Czy zawsze powinniśmy innym służyć? Ks. Piotr Pawlukiewicz
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem bóg.
Słyszę czasem, że osoby zajmujące się wróżeniem z kart, astrologią, wywoływaniem duchów, wyrobem i sprzedażą przedmiotów magicznych, nie są dopuszczone do sakramentów, dopóki tych grzechów nie porzucą. Ja się tym nie zajmuję, ale nieraz już słyszałam od ludzi uczciwych i wykształconych, że jednak coś prawdziwego w tym jest, a nikt mi jeszcze nie próbował wytłumaczyć, dlaczego to jest grzechem.
Ks. Sławomir Kostrzewa: Bóg leczy złamanych na duchu
Koncepcja teistycznego ewolucjonizmu stanowi domknięcie wielkiego koła, jakie zatoczyła ludzka refleksja nad początkami świata od czasów starożytności pogańskiej do dzisiaj. To w pogańskich mitologiach i filozoficznych systemach emanacyjnych Bóg (najwyższa przyczyna, czy pierwszy poruszyciel) z zasady nie ingerował w świat bezpośrednio. U Arystotelesa na przykład, Bóg poruszał tylko pierwszą z pięćdziesięciu sfer niebieskich, tę najwyższą, ale jednocześnie najbardziej oddaloną od człowieka. W systemach neoplatońskich Bóg był prajednią, z której wyłaniały się różne hipostazy, a dopiero któraś z kolejnych hipostaz odpowiadała za ukształtowanie świata materialnego. Z antycznymi koncepcjami gorliwie walczyli Ojcowie Kościoła, dowodząc, że Bóg nie podlega siłom przyrody lub tajemniczemu fatum, przeciwnie – to On jest Twórcą przyrody i jej Rządcą, zarówno w odniesieniu do bezkresnych galaktyk, jak i maleńkich bakterii. To właśnie przypisanie bezpośrednio Bogu stworzenia wszystkich natur stan
PIERWSZE CZYTANIE Stworzenie zwierząt i ludzi
Prawo naturalne w świetle nauki św. Tomasza z Akwinu to jedno z najważniejszych zagadnień, także w kontekście współczesnego prawa. Temu tematowi poświęcone było organizowane przez Instytut na rzecz Kultury Prawnej Ordo Iuris seminarium naukowe. Wydarzenie nosiło tytuł „Św. Tomasza z Akwinu koncepcja prawa naturalnego i jej późniejsze interpretacje”. Seminarium promowało najnowszy numer czasopisma naukowego „Kultura Prawna”, który dedykowany jest pamięci wybitnego polskiego prawnika i tomisty, prof. Czesława Martyniaka (1906-1939).
Strach, jaki wywoływało u muzułmanów czytanie Biblii, wydawał mi się dziwny. Dlatego postanowiłemzająć się Biblią poważnie i szczerze, i poprosiłem Bogawszechmogącego, aby mi w tym pomógł. Czytałem jąz zaufaniem, jak dziecko, i w trakcie lektury Biblia zaczęła oddziaływać na moją duszę. Z pomocą DuchaŚwiętego wszystkie moje dowody przeciwko wierzechrześcijańskiej znikły.
Świadectwo wiary Idy Nowakowskiej-Herndon [ZOBACZ]
Kryzys Europy wynika z tego, że przecięto życiodajne więzy z Chrystusem. Stąd ta wielka duchowa choroba, która prowadzi do pogardy wobec życia drugiego człowieka – zwłaszcza słabego i chorego – mówił abp Marek Jędraszewski, który w niedzielę w kościele Matki Bożej Nieustającej Pomocy przewodniczył Mszy św. w intencji pracowników Miejskiego Przedsiębiorstwa Komunikacyjnego w Krakowie.
Jak postępować wobec osób, które złamały przysięgę małżeńską i weszły w kolejny związek? Jak odnaleźć się w relacji z Bogiem żyjąc w tego rodzaju związku? Czy trwanie w grzechu wyklucza możliwość relacji z Bogiem? - odpowiedzi na te pytania udziela ks. Sławomir Kostrzewa. Zapis konferencji wygłoszonej w ramach rekolekcji dla małżeństw w Zduńskiej Woli, 20 czerwca 2020 roku.
JEZUS WOLI POSŁUSZEŃSTWO NIŻ OPOZYCJĘ
Jak dziękować Bogu za katastrofę? Jak dziękować Bogu za śmierć kogoś bliskiego? Jak dziękować Bogu za niepowodzenia? Jak dziękować Bogu za pieską pogodę, przez którą nie można wyjść z domu, a tak by się chciało odpocząć, właśnie gdzieś powędrować, w czasie wakacji?
Modlitwa Jezusowa uwalnia od zbędnych i szkodliwych myśli. Podczas tej praktyki mamy niczego nie rozważać, o niczym nie myśleć, niczego nie wyobrażać. To zadanie, które nie jest łatwe, ale jest skuteczne. Dzięki niemu zdobywa się sprawność w panowaniu nad myślami.