Nawet duchom nieczystym rozkazuje i są Mu posłuszne
PIERWSZE CZYTANIE Jezus jest Zbawicielem ludzi
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem bóg.
PIERWSZE CZYTANIE Jezus jest Zbawicielem ludzi
Przyznaję, że na początku mojej choroby możliwość rychłej śmierci stanęła mi wyraźnie przed oczami. Bo wiadomo: stopień najwyższego zagrożenia, umarło już wielu staruszków, wielu księży, dlaczego miałbym być wyjątkiem.
PIERWSZE CZYTANIE Bóg przemówił do nas przez Syna
„Mieszkam w Irlandii od 14 lat. Kraju niegdyś katolickim a dziś pogańskim, lewackim i ateistycznym. Dość powiedzieć że w pierwszym roku legalizacji aborcji dokonano tu dokładnie 6666 aborcji. Od marca 2020 po raz trzeci zamknięto nam kościoły a Msza Święta jest nielegalna” – czytamy w jednym z wpisów na Facebooku.
PIERWSZE CZYTANIE Jeżeli miłujemy się wzajemnie, Bóg trwa w nas
Jeśli Jezus jest miłosierny, czy to znaczy, że można wszystko, bo Bóg i tak przebaczy? I tak i nie.
Cuda eucharystyczne są jednymi z najbardziej przemawiających do katolików. Chodzi w nich w końcu o Ciało Chrystusa. Zupełnie niezwykłym wśród wszystkich tego typu cudów jest ten, który wydarzył się w kościele parafialnym św. Marcina z Tours w Tixtli.
- Jezus zaś tak wołał: Ten, kto we Mnie wierzy, wierzy nie we Mnie, lecz w Tego, który Mnie posłał. A kto Mnie widzi, widzi Tego, który Mnie posłał. Ja przyszedłem na świat jako światło, aby każdy, kto we Mnie wierzy, nie pozostawał w ciemności. A jeżeli ktoś posłyszy słowa moje, ale ich nie zachowa, to Ja go nie sądzę. Nie przyszedłem bowiem po to, aby świat sądzić, ale aby świat zbawić. Kto gardzi Mną i nie przyjmuje słów moich, ten ma swego sędziego: słowo, które powiedziałem, ono to będzie go sądzić w dniu ostatecznym. Nie mówiłem bowiem sam od siebie, ale Ten, który Mnie posłał, Ojciec, On Mi nakazał, co mam powiedzieć i oznajmić. A wiem, że przykazanie Jego jest życiem wiecznym. To, co mówię, mówię tak, jak Mi Ojciec powiedział (J 12, 44-50).
Ks. Piotr Pawlukiewicz: Boga poznaje się na kolanach!
Znajomym umarło dwumiesięczne dziecko. Nastąpiło to niespodzianie, kiedy nie było jeszcze ochrzczone, co spowodowało u nich duże poczucie winy. Pod wpływem ich nieszczęścia, chodzą mi po głowie myśli następujące: czy to możliwe, żeby zbawienie dziecka zależało od czegoś, na co ono nie ma wpływu? Przecież małe dziecko nie ma tu nic do powiedzenia. To od jego rodziców zależy, czy zechcą je zanieść do chrztu.
PIERWSZE CZYTANIE Badajcie duchy, czy są z Boga
Dziewięcioletni chłopiec z San Miguel de Tucumán w Argentynie został ocalony przed śmiercią od zabłąkanej kuli dzięki krzyżykowi, który nosił na piersi. Lokalne media wydarzenie określiły „cudem Nowego Roku”, gdyż do wypadku doszło na kilka godzin przed rozpoczęciem roku 2021.
Irlandczycy są oburzeni bluźnierczym programem nadanym przez publiczną telewizję RTÉ One. W opublikowanych w sylwestra udawanych „wiadomościach” przedstawiono Boga jako przestępcę, który dopuścił się gwałtu na Maryi Pannie. Wprawdzie opłacana z pieniędzy irlandzkich podatników telewizja RTÉ One zamieściła w minioną sobotę przeprosiny, ale odmówiła zdjęcia materiału wideo ze swojej platformy, obiecując zamieszczenie ostrzeżenia, że materiał może zawierać treści obraźliwe.