Tag

Tag: wiara

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem wiara.

Fot. via Wikipedia, CC 0

Wiara

Pokochać milczenie Boga

Był rok 1964. Waszych rodziców mogło jeszcze nie być na świecie, a ja właśnie wstępowałam do klasztoru. Serce mi się do niego wyrywało, ale jednocześnie wyjazd z domu był jak amputacja; i w tej udręce, chociaż wiedziałam dobrze, co mam robić, zażądałam od Pana Boga znaku. Upewnienia jeszcze raz; ale to już, na zawołanie, na moje rozkazanie. No więc otwieram Pismo Święte, kładę palec na jakimś wersecie, że to będzie właśnie ten – i pod palcem znajduję: Pokolenie złe i przewrotne znaku szuka… (Mt 12,39). Aha.

Screenshot Youtube - PCh24TV - Polonia Christiana

Zagrożenia

Kościół po koronawirusie. Kard. Burke: Potrzeba solidnej katechezy

„Ci, którzy otrzymali solidną katechezę, którzy rozumieją dobrze, że Eucharystia Święta to sam Chrystus działający, Chrystus w chwale zstępujący od Ojca, po prawicy którego zasiada, na ołtarze naszych kaplic i kościołów, by sakramentalnie uobecnić swoją ofiarę i nakarmić nas duchowo pokarmem, owocem tej ofiary, która jest prawdziwie Jego Krwią, Duszą i Bóstwem, powrócą całym sercem do wypełniania obowiązku uczestnictwa we Mszy św. w niedzielę. A także wielu powróci do codziennej Mszy” – powiedział kard. Raymond Burke o możliwej sytuacji w Kościele po epidemii koronawirusa.

Screenshot Youtube

Jan Bodakowski: Michał Misiak zapowiedział dokonanie apostazji. Chce być pastorem i mieć żonę

W swoim wpisie na Facebooku znany z You Tube charyzmatyczny ksiądz Michał Misiak zadeklarował - „od 5 miesięcy nie jestem księdzem na płaszczyźnie mojej woli i życia codziennego. Moim powołaniem jest służba Bogu i ludziom oraz małżeństwo. [...] Wiem, że gdy nie wrócę do wcześniejszego systemu życia i w przyszłości zawrę przymierze małżeńskie” w konsekwencji czego „w Kościele katolickim zostanę ukarany zakazem głoszenia Ewangelii, katechizowania i posługi duchowej we wszystkich kościołach katolickich na świecie. Nie mogę się na to zgodzić, gdyż Chrystus zaprasza mnie do ewangelizacji i głoszenie o Jego miłości i o Jego prawie. Z zakończeniem posługi kapłańskiej muszę zatem zakończyć moją duchową drogę w Kościele katolickim. Bóg o wszystko już się zatroszczył. Zaprosił mnie do Kościoła zielonoświątkowego, w którym w przyszłości pragnę podjąć posługę pastora. Jestem szczęśliwszy będąc w tym miejscu, w którym dziś jestem, ale wierzę, że to co najpiękniejsze jest jeszcze przede mną”.

Fot. Livioandronico2013 via Wikipedia, CC BY-SA 4.0

Kościół

Święto Maryi, Matki Kościoła - ogłoszone na prośby Polaków

Święto Maryi, Matki Kościoła, obchodzone w poniedziałek po uroczystości Zesłania Ducha Świętego, zostało wprowadzone do polskiego kalendarza liturgicznego 4 maja 1971 r. przez Episkopat Polski - za zgodą Pawła VI. Dzień ten został wybrany dlatego, że Zesłanie Ducha Świętego było początkiem działalności Kościoła. Jak podają Dzieje Apostolskie, w momencie Zesłania Ducha Świętego w Wieczerniku obecni byli wszyscy Apostołowie, którzy "trwali jednomyślnie na modlitwie razem z niewiastami, Maryją, Matką Jezusa, i braćmi Jego" (Dz 1, 14). Matka Najświętsza, Oblubienica Ducha Świętego, mocą którego w dniu Zwiastowania poczęła Jezusa Chrystusa, przeżyła w Wieczerniku wraz z Apostołami zstąpienie Ducha Miłości na Kościół. Od tej chwili Maryja, Wspomożycielka Wiernych i Matka Kościoła, towarzyszy Kościołowi w świecie.

