Tag

Tag: wiara

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem wiara.

Fot. via Pixabay

Wiara

Sypie ci się małżeństwo? Napraw je, wracając do Boga

To Bóg stworzył małżeństwo i to On jest gwarantem szczęścia, które może być osiągalne na tej drodze życia. Poszukiwanie szczęścia w małżeństwie, jak i pomocy w problemach, ma polegać na zwróceniu się w stronę Boga i zadaniu sobie pytania: gdzie jest Pan Bóg w moim małżeństwie? Większość problemów w małżeństwach ma swój początek w powolnym odchodzeniu od Chrystusa - przypomina ks. Sławomir Kostrzewa w konferencji wygłoszonej w czasie rekolekcji dla małżeństw w Zduńskiej Woli, 19 czerwca 2020 r.

Fot. via Wikipedia, CC 0

Wiara

Dziś imieniny Matki Bożej. Dlaczego czcimy imię Maryi?

Imię Maryi czcimy w Kościele w sposób szczególny, ponieważ należy ono do Matki Boga, Królowej nieba i ziemi, Matki miłosierdzia. Dzisiejsze wspomnienie - "imieniny" Matki Bożej - przypominają nam o przywilejach nadanych Maryi przez Boga i wszystkich łaskach, jakie otrzymaliśmy od Boga za Jej pośrednictwem i wstawiennictwem, wzywając Jej Imienia.

zdj. domena publiczna, Wikimedia Commons

Kościół

Męczeństwo-wzór chrześcijańskiego męstwa i świętości

Od początku istnienia chrześcijaństwa wyznawcy Chrystusa zmuszeni byli płacić życiem za swoją wiarę. Historia Kościoła naznaczona jest krwią męczenników. Na przestrzeni stuleci męczeństwo nie oznaczało jednak dla wierzących ani wyroku losu, który w pewnych okresach historycznych stawał się nieuchronny, ani też znoszenia bezcelowego cierpienia, które nikomu by nie służyło. Rozumiane było natomiast jako ideał: najbardziej radykalna możliwość naśladowania Chrystusa.

Fot. Sebastian Molina fotografía via Wikipedia, CC 1.0

Uwaga

Przerażające orędzie Zofii Nosko spełnia się na naszych oczach

Znaki przyjścia Chrystusa Pana i końca świata: Fałszywi prorocy. „Pokojowe rozmowy” – narzędziem wojny. Fałszywa nauka zwalczająca Kościół i religię. Nowomoda. Straszny głód i choroby. Anomalie w pogodzie. Prześladowanie chrześcijan. Fałszywi prorocy. Odrzucanie Różańca. Lekceważenie Chrystusa Euchary­stycznego w kościołach. Tabernakula spychane na boczne ołtarze! Upadek zakonów. Sąd Boży. Czuwajcie i módlcie się!

,,Pompejanka'' - Nowenna nie do odparcia!

Wiara

,,Pompejanka'' - Nowenna nie do odparcia!

Nowenna Pompejańska to modlitwa szczególna. Wymaga wielu wyrzeczeń – codziennie musimy odmówić 3 (lub nawet 4, jeśli tego chcesz!) części różańca, trzeba więc czasem zrezygnować z przyjemności na rzecz modlitwy. Mówi się, że jest to szkoła modlitwy – uczy nas wytrwałości i wierności Bogu. Pozwala także wymodlić łaskę, jaką wyprosić dla nas może Matka Boża, do której modlimy się w nowennie. Poniżej film wyjaśniający, jak trzeba modlić się podczas Nowenny Pompejańskiej, oraz jak ją rozumieć. Niżej z kolei świadectwa osób, które otrzymały dzięki niej wiele łask Bożych. Warto rozpocząć ją właśnie dzisiaj, kiedy w Kościele wspominamy błogosławionego Bartolo Longo.

Fot. Lynn ~ Off and On via Flickr, CC BY-ND 2.0

Tylko u nas

Kiedy gej spotyka Jezusa

Kiedyś byłem gejem. Dzisiaj już nie jestem homoseksualistą, właściwie to dłużej jestem heteroseksualistą niż homoseksualistą. Mam 65 lat, a jako homoseksualista żyłem od 15. do 28. roku życia. Kiedy miałem 13 lat, odkryłem, że nie zakochuję się w dziewczynach, jak moi koledzy, ale w chłopakach. Nie tylko zakochiwałem się w swoich przyjaciołach, ale zacząłem odczuwać do nich pociąg seksualny.

Fot. via Wikipedia, CC 0

Kościół

Narodzenie Jutrzenki Zbawienia... Kim była Matka Boża?

Pismo Święte nigdzie nie wspomina o narodzinach Maryi. Tradycja jednak przekazuje, że Jej rodzicami byli św. Anna i św. Joachim. Byli oni pobożnymi Żydami. Mimo sędziwego wieku nie mieli dziecka. W tamtych czasach uważane to było za karę za grzechy przodków. Dlatego Anna i Joachim gorliwie prosili Boga o dziecko. Bóg wysłuchał ich próśb i w nagrodę za pokładaną w Nim bezgraniczną ufność sprawił, że Anna urodziła córkę, Maryję.