Tag
Tag: bóg
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem bóg.
Bóg to może być ,,Ona''. Szokująca teologia amerykańskiego jezuity!
James Martin to jezuita, który już od jakiegoś czasy wygłasza kontrowersyjne tezy, a w tracie jednego z nabożeństw pozwolił nawet na pocałunek pary homoseksualnej, tym razem w swoich rozważaniach poszedł znacznie dalej i w odniesieniu do Boga już użył zaimka "Ona", a do krytyki takiego podejścia odniósł się w swoim artykule, w którym ... broni swojego stanowiska.
Skąd bierze się brak chęci do modlitwy i obojętność wobec Boga na modlitwie? Ks. Kostrzewa
Skąd bierze się brak chęci do modlitwy i obojętność wobec Boga na modlitwie? Ks. Kostrzewa
,,Przebaczyłam, a Pan Bóg mnie uzdrowił''. Piękne świadectwo!
"Piotr zbliżył się do Jezusa i zapytał: "Panie, ile razy mam przebaczyć, jeśli mój brat wykroczy przeciwko mnie? Czy aż siedem razy? Jezus mu odrzeki: "Nie mówię ci, ze aż siedem razy, lecz aż siedemdziesiąt siedem razy" (Mt 18, 21-22).
Cud! Krwawiąca Hostia w Meksyku. Tę samą grupę miała krew na Całunie Turyńskim
Cuda eucharystyczne są jednymi z najbardziej przemawiających do katolików. Chodzi w nich w końcu o Ciało Chrystusa. Zupełnie niezwykłym wśród wszystkich tego typu cudów jest ten, który wydarzył się w kościele parafialnym św. Marcina z Tours w Tixtli.
Ks. Piotr Pawlukiewicz: Nie zmarnuj swojego życia!
Ks. Piotr Pawlukiewicz: Nie zmarnuj swojego życia!
Kto wypełnia przykazania, ten będzie wielki w królestwie niebieskim
PIERWSZE CZYTANIE Wezwanie do zachowania przykazań
Podobnie uczyni wam Ojciec mój niebieski, jeżeli każdy z was nie przebaczy z serca swemu bratu
PIERWSZE CZYTANIE Modlitwa skruszonego
Wielki cud w Ekwadorze - Maryja osłoniła ludzi swoim płaszczem
Montecristi to spore miasto w Ekwadorze, stolica jednego regionów na północnym zachodzie tego państwa. Doszło tam w ubiegłym roku do silnych wstrząsów sejsmicznych.
Jerzy Braun: Szczególna rola Polski u boku Matki Bożej
Maria, choć w pełni Łaski przekroczyła granice świata stworzonego i została wywyższona nad cały rodzaj ludzki, jako Niepokalana i Wniebowzięta, nie przestała być jedną z nas i prze z swe nieskazitelne człowieczeństwo jest wzorem i przedstawicielką ludzkości w apoteozie. Albowiem w przedwiecznej Myśli bożej cała ludzkość została - już w planie stworzenia - wyniesiona ponad naturę stworzon ą d o uczestnictw a w życi u wewnętrzny m Trójc y Święte j (teologia Kościoła wschodniego zwie to przywileje m bogoczłowieczeństw a - teandria). Dlateg o świętoś ć Mari i jes t archetypem stan u przeznaczoneg o wszystkim narodzonym z Ducha, którzy przeobrazili się w "nowego Chrystusa". Podobnie jej wzięcie do nieb a jest figurą wniebowzięcia ziemi tj. ludzkośc i odnowionej w Chrystusie żyjącym i w Kościel e czasów ostatecznych, któr y jako Nowe Jeruzalem ma się urzeczywistnić w "wieku panowani a Chrystusa" ("albowiem stare niebo i stara ziemia przeminęły").
,,Dzień Kobiet’’. Ich ogromna rola w Kościele jest i powinna być doceniania właściwie codziennie!
Z okazji Dnia Kobiet poniżej kilka cytatów z Magisterium Kościoła o pięknie o powołaniu do bycia kobietą. Przeczytaj koniecznie!
Wincenty Łaszewski: To jedna z tych, które ocaliły świat
O. Gabriele Amorth twierdził, że jej wstawiennictwo pomagało mu skutecznie wyrzucać demony podczas egzorcyzmów. Jednak ta kobieta potrafiła pokonać złego ducha jeszcze będąc tu na ziemi…
Żaden prorok nie jest mile widziany w swojej ojczyźnie
PIERWSZE CZYTANIE Uzdrowienie Naamana w wodach Jordanu
Abp Jędraszewski: Głosimy Chrystusa ukrzyżowanego, który jest zgorszeniem dla Żydów i głupstwem dla pogan
– Mądrość Boża sprawia, że prawo miłości staje się treścią chrześcijańskiego życia – mówił abp Marek Jędraszewski w czasie Eucharystii sprawowanej w sanktuarium św. Jana Pawła II w Krakowie dla wspólnoty En Christo.