Tag
Tag: kościół
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem kościół.
Obamowski ekumenizm. Zdaniem prezydenta USA szkoły katolickie i protestanckie nie mają racji bytu
- Ponieważ problemy takie jak oddzielne szkoły i warunki mieszkaniowe, brak miejsc pracy i możliwości - symbole historii, które są źródłem dumy dla niektórych, a bólu dla innych - nie są bez znaczenia dla pokoju; są kluczowe dla niego - powiedział Obama. - Jeżeli miasto pozostaje podzielone - jeżeli katolicy mają swoje szkoły i budynki a protestanci swoje - jeśli nie możemy zobaczyć samych siebie w drugim, jeśli zezwala się by lęk i odrzucenie twardniały, to zachęca do podziału. I zniechęca do współpracy.
Ciąg dalszy sprawy sosnowieckiego seminarium. "Znowu sprawa została potraktowana tak, jakby księża to były małe dzieci, którym można wszystko powiedzieć, a oni uwierzą"
Prowadzę Fundację br. Alberta, która na terenie diecezji sosnowieckiej od dwudziestu lat prowadzi ośrodek dla osób niepełnosprawnych intelektualnie. W tym czasie poznałem wielu księży, którzy pracują na terenie diecezji, a o których mam jak najlepsze zdanie. Kiedy napisałem książkę „Chodzi mi tylko o prawdę”, jeden z tych księży zgłosił się do mnie właśnie w sprawie problemów, jakie trawią sosnowieckie seminarium. O tych sprawach poinformowałem swoje władze kościelne. Uznałem, że nie mam kompetencji, aby oceniać, czy to jest prawdziwe, czy nie. Rok temu przekazałem informację o wielu listach, jakie dostałem z całej Polski, w tym także z diecezji sosnowieckiej. Przynajmniej rok temu, mój bezpośredni zwierzchnik, czyli ks. kard. Stanisław Dziwisz wiedział o tym ode mnie.
Papież: gdy człowiek chce zastąpić Boga, sieje śmierć
„Jaki posiadamy obraz Boga? Może jawi się nam jako surowy sędzia, jako ktoś, kto ogranicza naszą swobodę życia – mówił Papież. – Ale całe Pismo Święte przypomina nam, że Bóg jest Żyjącym, tym, który daje życie i który wskazuje drogę życia w pełni. Myślę też o darze Dekalogu: drodze, jaką Bóg nam wskazuje, do życia prawdziwie wolnego, do życia w pełni. Dziesięć Przykazań nie jest hymnem do „nie” – nie czyń tego, nie wolno tego czy tamtego... Nie! To hymn do „tak” dla Boga, dla Miłości, dla życia. Drodzy przyjaciele, nasze życie jest pełne jedynie w Bogu, bo tylko On jest Żyjącym!” Franciszek nawiązał też do Ewangelii dzisiejszej niedzieli, w której grzeszna kobieta doświadcza miłosierdzia Boga w Chrystusie. Wówczas właśnie Papież zachęcił uczestników liturgii do okrzyku na cześć Boga żyjącego i miłosiernego. Zwrócił zarazem uwagę, że doświadczenie miłosierdzia i działania Ducha Świętego nie odrywa człowieka od realności życia. „Chrześcijanin jest człowiekiem duchowym, a to nie znaczy, ż
Pytel odpowiada Rowińskiemu: Należałoby raz jeden odstąpić od rytualnego kopania „lefebrystów”!
Autor pochyla się nad nimi – nad Bractwem, biskupem i wywiadem – z największą i niekłamaną troską, podobną tej, z jaką o współczesnym Kościele wypowiada się Józefa Hennelowa (gdyby spod pióra redaktora Rowińskiego padły jeszcze słowa „jakież to smutne”, to sprawdziłbym, czy przez pomyłkę nie wszedłem na stronę internetową „Tygodnika Powszechnego”).
Ks. Isakowicz-Zaleski dla Fronda.pl: Franciszek mówi głośno o tym, co jeszcze rok temu stanowiło tabu
Marta Brzezińska-Waleszczyk: Papież Franciszek potwierdza istnienie homo-lobby w Kościele. To chyba duży sukces po tym, jak z wielu stron padały zarzuty, że w ogóle nie ma czegoś takiego, ale z drugiej strony rodzi się pytanie – dlaczego dopiero teraz?
