Tag

Tag: wiara

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem wiara.

Gietrzwałd. Co Maryja objawiła w Polsce?

Wiara

Gietrzwałd. Co Maryja objawiła w Polsce?

Objawienia w Gietrzwałdzie są jedynymi z uznanych przez Kościół katolicki za prawdziwe prywatnych objawień maryjnych w Polsce i jednymi z kilkunastu objawień prywatnych uznanych na całym świecie.

Fot. via Wikipedia, CC 0

Kościół

Święty Flawian. Wielki bojownik o czystość wiary

O młodości Flawiana historia przekazała nam skąpe wiadomości. Nestoriusz przekazał nam jedynie informację, że od bardzo wczesnych lat Flawian oddał się na służbę Panu Bogu. Teodor Lektor (wiek VI) pisze, że Flawian był kustoszem, czyli proboszczem, kościoła katedralnego Hagia Sofia w Konstantynopolu. W lipcu 446 roku został wybrany na patriarchę Konstantynopola po św. Proklusie.

Fot. via Pixabay

Wiara

Ks. Mariusz Rosik: Samotność Boga?

Jezusowe wołanie z krzyża o opuszczeniu przez Boga w ciągu wieków fascynowało mędrców, mistyków i zwykłych wiernych. Treść okrzyku stanowią słowa psalmu: „Boże mój, Boże mój, czemuś mnie opuścił?” (22,2). Teologowie zastanawiali się, czy Bóg może czuć się samotny. Najbardziej sceptyczni pytali nawet, czy Bóg w ogóle może odczuwać. A może wołanie Jezusa na krzyżu to tylko wołanie człowieka, a Jego boska natura w ogóle nie ma z nim nic wspólnego? Co odczuwał Jezus jako człowiek? - pytają psychologowie.

więzienie, prześladowania/pxhere.com

Kościół

Kolejny ksiądz porwany w Nigerii

W Nigerii porwano kolejnego katolickiego kapłana. W piątek ks. Nicholas Oboh z diecezji Uromi został uprowadzony przez kilku uzbrojonych mężczyzn w stanie Edo w południowo-zachodniej części kraju. „Mamy dowody, że żyje i zrobimy wszystko, aby do nas wrócił” – powiedział kanclerz diecezji, ks. Osi Odenore, wzywając do modlitwy za porwanego kapłana.

Zdjęcie ilustracyjne/pxhere.com

Wiara

Miłość prawdziwą daje tylko Bóg…

Tak śpiewał swego czasu jeden z moich ulubionych pieśniarzy. I takiej prawdziwej miłości całe życie szukałam. Chciałam, by była jak ta opisywana przez św. Pawła: cierpliwa, łaskawa; taka, która nie zazdrości, nie unosi się gniewem – która wszystko przetrzyma. A tymczasem wszystkie moje związki z mężczyznami nie były w stanie przetrzymać najmniejszej różnicy zdań, a co dopiero życiowych burz

Czym jest miłość?!

Czym jest miłość?!

Co to właściwie jest miłość? Im więcej się w ten problem zagłębiamy, tym trudniej na to pytanie odpowiedzieć. Kiedyś łatwo się mówiło o tym, czym jest miłość. Teraz strasznie trudno... Kiedyś wiedzieliśmy na pewno, to było tak oczywiste, że 'miłość cierpliwa jest, łaskawa jest. Miłość nie zazdrości, nie działa obłudnie, nie nadyma się, nie łaknie czci...'.

fot. Joanna Adamik, Archidiecezja Krakowska

Kościół

Abp Marek Jędraszewski: Wolność wypływa z Ewangelii

– To właśnie w Lourdes Kościół usłyszał raz jeszcze to, co Maryja mówiła w Kanie Galilejskiej: „Zróbcie wszystko to, co powie wam mój Syn” (…). Dajcie się prowadzić Ewangelii, wierzcie w Ewangelię, według niej kształtujcie swoje życie” – mówił abp Marek Jędraszewski w krakowskim Kościele Matki Bożej z Lourdes podczas odpustowej Mszy św.