Tag

Tag: wiara

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem wiara.

fot. wikipedia.org/domena publiczna

Kościół

Modlitwa o uniknięcie Czyśćca - odmawiajcie z wiarą!

Ojcze Przedwieczny, ofiaruję Ci Najświętsze Serce Boskiego Syna Twojego, Jezusa Chrystusa i Niepokalane Serce Jego Matki, Najświętszej Maryi Panny, z całą Ich Miłością i nieskończonymi cierpieniami, i zasługami, na zadośćuczynienie za grzechy moje dzisiaj popełnione i w ciągu całego mojego życia.

Fot. Peter Nguyen Ming Trung via Flickr, CC BY 2.0

Kościół

Benedykt XVI ostrzegał przed nadchodzącymi niebezpieczeństwami wiele lat wcześniej

„Jak jasnowidze i prorocy starych wieków papież senior Benedykt XVI kilkakrotnie ostrzegał przed kierunkiem, jaki obiera społeczeństwo i przed tym, dokąd zmierza oraz co powinniśmy zrobić” – pisze na łamach „National Catholic Register” Joseph Pronechen. Autor przytacza kilka przykładów wypowiedzi Benedykta XVI, które o tym świadczą. Zwraca przy tym uwagę na fakt, iż bardzo często papież sięgał w tych „proroczych” komentarzach m.in. do Apokalipsy.

fot. yt/eurosport polska

Uwaga

Kamil Stoch: Każdy skok oddaję Bogu

Wciąż cieszymy się wczorajszym trumfem biało-czerwonych w Garmisch-Partenkirchen. Drugi konkurs Turnieju Czterech Skoczni, bijąc rekord skoczni, wygrał Dawid Kubacki. Na trzecim miejscu zameldował się Piotr Żyła, wysoko uplasowali się też Kamil Stoch i Andrzej Stękała. Wczorajszy występ Polaków zapamiętamy na długo. Tymczasem przypominamy, dla kogo skacze jeden z najlepszych polskich skoczków, Kamil Stoch.

Fot. via Wikipedia, CC 0

Wiara

Modlitwa o uniknięcie Czyśćca - odmawiajcie z wiarą!

Ojcze Przedwieczny, ofiaruję Ci Najświętsze Serce Boskiego Syna Twojego, Jezusa Chrystusa i Niepokalane Serce Jego Matki, Najświętszej Maryi Panny, z całą Ich Miłością i nieskończonymi cierpieniami, i zasługami, na zadośćuczynienie za grzechy moje dzisiaj popełnione i w ciągu całego mojego życia.

Fot. Peter Nguyen Minh Trung via Flickr, CC BY 2.0

Wiara

Benedykt XVI: Miejcie nadzieję, że nie pomrzecie na wieki

Musimy zapytać wprost: czy wiara chrześcijańska jest również dla nas dzisiaj nadzieją, która przemienia i podtrzymuje nasze życie? Czy jest ona dla nas «sprawcza» – czyli jest przesłaniem, które kształtuje w nowy sposób samo życie, czy też jest już tylko «informacją», którą z upływem czasu odłożyliśmy na bok i która wydaje się ustępować informacjom bardziej aktualnym? Poszukując odpowiedzi, pragnę wyjść od klasycznej formy dialogu, poprzez który obrzęd Chrztu wyrażał przyjęcie noworodka do wspólnoty wierzących i jego odrodzenie w Chrystusie.

Fot. via Wikipedia, CC 0

Czasy końca

Apokalipsa według bł. Katarzyny Emmerich

"Widziałam różne części ziemi. Mój przewodnik wskazał mi Europę i pokazując mi piaszczyste miejsce, wyrzekł te znaczące słowa: "Oto wrogie Prusy" (...) "Oto Moskwa niosąca ze sobą wiele zła." Anna Katarzyna urodziła się 8 września 1774 r. w ubogiej rodzinie w wiosce Flamske, w diecezji Münster w Westfalii, w północno-wschodnich Niemczech.Oprócz łaski stygmatów Anna Katarzyna Emmerich od 4 roku życia miała dar widzenia spraw nadprzyrodzonych, dotyczących męki i śmierci Pana Jezusa, życia Najświętszej Maryi Panny, świętych i uroczystości kościelnych, w których skromna, niewykształcona wieśniaczka wykazywała zadziwiającą znajomość topografii, szczegółów archeologicznych i historycznych, objawionych jej w wizjach wypadków. Miała również wizję misternego burzenia Kościoła przez masonerię świecką i kościelną. A oto fragmenty wizji: "Widziałam różne części ziemi. Mój przewodnik wskazał mi Europę i pokazując mi piaszczyste miejsce, wyrzekł te znaczące słowa: "Oto wrogie Prusy". Pokazał mi nast

Tajemnice objawione przez Apokalipsę św. Jana

Wiara

Tajemnice objawione przez Apokalipsę św. Jana

Potocznie myślimy o Apokalipsie św. Jana, że to utwór trudny i tajemniczy, że dotyczy czasów ostatecznych, a więc ma małe znaczenie dla życia chrześcijańskiego, oraz że jego wizje przyszłości są katastroficzne. Opinie te okazują się niezbyt trafne.