Papież: "Budowanie Kościoła bogatego tylko go postarza i pozbawia żywotności"
W homilii Ojciec Święty nawiązał do dzisiejszej Ewangelii, w której Jezus mówi do swoich uczniów: „Nie zdobywajcie złota ani srebra, ani miedzi do swych trzosów”. Wskazuje to z jednej strony na prostotę, z jaką należy głosić Słowo Boże, a z drugiej na darmowość zbawienia. W taki sposób przeżywali to doświadczenie uczniowie Jezusa, którzy tworząc pierwotny Kościół nie starali się o umacnianie jego struktur, ale raczej o głoszenie z mocą Ewangelii. Cytując Benedykta XVI Franciszek stwierdził, że „Kościół rośnie nie przez prozelityzm, ale dzięki przyciąganiu”, a zatem świadectwu. „Wszystko jest łaską. Wszystko – powtórzył Papież. – A jakie są u apostoła znaki życia tą darmowością? Jest ich wiele, ale zaznaczę tylko dwa. Pierwszy to ubóstwo. Głoszenie Ewangelii musi iść drogą ubóstwa. Oto świadectwo tego ubóstwa: nie mam bogactw, a jedyne, co mam, to tylko otrzymany dar, to Bóg. A więc darmowość jest naszym bogactwem. I to ubóstwo ratuje nas przed staniem się organizatorami, przedsiębiorca
Polacy nie chcą matury z religii
Dyskusja na temat możliwości zdawania religii na maturze trwa w Polsce od kilku lat. W ostatnim czasie Episkopat rozmawiał z Ministerstwem Edukacji Narodowej, by uczniowie, skoro dostają stopnie na świadectwie z religii, mogli również wybierać religię na maturze, jako przedmiot dodatkowy. Niestety MEN uważa, że skoro nie ma wpływi na program nauczania religii, to jego obecność na maturze jest niedopuszczalna. – Spełniliśmy wszystkie wymagania, które stawiało nam ministerstwo w tej sprawie – mówił „Rzeczpospolitej" biskup Marek Mendyk, przewodniczący Komisji Wychowania Katolickiego, zaraz po spotkaniu w MEN. – Argument dotyczący autonomii Kościoła w sprawie programów nauczania nigdy nie był podnoszony jako przeszkoda.
Peregrynacja figury Św. Michała Archanioła już jutro w Warszawie
Figurę św. Michała Archanioła z Sanktuarium na Gargano wykonał w 1507 roku Andreo Contucciego. Przedstawia ona bardzo dobrze wszystkim znanny obraz Księcia wojsk niebieskich w stroju legionisty, który pod stopami trzyma pokonanego Szatana. Sanktuarium św. Michała Archanioła na Górze Gargano we Włoszech wybudowano na pamiątkę objawień Archanioła w tym miejscu w V wieku. Rokrocznie przybywa tam miliony pielgrzymów, którzy doznają szczególnej łaski i opieki Św. Michła.