Screenshot Youtube

Kościół

Papież Franciszek: Duch Święty przychodzi, aby odnawiać, nawracać i uzdrawiać

„Duch Święty spoczywa na każdym z uczniów, na każdym z nas. Duch obiecany przez Jezusa przychodzi, aby odnawiać, nawracać i uzdrawiać każdego” – te słowa Papież skierował podczas czuwania zorganizowanego przez Charis – Międzynarodową Służbę Katolickiej Odnowy Charyzmatycznej. Franciszek zaznaczył, że Duch przychodzi, aby uzdrawiać ze strachu, z niepewności, przychodzi leczyć rany, także te, które zadajemy jedni drugim. On przychodzi, aby przemienić nas w pełnych odwagi uczniów świadków.

Fot. via Wikipedia, CC 0

Wiara

Pomódl się dziś do św. Joanny d'Arc o siłę w walce ze złem

Litania do św. Joanny d'Arc (30 V) Kyrie, elejson. Chryste, elejson. Kyrie, elejson.Chryste, usłysz nas, Chryste, wysłuchaj nas.Ojcze z nieba, Boże, zmiłuj się nad nami.Synu Odkupicielu świata, Boże,Duchu Święty, Boże,Święta Trójco, Jedyny Boże,Święta Maryjo, módl się za nami.Święta Joanno d'Arc, urodzona, by walczyć o wolność Ojczyzny,Święta Joanno d'Arc, Wzorze dziewic,Święta Joanno d'Arc, Świątynio najdoskonalszej pokory,Święta Joanno d'Arc, Wzorze odwagi,Święta Joanno d'Arc, Przykładzie siły i wytrwałości,Święta Joanno d'Arc, niepokonana Miłośniczko czystości,Święta Joanno d'Arc, Zwierciadło cnót wszelakich,Święta Joanno d'Arc, odwiedzana przez aniołów i świętych,Święta Joanno d'Arc, któraś nawoływała rodaków do wiary i lojalności,Święta Joanno d'Arc, trzy razy śmiertelnie ranna,Święta Joanno d'Arc, trzy razy cudownie uzdrowiona,Święta Joanno d'Arc, odważna Obrończyni swojego kraju,Święta Joanno d'Arc, Wzorze doskonałej wierności i miłości,Święta Joanno d'Arc, fałszywie oskarżona o

Obok Charlesa de Foucauld nie można przejść obojętnie

Wiara

Obok Charlesa de Foucauld nie można przejść obojętnie

Kanonizacja Charles de Foucauld będzie ważnym wydarzeniem w życiu Kościoła. Jego postać odznacza się bowiem wielką siłą oddziaływania. Świadczy o tym pokaźna liczba zgromadzeń i instytucji, które się do niego odwołują. Wskazuje na to ks. Bernard Ardura, przewodniczący Papieskiego Komitetu Nauk Historycznych i postulator w procesie kanonizacyjnym francuskiego pustelnika. Wczoraj zatwierdzony został cud za jego wstawiennictwem, co otwiera drogę do jego kanonizacji.

Fot. via Pixabay

Wiara

Ks. Sławomir Kostrzewa: Nie bój się mówić dziecku o niebie i o piekle!

Jezus wykorzystywał sytuacje dnia codziennego, by objaśniać ludziom sprawy wiary. Tak samo mogą czynić rodzice i wychowawcy. Warto sięgać po najbardziej powszednie, proste obrazy i przykłady, aby przekonać dzieci, że Bóg istnieje, kocha i troszczy się o nas, ale także – stawia bardzo konkretne nakazy i wymagania. Tego pomijać nam nie wolno. Niestety nagminną praktyką staje się unikanie trudnych tematów, co rodzi fatalne skutki w życiu duchowym dzieci i młodzieży. Przekaz wiary to nie tylko mówienie o tym, co łatwe do przyjęcia, ale także o tym, na co Bóg się nie zgadza, co rodzi jego sprzeciw i gniew. Bóg nie daje nam przyzwolenia na wchodzenie w kompromisy ze złem. Przekaz wiary musi uwzględniać tę prawdę.