Tag

Tag: modlitwa

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem modlitwa.

fot. Domena Publiczna

Kościół

Papież modlił się o jedność chrześcijan

Do wytrwałej modlitwy o przywrócenie pełnej jedności Kościoła zachęcił Papież na zakończenie południowego spotkania na Anioł Pański. Franciszek przypomniał tym samym o trwającym Tygodniu Modlitw o Jedność Chrześcijan.

fot. youtube

Kościół

Papież: Módlcie się! Bóg odpowiada

Zbyt łatwo gardzimy modlitwą, która jest podyktowana naszymi potrzebami, jakby była ona zbyt interesowna i dlatego niedoskonała. Bóg jednak wie, że jesteśmy słabi i że przypominamy sobie o Nim, by prosić o pomoc. Z wyrozumiałym uśmiechem ojca odpowiada na nasze prośby i udziela nam pomocy – mówił Papież na audiencji ogólnej. Kontynuując cykl katechez o nadziei, mówił dziś o tym, jak nadzieja może stać się modlitwą.

fot. Wikipedia

Modlitwa przed łamaniem się opłatkiem

Panie Boże, Ty sprawiłeś, że ta święta noc, kiedy wspominamy pamiątkę Wcielenia Twojego Syna dla naszego zbawienia, zajaśniała blaskiem Twej światłości. Spraw, abyśmy, opromienieni tym blaskiem, z otwartym sercem przyjęli Jezusa jako naszegoOdkupiciela. Pobłogosław nas i te opłatki, którymisię podzielimy na znak miłości i przebaczenia.

Czy Boga wolno prosić o cud? PRZECZYTAJ

Kościół

Czy Boga wolno prosić o cud? PRZECZYTAJ

Człowiek wierzący, znalazłszy się w takiej sytuacji, w naturalny niejako sposób pragnie zwrócić się do Boga. Jednakże tego rodzaju okoliczności mogą rodzić w sercu pewną rozterkę, wątpliwość, pytanie: jak się modlić w takiej sytuacji, gdy tradycyjna modlitwa o zdrowie nabiera charakteru błagania o cud. Czy wolno prosić o cud? Czy może mam jedynie prosić o siły do pogodzenia się z wolą Bożą? Czy moja wiara przetrzyma próbę ewentualnego niewysłuchania mojej modlitwy? Czy moja wiara jest w ogóle na tyle mocna, by prosić o uzdrowienie? Wszak Jezus mówił do człowieka, który prosił go o cud uzdrowienia: „Według twojej wiary niech ci się stanie...”.

Fot. pixabay.com

Kościół

Prośba o modlitwę!

Prosimy o modliwę za synka Marianny, który czeka na wyniki biopsji nerki. Prośmy o pomoc Matkę Bożą dla chłopca obecnie przebywającego w szpitalu.

Modlitwa św. Tomasza z Akwinu

Kościół

Modlitwa św. Tomasza z Akwinu

Panie, Ty wiesz lepiej, aniżeli ja sam, że się starzeję i pewnego dnia będę stary.Zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji.

fot: youtube

Syria. Nie zabijajcie, nie bombardujcie!

„Zatrzymajcie przemoc. Nie zabijajcie, nie bombardujcie nadziei. Otwórzcie korytarze humanitarne”. Z tym apelem do świata zwrócił się nuncjusz apostolski w Syrii, którego w sobotę Franciszek będzie mianował kardynałem. Abp Mario Zenari przypomina, że purpura kardynalska oznacza gotowość oddania życia za Chrystusa. Zwraca jednak uwagę, że jego purpura już jest przesiąknięta krwią wielu Syryjczyków, szczególnie niewinnych dzieci.