Bartoś odlatuje: Kościół jak partie komunistyczne się rozpadnie
- Kościół jako organizacja walcząca, mówiło się tradycyjnie "ecclesia militans", jest na wojnie ze złem, które jest realne, dokuczliwe, konkretne (to są konkretni ludzie, organizacje, gazety), co wymaga czujności wewnętrznej i zewnętrznej dyscypliny. Kościół musi być gotowy i zwarty. Nie wolno go osłabiać. Krytyka wewnętrzna jest uznawana za nielojalność, kalanie własnego gniazda – tłumaczy prof. Bartoś. - Ludzie, którzy byli w partii komunistycznej, zwłaszcza ci starsi, doskonale rozumieją o czym mówię. Ojciec Innocenty Bocheński opisywał podobieństwo struktury partii komunistycznej do Kościoła katolickiego. Tam też byli nieprawomyślni (rozmaite odchylenia), też były zebrania potępiające, podobna struktura hierarchiczna z komitetem centralnym mającym władzę dogmatyczną, prawodawczą, wykonawczą. Podobnie jest w każdej autorytarnej organizacji. To trzeba by zmienić, decentralizować, demokratyzować. Może coś papież Franciszek pomoże? Nie chcę gasić tej nadziei, ale osobiście nie bardzo w
Abp Paglia: Płodzenie dzieci w próbówce należy do dyktatury, która chce decydować o życiu i śmierci
Arcybiskup podkreśla, że u podstaw konfliktu o rodzinę stoi marksizm, który oskarżał rodzinę i małżeństwo o konserwowanie systemu kapitalistycznego. - Dziś ta perspektywa staje się dominującą w mediach – mówi arcybiskup w wywiadzie dla „Gazety Wyborczej”. I dodaje, że zniszczenie rodziny i małżeństwa będzie oznaczało także zniszczenie społeczeństwa. - W wymiarze społecznym tylko rodziny złożone z ojca, matki i dzieci są w stanie przeprowadzić społeczeństwa przez kryzys. Gdyby we Włoszech, w Hiszpanii, we Francji, w Grecji nie było rodzin złożonych z ojca, matki i dzieci, kryzys już dawno doprowadziłby te narody i kraje do upadku – podkreślił.
Terlikowski: Przepraszam księdza Lemańskiego za nieznanego czytelnika!
Moja ocena działalności ks. Wojciecha Lemańskiego jest znana. I nie zamierzam jej powtarzać po raz kolejny. Napisałem już także, co sądzę o ostatnich występach duchownego, w których – tak się jakoś składa – występuję jako klasyczny czarny lud, którym można straszyć i oskarżać go o straszliwe szkody, jakie rzekomo ma wyrządzać Kościołowi. Ale w niczym nie zmienia to faktu, że – a nie mam powodu, by w nią wątpić – jeśli historia jaką opowiedział w RDC duchowny, jest prawdziwa to mogę go jedynie – w imieniu środowiska i portalu, na który powołać się miał jakiś człowiek, przeprosić.
Kardynał Danneels o homomałżeństwie jako "pozytywnym osiągnięciu". Wymarzony hierarcha "Wyborczej" czy ofiara dziennikarskiej manipulacji?
- Myślę, że to pozytywne osiągnięcie że stany, mogą się otworzyć na małżeństwa cywilne gejów, jeśli tego chcą - powiedział kardynał flamandzkiemu dziennikowi De Tijd, pomimo, że uważa iż ich nazewnictwo powinno być inne.
MEN zdecydowanie nie chce matury z religii
W czwartek odbyło się spotkanie przedstawicieli MEN i Konferencji Episkopatu Polski, podczas którego debatowano nad kwestią matury z religii. Strona kościelna była niemile zaskoczona efektem debaty. Jak wyjaśnił bp Marek Mendyk, duchowni spotkali się ze zdecydowanym sprzeciwem ze strony ministerstwa edukacji.
Papież przestrzega dyplomatów watykańskich przed karierowiczostwem i śmiesznością
„A ta wolność od ambicji czy celów osobistych jest dla mnie bardzo ważna! – oznajmił Ojciec Święty. – Karierowiczostwo to trąd! Naprawdę trąd! Bardzo proszę, żadnego karierowiczostwa! Dlatego będziecie musieli być gotowi włączyć każdą waszą wizję Kościoła, choć macie do niej prawo, każdą osobistą ideę czy osąd w perspektywę Piotra i jego szczególnej misji w służbie komunii i jedności owczarni Chrystusowej, jego miłości pasterskiej, która obejmuje cały świat. Niech będzie ona, również przez działalność papieskich przedstawicielstw, obecna przede wszystkim w tych miejscach, często zapomnianych, gdzie większe są potrzeby Kościoła i ludzkości. Jednym słowem, posługa, do której się przygotowujecie – bo wy przygotowujecie się nie do zawodu, ale do posługi! – wymaga od was wyjścia poza siebie samych, oderwania od siebie. A można je osiągnąć jedynie przez intensywną drogę duchową oraz poważne skupienie życia na tajemnicy miłości Boga i nieprzeniknionym planie Jego powołania”.Franciszek zwrócił