O. Rostworowski: Nie może dobrze modlić się ten, kto ma mentalność posiadacza…
Radość psalmów to jakaś radość inna od wszystkich ziemskich radości, to radość zwycięska.
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem wiara.
Radość psalmów to jakaś radość inna od wszystkich ziemskich radości, to radość zwycięska.
- W Boga nigdy nie wierzyłem, do Kościoła chodziłem, bo moja mama chciała bym tam chodził. Nie widziałem w tym sensu i w czasie bierzmowania pożegnałem się z Kościołem. W szkole średniej zaczęły się imprezy, alkohol, narkotyki, agresja. Wtedy pierwszy raz zapaliłem marihuanę. Każdą wolną chwilę spędzałem na jaraniu z chłopakami. Zapominałem o szarej rzeczywistości, która mnie otaczała. Później pojawiły się narkotyki twarde. - wspomina Emil.
PIERWSZE CZYTANIE Bóg jest odkupicielem
Ks. Piotr Pawlukiewicz: Kłamstwo niszczy wszystko
Spróbujmy trochę zmienić nasz sposób myślenia o głównej bohaterce Adwentu, jaką jest Maryja Dziewica. Warto zacząć od dogmatu o Niekopalnym Poczęciu. W potocznym rozumieniu Niepokalane Poczęcie to jest przywilej. W języku polskim to słowo kojarzy się z czymś, co daje same korzyści, z jakimś orderem. Od razu rodzi się pytanie: dlaczego Ona dostała, a ja nie? Posługując się tym pojęciem, mówiąc też o przywileju wniebowzięcia czy dziewictwa, z Matki Bożej robimy nadczłowieka i nie wiadomo teraz za bardzo, co z tą Matką Bożą zrobić. Po co Ona w ogóle jest? Ktoś może powiedzieć: wystarczy mi Pan Jezus, bo On jest jedynym Zbawicielem.
PIERWSZE CZYTANIE Bóg dodaje mocy zmęczonemu
W pierwszą niedzielę Adwentu rozpoczął się wielki Jubileusz 200-lecia urodzin św. Andrzeja Kim’a Tae-gŏn’a, pierwszego księdza katolickiego Korei oraz męczennika. „Życzyłem sobie, aby to wydarzenie stało się czasem ewangelicznego, duchowego i duszpasterskiego nawrócenia koreańskich księży” – powiedział rozgłośni papieskiej bp Lazzaro You Heung-sik.
W Maryi było zawsze „tak” wobec woli Boga. W nas natomiast – skażonych grzechem pierworodnym – jest w duszy podział, rozdarcie. Niektóre sprawy łączymy z Bogiem, inne rezerwujemy tylko dla siebie. Życie z Bogiem w pełnej jedności oznacza całkowite oddanie się Mu we wszystkim. Patrząc na Niepokalaną, wstydzimy się naszych grzechów. To święty wstyd, który wzbudza nieustanną tęsknotę za życiem w łasce.
Wiara i nauka – to dwie z definicji odrębne kategorie, które podążają różnymi torami i nigdy się nie krzyżują. Czy jest jednak możliwe, by zaistniały pomiędzy nimi jakieś punkty styczne, coś co je połączy? Valerio Marinelli, włoski profesor fizyki, postanowił zbadać pod naukowym kątem mistyczne zjawiska towarzyszące życiu Natuzzy Evolo. Swoje wyniki opisał w książce „Natuzza Evolo. Tajemnica mistycznego życia”, która właśnie ukazała się nakładem Wydawnictwa Esprit. Czy jego praca potwierdziła prawdziwość stygmatów, bilokacji oraz hematogryfów?
PIERWSZE CZYTANIE Bóg wprowadza nieprzyjaźń pomiędzy potomstwo węża a potomstwo niewiasty
Dziś swoje 29. urodziny obchodzi Radio Maryja. Z tej okazji odprawiona została uroczysta Msza Święta w Sanktuarium Najświętszej Maryi Panny Gwiazdy Nowej Ewangelizacji i św. Jana Pawła II w Toruniu. Słowa do zebranych skierował ordynariusz diecezji toruńskiej bp Wiesław Śmigiel.
Kyrie eleison - zdziwisz się, co znaczy to słowo!
PIERWSZE CZYTANIE Bóg zlituje się nad swoim ludem