Tag

Tag: kościół

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem kościół.

Józefa Menendez (Immaculata Helvetia/Flickr)

Kościół

Orędzie Serca Jezusowego przekazane Józefie Menendez

Józefa, skromna zakonnica hiszpańska była 15 lat starsza os siostry Faustyny Kowalskiej i swoją misją szerzenia kultu Serca Jezusowego poprzedziła niejako wielkie orędzie Miłosierdzia Bożego. Tak samo jak nasza święta, siostra Menendez swoje wizje i doświadczenia mistyczne spisywała na wyraźne życzenie matki przełożonej swojego zgromadzenia i samego Jezusa. Podobnie też jak Faustyna zmarła mając 33 lata.

Wojna (Fot. US Army, Office of War Information/Wikimedia Commons)

Czy można kochać bliźniego i go zabić?

Pytanie takie jak zawarte w tytule trafnie, jak sądzę, oddaje wątpliwość jaka wiąże się z akceptacją przez chrześcijan ich udziału w jakiejkolwiek wojnie. Bo czy tak naprawdę wszelkie próby usprawiedliwiania zabijania nie są, zdaniem niektórych, wypaczaniem sensu Bożego przykazania „nie zabijaj”? Czy nie jest przypadkiem też tak, że w świadomości wielu chrześcijan rozpowszechnił się „pacyfizm absolutny”, który, często w imię chrześcijańskiego radykalizmu (miłość bliźniego), za złe uznaje jakiekolwiek pozbawienie kogoś życia? W tym kontekście pojawia się też pytanie o sens służby wojskowej i w policji, jeżeli wymaga ona, niekiedy w sposób brutalny, przeciwstawieniu się złu, które dotyka niewinnych ludzi.

Fot. WikimediaCommons

Kościół

Niezłomny książę zamordowany podczas krucjaty

Po klęsce w bitwie z Maurami pod Tangerem w 1437, której celem było wyzwolenie wielu pojmanych wcześniej chrześcijan, został dobrowolnie zakładnikiem sułtana Fezu i zmarł w niewoli, ponieważ nie chciał wydania chrześcijańskiego miasta w ręce niewiernych.

śp. kard Stanisław Nagy (Fot. Wikimedia Commons)

Kościół

Zmarł kardynał Stanisław Nagy

"Ta przyjaźń - jak wspomina Kardynał Stanisław Dziwisz, Arcybiskup Metropolita Krakowski - sięga jeszcze czasów krakowskich i lubelskich i przetrwała aż do śmierci sługi Bożego. Ksiądz profesor Nagy wspierał Ojca Świętego swoim doświadczeniem naukowym i kapłańskim, swoją myślą, zawsze świeżą, przewidującą, wybiegającą w przyszłość".

Fot. Wikipedia

Kościół

Ks. Lemański z zakazem wypowiedzi medialnych. „Nie chcę milczeć” - odpowiada w „Tygodniku Powszechnym”

24 maja metropolita warszawsko-praski abp Henryk Hoser nałożył na księdza zakaz wypowiadania się w mediach – poinformował „Tygodnik Powszechny”, który uczynił z tej – dość oczywistej biorąc pod uwagę wypowiedzi ks. Lemańskiego w sprawie in vitro – decyzji okładkę swojego numeru. Okładkę, na której ksiądz Lemański oznajmia, że „nie chce milczeć”.

Śmierć męczeńska św. Piotra z Werony autorstwa Giovanniego Gerolamo Savoldo (1530/1535) (Wikimedia Commons)

Kościół

Wspomnienie łagodnego inkwizytora

Piotr sam nawrócił się na wiarę katolicką, chociaż jego rodzice wychowywali go w manicheizmie. Manicheizm to herezja powstała we wczesnym chrześcijaństwie, wyrosła z nauki perskiego filozofa Maniego (215 -275) który w swoim nauczaniu łączył naukę Zaratustry, buddyzm, gnostycyzm i chrześcijaństwo. W późniejszych stuleciach często słowo „Manichejczyk” umownie oznaczało heretyka, nawet jeżeli doktryna tej herezji mocno odbiegała od pierwotnych założeń manicheizmu. (Gerald O'Collins SJ, Edward G. Farrugia SJ, Leksykon pojęć teologicznych i kościelnych)

Procesja Bożego Ciała (Fot. Wikimedia Commons)

Dywany kwietne 2013 już podeptane

„Infiorata” , to jedno z najbardziej kolorowych wydarzeń świata. Jego data jest ruchoma, ponieważ katolickie święto Najświętszego Ciała i Krwi Chrystusa, czyli Boże Ciało, nie ma stałej daty, a związane jest z rokiem liturgicznym.

