Tag
Tag: bóg
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem bóg.
Syn mój był umarły, a znów ożył; zaginął, a odnalazł się
PIERWSZE CZYTANIE Bóg wrzuci w głębokości morskie wszystkie nasze grzechy
Kto uratuje nasz świat od zagłady? Nadszedł czas św. Józefa!
Żyjemy w czasach wielkiego zamętu. Europa coraz mocniej odcina się od swoich chrześcijańskich korzeni, wkraczając na prostą drogę do samozagłady. Przestajemy już rozumieć, czym jest małżeństwo, męskość i kobiecość. Co gorsza, szatan zasiał ferment zgorszenia nawet wewnątrz samego Kościoła...
Ks. Piotr Pawlukiewicz: Bóg wie lepiej! Wielkopostna przemiana
Ks. Piotr Pawlukiewicz: Bóg wie lepiej! Wielkopostna przemiana
To jest moje przykazanie, abyście się wzajemnie miłowali, tak jak Ja was umiłowałem
PIERWSZE CZYTANIE Szukanie prawdziwej mądrości
Św. Kazimierzu, patronie Polski, módl się za nami!
W Kościele Katolickim wspominamy dziś świętego Kazimierza. Zmarł w Grodnie mając 26 lat, 4 marca 1484 r. na rękach krakowskiego biskupa Rzeszowskiego. Pochowano go w Wilnie. Wileńska katedra stała się wkrótce ośrodkiem kultu młodego Jagiellończyka.
Kto by między wami chciał stać się wielkim, niech będzie waszym sługą
PIERWSZE CZYTANIE Modlitwa prześladowanego Jeremiasza
Kto się wywyższa, będzie poniżony, a kto się poniża, będzie wywyższony
PIERWSZE CZYTANIE Przestańcie czynić zło, zaprawiajcie się w dobru
Nie sądźcie, a nie będziecie sądzeni; nie potępiajcie, a nie będziecie potępieni
PIERWSZE CZYTANIE Wyznanie grzechów
Miłujcie waszych nieprzyjaciół i módlcie się za tych, którzy was prześladują
PIERWSZE CZYTANIE Świętość ludu Bożego
André Frossard. Niezwykła historia ateisty, który spotkał Boga
"Po moim nawróceniu wszystko było radosne i proste: Bóg istnieje, radość potężna, ocean światła i słodyczy" - wyznaje Andre Frossard. "Byłem więcej niż oczarowany, pełen szalonej wdzięczności wobec ogromu miłosiernego piękna. Bóg jest miłością i ta miłość uczyła mnie, że jest przyczyną i celem wszystkiego, co istnieje. Żadne stworzenie nie istnieje tylko dla siebie, ale dla drugiego stworzenia, dla wszystkich innych, poczynając od Boga samego, z którego wypływa wszystko. (...) Uporczywe wpatrywanie się w samego siebie napotka w końcu na przepaść nicości, z której jakaś cudowna dobroć nas wyciągnęła" (Bóg i ludzkie pytania, s. 8-9).
Ks. Piotr Pawlukiewicz: Kiedy jest beznadziejnie...
Ks. Piotr Pawlukiewicz: Kiedy jest beznadziejnie...