Tag

Tag: modlitwa

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem modlitwa.

(fot. pixabay)

Wiara

Czy to, co wiemy o Bogu, zgadza się z prawdziwym Bogiem?

Aby móc spotkać Boga, muszę najpierw spotkać siebie samego. Muszę najpierw być u siebie. Normalnie nie jestem. Gdy się obserwuję, odkrywam, że moje myśli wędrują tu i tam, że moimi myślami jestem gdzieś, ale nie u siebie. Nie mam kontaktu ze sobą, myśli wyrywają mnie ze mnie i prowadzą gdzieś indziej. Nie ja myślę, lecz we mnie „się myśli”, myśli usamodzielniają się i zasłaniają moje właściwe ja. Pierwszym aktem modlitwy jest zetknięcie się ze sobą samym. Uczą nas tego Ojcowie Kościoła i pierwsi mnisi. Św. Cyprian z Kartaginy mówi:

fot. Anselm Grün, lic. CC BY-SA 3.0 via Flickr/Christliches Medienmagazin, zdj. edyt.

Polska

Aby móc spotkać Boga musisz odkryć siebie samego

Aby móc spotkać Boga, muszę najpierw spotkać siebie samego. Muszę najpierw być u siebie. Normalnie nie jestem. Gdy się obserwuję, odkrywam, że moje myśli wędrują tu i tam, że moimi myślami jestem gdzieś, ale nie u siebie. Nie mam kontaktu ze sobą, myśli wyrywają mnie ze mnie i prowadzą gdzieś indziej. Nie ja myślę, lecz we mnie „się myśli”, myśli usamodzielniają się i zasłaniają moje właściwe ja. Pierwszym aktem modlitwy jest zetknięcie się ze sobą samym. Uczą nas tego Ojcowie Kościoła i pierwsi mnisi. Św. Cyprian z Kartaginy mówi:

Fot. Monika Jaracz - Archidiecezja Krakowska via Flickr, CC 0

Kościół

Piękne słowa abp. Marka Jędraszewskiego w obliczu tragedii w Tatrach!

- Wobec takich wydarzeń, potęgi natury, bezradności człowieka, pozostaje modlitwa. I właśnie o nią prosili mnie wszyscy. - powiedział arcybiskup Marek Jędraszewski, który w szpitalach w Krakowie i Zakopanem odwiedził rannych, którzy ucierpieli w czasie czwartkowej burzy w Tatrach. Najpierw metropolita krakowski złożył prywatną wizytę u trojga poszkodowanych dzieci, które dochodzą do zdrowia w szpitalu dziecięcym w Krakowie Prokocimiu. Metropolicie krakowskiemu towarzyszył nuncjusz apostolski w Polsce arcybiskup Salvatore Pennacchio, który w tych dniach przewodniczył uroczystościom 50-lecia koronacji Matki Bożej w Myślenicach. Rannym i ich bliskim od Papieża Franciszka przekazał najgłębsze wyrazy współczucia, solidarności, błogosławieństwo i zapewnienie o modlitwie za ofiary tragedii w Tatrach.

(fot. screen)

Kościół

Papież wzywa do modlitwy za płonącą Amazonię

Ojciec Święty wyraził zaniepokojenie ogromnymi pożarami, jakie wybuchły w Amazonii. Wezwał do modlitwy o to, by przy zaangażowaniu wszystkich mogły one zostać jak najszybciej ugaszone. Na zakończenie spotkania z wiernymi na „Anioł Pański” Franciszek przypomniał, że puszcza amazońska stanowi życiodajne płuco naszej planety. W istocie odpowiada za wytwarzanie 20 proc. tlenu dla świata. Rozmiar tragedii jest ogromny. Szacuje się, że w Brazylii lasy Amazonii płoną w najszybszym tempie od czasu, gdy centrum badań kosmicznych tego kraju rozpoczęło monitorowanie w 2013 roku. W wyniku pożarów co minutę znika obszar puszczy równy wielkości boiska piłkarskiego. Skalę zadymienia widać aż z kosmosu. Rozległość pożarów w lasach Amazonii wzrosła o 80 proc., w porównaniu z rokiem ubiegłym.

(fot. pixabay)

Wiara

Modlitwa jest potężniejsza... niż bomba atomowa!

Hiroszima. Ta nazwa na zawsze będzie kojarzyła się z całkowitym zniszczeniem i cierpieniem nie do opisania, które nastąpiły po eksplozji pierwszej bomby atomowej w czasie II wojny światowej. Jednakże jest też inne, dla wielu nieznane, niosące pociechę i nadzieję, przesłanie z Hiroszimy.