Konfesjonał (Fot. Wikimedia Commons)

Nowogardzianie spowiadali się ... przebierańcom !

Do zdarzenia, jak informuje Julita Filipczuk z Komendy Powiatowej Policji w Goleniowie, doszło w kościele pod wezwaniem Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny. - 17- i 20-latek weszli do zakrystii, tam założyli liturgiczne szaty, a następni usiedli w konfesjonale i zaczęli "spowiadać" wiernych - mówi. - Wpadli, gdy słuchając o grzechach kolejnej osoby, nie powstrzymali ataku śmiechu.

Obraz namalowany przez Noëla Hallé (Fot. Wikimedia Commons)

Kościół

Zakonnice za klauzurą czy składające „wizytki”?

Wielu z nas bliskie jest Zgromadzenie sióstr potocznie nazywanych „Wizytkami”. Ich oficjalna nazwa to: Zakon Nawiedzenia Najświętszej Maryi Panny, a pełna nazwa łacińska: Ordo Visitationis Beatae Mariae Virginis. W życiu zakonnym niezwykle ważna jest wierność pomysłowi jakim kierował się założyciel zakonu. Zgromadzenie to posiada pewną dynamikę rozumienia myśli założyciela. Ciekawe, że pierwotnie miało odwiedzać potrzebujących w ich domach, z czasem jednak stało się ściśle klauzurowe.

Fot.MorgueFile

Ksiądz katolicki, homoseksualista potępia naukę Kościóła katolickiego

Ksiądz Meier, aktywny homoseksualista poprzez ujawnienie swojego zboczenia sam siebie wykluczył z Kościoła katolickiego. I nic nie zmieni jego ubolewanie i troska o homoseksualistów w sutannach. - Przez lata próbowałem pogodzić moje milczenie jako księdza-geja z coraz bardziej antygejowską postawą Kościoła. Bezskutecznie (...) Miałem nadzieję, że znajdę sposób, by pogodzić moją orientację z pozostaniem w tej wrogiej mi hierarchii. Bezskutecznie - pisał w swojej książce.

Papież Franciszek (Fot. Wikimedia Commons)

Kościół

Triumfalizm hamuje Kościół

„Triumfalizm zatrzymuje Kościół. Triumfalizm zatrzymuje chrześcijan. Kościół triumfalistyczny to Kościół zatrzymany wpół drogi, zadowolony z siebie, ustawiony, uporządkowany i zaopatrzony we wszystkie urzędy, sprawny. Ale to Kościół, który wypiera się męczenników, bo nie wie, że męczennicy są dla Kościoła niezbędni na drodze Krzyża. To Kościół, który myśli jedynie o triumfach, sukcesach, a nie zna tej Jezusowej zasady, która mówi o triumfie za pośrednictwem klęski, ludzkiej klęski Krzyża. A to jest pokusa, która dotyczy nas wszystkich” – powiedział Papież. W papieskiej homilii nie zabrakło też osobistego świadectwa. „Pamiętam, jak pewnego razu znalazłem się w mrocznym momencie mojego życia duchowego i prosiłem Pana o pewną łaskę. A prowadziłem rekolekcje dla sióstr. Ostatniego dnia była spowiedź i przyszła do mnie pewna starsza, ponad osiemdziesięcioletnia zakonnica z jasnymi, błyszczącymi oczami: taka Boża niewiasta. Tak ją właśnie postrzegłem, więc na koniec jej powiedziałem: «Siostr

św. Julianna z Liege (Fot. www.philippedechampaigne)

Kościół

O mistyczce, której wizje inspirowały wprowadzenie święta Bożego Ciała

Wcześnie osieroconą Juliannę wraz z siostrą Agnieszką powierzono opiece klauzurowego zakonu augustianek z klasztoru w Mont-Cornillon. Została wychowana przez siostrę o imieniu Sapientia. Wychowanie małej Julianny było ukierunkowane w ten sposób, aby i ona sama została mniszką. Była wykształcona i samodzielnie potrafiła czytać, nawet skomplikowane w treści dzieła, co nie było powszechną umiejętnością wśród mniszek w tamtych czasach.