Tag

Tag: wiara

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem wiara.

(fot. screen)

Wiara

Jak się spowiadać? Po co wypowiadać formułki?

- Dzisiaj zdradzę parę trików, jak dobrze się wyspowiadać i przetrwać to zmaganie. Szczególnie, gdy klękasz do konfesjonału i po prostu jest jakiś "black out", nie masz już nic w głowie, nie wiesz, jak masz na imię, po co tu przyszedłeś - mówi o. Szymon Janowski OFMCap

(fot. pixabay)

Kościół

Ważne słowa papieża do młodych. ,,Selfie'' wam nie pomoże...

W naszym świecie wynaleziono wiele rzeczy, ale dzięki Bogu nie można zrobić selfie duszy. Aby się rozwijać i odkryć nasze wewnętrzne piękno nie można patrzeć w lustro – mówił Franciszek japońskiej młodzieży. Spotkał się z nią w tokijskiej katedrze. Jest to przykład nowoczesnej japońskiej architektury, łączącej elementy typowe dla Wschodu i Zachodu. Poprzednia neogotycka katedra została zburzona podczas bombardowania Tokio w czasie II wojny światowej.

Fot. via Wikipedia, CC 0

Wiara

Święta Katarzyno, wzorze czystości, módl się za nami!

Podobnie jak św. Cecylia na Zachodzie, tak św. Katarzyna przede wszystkim na Wschodzie należała do najbardziej znanych świętych. Mało jednak o niej wiemy, a tak wiele powstało o niej legend, że niektórzy hagiografowie nawet powątpiewali w jej historyczne istnienie. Zachowały się dwa opisy męki i śmierci św. Katarzyny Aleksandryjskiej, ale pochodzą one dopiero z wieku VI i są pełne legend. Mamy jednak świadectwa już z wieku IV - a więc bardzo wczesne, bo sięgające prawie czasów Świętej. Wspominają bowiem o niej Rufin i Euzebiusz z Cezarei Palestyńskiej.

Nie bądź niedowiarkiem- sam się nie zbawisz!

Kościół

Nie bądź niedowiarkiem- sam się nie zbawisz!

Zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa jest obiektywnym historycznym faktem, który wydarzył się w konkretnym miejscu i czasie. Wszystkie próby jego zakwestionowania są ideologiczną spekulacją nie mającą żadnego oparcia w rzeczywistości.

O. Jacek Salij: Poza Kościołem zbawienia nie znajdziecie!

O. Jacek Salij: Poza Kościołem zbawienia nie znajdziecie!

Czy rzeczywiście poza Kościołem nie ma zbawienia, a jeżeli tak, to jak tę tezę należy rozumieć? Pytanie to ma sens i warto się nim zajmować tylko pod tym warunkiem, że z Jezusem Chrystusem rzecz się ma naprawdę tak, jak głosi nowotestamentalne orędzie: że naprawdę jest On Synem Bożym, przez którego świat został stworzony i który dla nas stał się jednym z nas, ażeby nas wszystkich - ludzi wszystkich czasów, pokoleń i kultur - zaprosić, uzdolnić i prowadzić do życia wiecznego - pisze o. Jacek Salij OP.W każdym razie ja nie znajdę zbawienia poza Kościołem

Screenshot Youtube - Telewizja Republika

Tylko u nas

Czy PiS ukróci propagandę LGBT? Jan Maria Jackowski dla Frondy

Fronda.pl: Mateusz Morawiecki w swoim expose bardzo mocny nacisk położył na kwestię ochrony dzieci przed propagandą, którą próbuje się przemycać do szkół. Słowa premiera wsparł później również prezes Jarosław Kaczyński. Czy rzeczywiście PiS może podjąć działania, które ukrócą te praktyki?