(fot. Peter Griffin/publicdomainpictures-cc0)

Horror w Chinach. Chińscy katolicy szturmują niebo

Już po raz jedenasty w Hongkongu odbyła się gigantyczna manifestacja zwolenników demokracji. Wzięło w niej udział niemal 2 mln osób. Tym razem obyło się bez poważniejszych strać z policją. Kluczową rolę odgrywają w tych wydarzeniach chrześcijanie. Prostujący domagają się od władz spełnienia pięciu postulatów. Jest wśród nich m.in. definitywna rezygnacja z prawa o ekstradycji do komunistycznych Chin. To właśnie projekt tego prawa stał się głównym powodem protestów. Teraz manifestanci domagają się również możliwości wyboru władz Hongkongu w powszechnych i demokratycznych wyborach.Chińskie władze liczą na powolne wygaśnięcie protestów. Eksponują też akty przemocy, do których doszło podczas poprzednich manifestacji, i zarzucają protestującym terroryzm. Mieszkańcy Hongkongu zareagowali na propagandę Pekinu wzmożoną mobilizacją i szczególną troską o zachowanie spokoju.

(fot. youtube)

Wiara

O. Leon Knabit: Nie ma innej drogi dla odzyskania spokoju ducha

Tego nigdy jemu/jej nie przebaczę. To dramatyczne zdanie jest powodem, wielu poważnych komplikacji w życiu pojedynczych ludzi i całych społeczności. Bo człowiek istnieje dla szczęścia, pokoju i ładu. O to się troszczy, nad tym pracuje, nieraz długie lata. I jeśli na drodze do celu staje inny człowiek, który mu w tym przeszkadza, albo wręcz uniemożliwia – biada mu! Odpowiedzią jest wtedy zemsta, w niektórych kulturach obowiązkowa. Przybiera ona rozmaite formy, aż do unicestwienia przeciwnika włącznie. Częściej zdarza się jednak poczucie zapiekłej złości w sercu. Skreśla się po prostu przeciwnika ze swojej sfery zainteresowań. Jest dla mnie, jak powietrze. Cóż? Obrażającego na ogół nie obchodzą uczucia osoby pokrzywdzonej. Zwykle czuje się bardzo dobrze. Poszukuje nowych ofiar – i znajduje je. Pokrzywdzony zaś przeżuwa gorycz w swoim sercu i pokoju znaleźć nie może. Jeśli zasugeruje mu się przebaczenie jako drogę odzyskania pokoju duszy, nie dowierza, uważa, że przebaczenie może być uważ

(fot.youtube)

Kościół

o. Leon Knabit: Muszę się bronić, jak św. Paweł

Już dość dawno temu wydawnictwo M opublikowało miłą książeczkę, popularyzującą Pismo Święte pod tytułem: „Trzy minuty dla Biblii”. Proszono mnie o wstęp, który napisałem. I oto po blisko 10-u latach w programie „Judasze w Kościele” S. Michaela Pawlik, niezmordowana tropicielka błędów i wypaczeń w Kościele, zwróciła uwagę na niestosowne i niebezpieczne sformułowania, jakich w tym wstępie użyłem. Proszę przeczytać tekst – szczególnie podkreślenia i uznać, co w nim jest podejrzanego.

(fot. pixabay)

Wiara

Zmagasz się z chorobą? Odmów litanię do św. Rocha!

Święty Rochu, Ciebie przed wiekami nasi przodkowie obrali w czasach zarazy za patrona. Za Twoim wstawiennictwem zostali uratowani przed śmiercią, która pustoszyła miasta i wioski. Z tym większą błagamy Cię o Twoją pomoc i wstawiennictwo u Pana. Nie liczymy na nasze zasługi ani na nasze dobre czyny, ale tylko na nieskończone zasługi i miłość Jezusa do nas oraz na Twoją miłość do Boga wyrażającą się w bezgranicznej miłości i służbie bliźnim, która tak bardzo podobała się Panu. Ty jeszcze będąc tu na ziemi otrzymałeś od Boga dar uzdrawiania ludzi i zapewnienie, że kto w chorobie i trudnościach będzie wzywał Twego wstawiennictwa zgodnie z wolą Bożą, może być uzdrowiony. Ośmieleni tą obietnicą prosimy Cię pełni ufności i wiary, abyś uprosił nam u Pana tę łaskę, o którą w tej Nowennie pokornie prosimy…

(fot. flickr/ archidiecezja krakowska)

Kościół

Modlitwa za abp. Jędraszewskiego. ,,Nie spodziewaliśmy się, że będzie taki duży odzew!''

- Liczyliśmy na to, że w gronie znajomych, przyjaciół przejdziemy pod kurię i się pomodlimy, a jednak okazało się, że ludzie z całej Polski wybierają się, żeby w Krakowie wesprzeć działanie naszego metropolity i modlić się, aby dobry Bóg i Maryja wstawili się za naszym krajem – mówił na antenie Radia Maryja Dariusz Walusiak, reżyser filmowy i organizator spotkania modlitewnego w intencji ks. abp.Marka Jędraszewskiego