawy mojego życia, stałość w wierze świętej, w nadziei, w miłości Boga i bliźniego, w cierpliwości i w czystości odpo­wiedniej do mojego stanu. Szczególniej zaś stań przy mnie w ostatniej

Terlikowski: Dla Jego bolesnej męki miej miłosierdzie dla Francji

Kościół

Terlikowski: Dla Jego bolesnej męki miej miłosierdzie dla Francji

Ponad osiemdziesiąt osób, w tym dzieci, nie żyje. Sto dwadzieścia jest rannych, w tym dwadzieścia walczy o życie. Ten prosty bilans nie oddaje bólu, cierpienia, absurdu tych zamachów. Nie ma prostych lekarstw na to, co się wydarzyło. Proste rozwiązania populistów to droga do rozlania się tej wojny, do jej pogłębienia. Tym jednak, co możemy już teraz ofiarować ofiarom, ich bliskim, pogrążonym w rozpaczy Francuzom, samej Najstarszej Córze Kościoła, ale i całej Europie jest modlitwa.

Ojciec Pio wciąż ... posługuje!

Kościół

Ojciec Pio wciąż ... posługuje!

San Giovanni Rotondo – miejsce działalności i spoczynku św. Ojca Pio jest obecnie drugim po Rzymie miejscem pielgrzymkowym we Włoszech. Ta niewielka wioska, obecnie małe miasteczko, w Apulii, popularnością wśród pielgrzymów pobiła Asyż, Loreto, Cascie, Manopelo czy Lanciano.

Skuteczna modlitwa o uzdrowienie wewnętrzne o. Roberta de Grandis

Kościół

Skuteczna modlitwa o uzdrowienie wewnętrzne o. Roberta de Grandis

Jezu i Maryjo, proszę Was o dar wyobrażenia sobie, jak kroczę razem z Wami po kolejnych stopniach mojego życia. Uzdrówcie cierpienia i rany poszczególnych lat, wypełnijcie przepaść między miłością, której potrzebowałem, a miłością, którą otrzymałem.Widzę siebie, nowonarodzonego, małe dziecko spoczywające w Twoich dłoniach. Weź mnie, Jezu, i nieś mnie przez pierwszy rok mego życia. Pouczaj mnie, uzdrawiaj, scalaj wewnętrznie.