Tag

Tag: wiara

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem wiara.

Fot. via Wikipedia CC 0, Pixabay

Kościół

Święty Stanisławie, patronie Polski, módl się za nami!

Stanisław urodził się 28 grudnia 1550 r. w Rostkowie na Mazowszu (obecnie powiat przasnyski). Był synem Jana, kasztelana zakroczymskiego, i Małgorzaty z Kryskich (z Drobina). Krewni rodziny zajmowali eksponowane stanowiska w ówczesnej Polsce. Miał trzech braci: Pawła (+ 1607), Wojciecha (+ 1576) i Mikołaja, oraz dwie siostry, z których znamy imię tylko jednej, Anny. Historia nie przekazała nam bliższych szczegółów z lat dziecięcych Stanisława. Wiemy tylko z akt procesu beatyfikacyjnego, że był bardzo wrażliwy. Dlatego ojciec w czasie przyjęć, na których niekiedy musiał bywać także Stanisław, nakazywał gościom umiar w żartach, gdyż inaczej chłopiec może omdleć.

,,Wizja pali niczym płomień w mojej piersi i duszy''

Kościół

,,Wizja pali niczym płomień w mojej piersi i duszy''

«Wizja ogarnia całe moje jestestwo: nie widzę oczyma ciała, lecz ukazuje mi się w duchu tajemnic. (...) Znam głęboki sens tego, co wyrażone jest w Psałterzu, w Ewangeliach oraz w innych księgach, które zostały mi przedstawione w wizji. Pali ona niczym płomień w mojej piersi i duszy, i uczy mnie głębokiego zrozumienia tekstu»

Fot. Wolfgang Sauber via Wikipedia, CC BY-SA 4.0 / Nheyob via Wikipedia, CC 3.0

Wiara

PIĘKNA modlitwa św. Hildegardy do Ducha Świętego

Dziś Kościół święty wspomina św. Hildegardę z Bingen, wielką mistyczkę, autorkę niezrównanych traktatów o duchowości. Bogate dzieło Hildegardy do dziś ożywia i inspiruje tysiące katolików i katoliczek na całym świecie, pomagając im otworzyć się na światło Boga i ujrzeć Jego wielkie łaski. Pomódlmy się dziś słowami jej pieśni, której wyjątkowe piękno nie tylko wspaniale chwali Boga, ale także dając nam wszystkim przedsmak niebieskiej cudowności daje nam nadzieję na spotkanie z żywym Chrystusem!

Screenshot Youtube - Katolickie Stowarzyszenie Ewangelizacyjne "Posłanie"

Tylko u nas

O. Józef Witko OFM: Czasem sny dodają wiary [wywiad]

Od czasu do czasu, w różnych sytuacjach miewam takie sny, które coś mi komunikują. Dodają mi wiary, mówią “nie bój się”, “wszystko będzie w porządku”, “dasz radę” – przeczytaj wywiad z o. Józefem Witko OFM, autorem najnowszej książki “Dotyk Boga”.

Fot. Zarateman via Wikipedia, CC BY-SA 4.0 / Beyond Forgetting via Flickr, CC 2.0

Wiara

Dziś klękajmy przed Matką Boską Bolesną jak św. Jan Paweł II

Dziś, 15 września wspominamy Matkę Boską Bolesną. Biskup Karol Wojtyła często zaglądał do kościoła franciszkanów znajdującego się naprzeciwko krakowskiej kurii przy ul franciszkańskiej i tam modlił się przed wizerunkiem Matki Boskiej Bolesnej. Miał swoje ulubione miejsce, w jednym z ostatnich rzędów ławek, po lewej stronie od wejścia. Ta postawa biskpa, pełna pokory, długa modlitwa była wzoem dla wielu odwiedzajacych bazylike. Jest tam dziś umieszczona mała tabliczka informacyjna i kożdy może pomodlić się w tym papieskim miejscu.

Fot. via Pixabay

Eucharystia. Jedyne lekarstwo na śmierć

Eucharystyczny cud w Sokółce, tak jak i inne eucharystyczne cuda, które miały miejsce w historii Kościoła, są znakiem szczególnego objawienia się wszechmocy Boga, który wzywa nas do nawrócenia się, a równocześnie wychowuje nas i edukuje.

Fot. Kard. Robert Sarah, prefekt Kongregacji ds. Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów/Vatican Media

Kościół

Kard. Sarah o zakończeniu pandemii: ,,Z radością powróćmy do Eucharystii''

Kongregacja ds. Kultu Bożego przypomina o potrzebie powrotu do normalnego sprawowania Eucharystii w kościołach, jak tylko na to pozwalają warunki sanitarne. Zaznacza się, że państwo nie może ingerować w normy liturgiczne, a pandemia nie może być okazją do eksperymentów i improwizacji w liturgii. Kard. Robert Sarah napisał w tej sprawie obszerny list do przewodniczących episkopatów. Jego treść została zatwierdzona przez Papieża, który zlecił też jego publikację. Nosi on tytuł: „Z radością powróćmy do Eucharystii”.

fot. ilustracyjne via Pixabay - lauramba

Ideologia gender

Ubiór a płeć i ,,kontrowersyjny'' billboard. Jędrzejewski: Ignoranci nie mają pojęcia o Biblii!

W Warszawie przy ul. Górczewskiej zawisł billboard, który wywołał ogromne poruszenie wśród wielu osób. Widnieje na nim cytat z Księgi Powtórzonego Prawa: „Kobieta nie będzie nosiła ubioru mężczyzny ani mężczyzna ubioru kobiety; gdyż każdy, kto tak postępuje, obrzydły jest dla Pana, Boga swego”. Jak podkreśla Paweł Jędrzejewski z Forum Żydów Polskich – lawina kpin dowodzi ignorancji ze strony osób, które nie mają zielonego pojęcia na temat Biblii oraz jej wpływu na kulturę.

Fot. via Wikipedia, CC 0

Wiara

Kim jest Maryja Panna, matka Chrystusa?

Referat zamieszczony w 15 tomie Biblioteki Mariologicznej pt. Maryjny kształt świadectwa. Materiały z sympozjum mariologicznego i spotkania kustoszów sanktuariów polskich, Częstochowa, 22-24 września 2011 roku. Redakcja naukowa Grzegorz M. Bartosik OFMConv. Częstochowa 2012, s. 13-25.