Tag

Tag: wiara

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem wiara.

(fot. pixabay)

Kościół

Jan Bodakowski: Poznaj najpopularniejsze antykatolickie mity

Środowiska antykatolickie nieustannie w swojej propagandzie szerzą te same antykatolickie mity, pomimo że wielokrotnie udowodniono, że są one nieprawdziwe. Owe mity antykatolickie są popularne dzięki temu, że sieć lewicowych kłamstw oplotła media, popkulturę, a nawet ''edukację''. Dodatkowo wiele osób w wyniku swojej ignorancji, wynikającej z posoborowej polityki ukrywania prawdy o nauczaniu Kościoła przez hierarchów, wierzy w te antyklerykalne zabobony. Warto więc nieustannie przypominać jak jest prawda i jak są z nią sprzeczne antykatolickie mity. Pomóc w tym może wydana staraniem inicjatywy ewangelizacyjnej „Wejdźmy na szczyt” książka „Kościół oskarżony” autorstwa Marka Piotrowskiego.

(fot. flickr/Peter Nguyen Minh Trung/ccby20)

Kościół

Marco Tosatti obala kłamstwa na temat ,,Z głębi naszych serc''

Włoski watykanista i dziennikarz Marco Tosatti w swojej recenzji, opublikowanej na jego blogu, a następnie w angielskiej wersji na portalu „Church Militant”, przytacza fragmenty Z głębi naszych serc i rozwiewa wątpliwości co do autorstwa książki, która wywołała ostatnio medialną burzę. Jego zdaniem jest oczywiste, że „tekst chodzi na dwóch nogach”, tzn., że współautorami publikacji są zarówno kard. Robert Sarah, jak i Benedykt XVI.

Fot. Archidiecezja Krakowska Biuro Prasowe via Flickr

Kościół

Abp Marek Jędraszewski: Nasz polski naród będzie trwał, a wraz z nim będzie trwał Chrystusowy Kościół

– Sięgając dzisiaj naszą pamięcią historyczną do wielkiego wydarzenia sprzed siedmiu wieków, a równocześnie, ożywieni chrześcijańską nadzieją, wybiegając myślą w nieznaną nam przyszłość, wierzymy niezłomnie: nasz polski naród będzie trwał, a wraz z nim będzie trwał Chrystusowy Kościół, do którego przynależność od chwili Chrztu jest naszą chlubą i radością – mówił metropolita krakowski abp Marek Jędraszewski w katedrze wawelskiej podczas Mszy św., którą sprawował z okazji 700-lecia koronacji Władysława Łokietka. Eucharystię koncelebrowali kard. Stanisław Dziwisz, bp Jan Zając i bp Jan Szkodoń. Uroczystość poprzedziło bicie dzwonu Zygmunt.

Screenshot Youtube - Dominikanie.pl

Wiara

O. Jacek Salij OP: Eucharystia - dar Bożej wszechmocy

Tak mi trudno uwierzyć, że Komunia Święta jest prawdziwym Ciałem Pana Jezusa! Wydaje mi się, że przyjmowałabym ją z taką samą miłością do Pana Jezusa, gdyby była tylko symbolicznym przypomnieniem tego wszystkiego, co On dla nas zrobił i czego od nas oczekuje. W gruncie rzeczy wiem, co mi Ojciec odpowie, ale mimo to zapytam: Czy ktoś taki jak ja musi przymuszać się do wiary, że Komunia to jest naprawdę Ciało Chrystusa? Może Pan Jezus nie przywiązuje takiej wagi do tego, w co człowiek wierzy? Może najbardziej zależy Mu na tym, żeby Go człowiek kochał?

Fot. Andreas Wahra via Wikipedia, CC BY-SA 3.0

Kościół

Istotą Kościoła jest sam Jezus

Ze wszystkich stron spadają dziś na Kościół słowa krytyki. Wydaje się, że krytyczna postawa wobec Kościoła jest jednym z najgłębiej zakorzenionych uprzedzeń współczesnego człowieka i społeczeństwa, które znajduje się w stanie szybkich przemian. Dla wielu zainteresowanie chrześcijaństwem zredukowało się do krytyki pod adresem Kościoła.

Fot. via Wikipedia, CC 0

Wiara

Dowiedz się, jak ojciec Pio współpracował z... aniołem! NA FAKTACH!

O pasjonującym świecie aniołów z ks. Piotrem Prusakiewiczem, michalitą, redaktorem naczelnym dwumiesięcznika o aniołach i życiu duchowym „Któż jak Bóg” i kwartalnika „The Angels messengers from a loving God”, rekolekcjonistą, moderatorem Rycerstwa św. Michała Archanioła, rozmawiali Joanna Piestrak i Andrzej Iwański z "Głos ojca Pio"