Tag

Tag: wiara

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem wiara.

Fot. via Pixabay - geralt

Wiara

Modlitwa uzdrowienia, która zmienia życie

- Mam dziś dla Ciebie bardzo Dobrą Nowinę. To Nowina nie o wirusie, ale o Chrystusie. Jest Ktoś, dla kogo tyle znaczysz, że umarł za Ciebie na Drzewie Krzyża. To nasz Pan, Jezus Chrystus - mówił ks. Piotr Prusakiewicz CSMA

Fot. via Wikipedia, CC 0

Kościół

Święta Barbara, patronka dobrej śmierci

Nie wiemy dokładnie ani kiedy, ani w jakich okolicznościach św. Barbara z Nikomedii poniosła śmierć. Przypuszcza się, że zapewne ok. roku 305, kiedy nasilenie prześladowań za panowania cesarza Maksymiana Galeriusza (305-311) było największe. Nie znamy również miejscowości, w której Święta żyła i oddała życie za Chrystusa. Późniejszy jej żywot jest utkany legendą.

Screenshot Youtube - Tyniec

Wiara

O. Leon Knabit: Trzeba uważać na świadków Jehowy

Problematyka bardzo często poruszana w naszej ojczyźnie i nie tylko u nas. Na takim prymitywnym stopniu rozeznania zagadnienia słyszymy:kociarze, kici-kici, trzeba ich przepędzać z domu, nie gadać z nimi, pomyjami oblać. I to niekiedy nie tylko się mówiło, ale i wykonywało. Pogarda, traktowanie jak wrogów i to w dodatku śmiesznych, a może niedouczonych. Wrogowie uczciwego katolika, porządnego. Przerysowuję odrobinkę, bo z grzechem walczymy, a człowieka kochamy. Najpierw trzeba uszanować, że ktoś może mieć inne poglądy i że ktoś z może prezentować inne wartości, inne podejście zarówno do Biblii, jak i do życia. Problem jest wtedy, kiedy trzeba skonfrontować naukę świadków Jehowy z naszą nauką, katolicką. I wtedy trzeba podejść od strony praktycznej.

Fot. Lynn ~ Off and On via Flickr, CC BY-ND 2.0

Tylko u nas

Gdy gej spotyka Jezusa

Kiedyś byłem gejem. Dzisiaj już nie jestem homoseksualistą, właściwie to dłużej jestem heteroseksualistą niż homoseksualistą. Mam 65 lat, a jako homoseksualista żyłem od 15. do 28. roku życia. Kiedy miałem 13 lat, odkryłem, że nie zakochuję się w dziewczynach, jak moi koledzy, ale w chłopakach. Nie tylko zakochiwałem się w swoich przyjaciołach, ale zacząłem odczuwać do nich pociąg seksualny.