Potężna modlitwa do Chrystusa o cud przemiany życia
Panie Jezu, staję przed Tobą taki jaki jestem.
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem modlitwa.
Panie Jezu, staję przed Tobą taki jaki jestem.
Boże mój w Trójcy Świętej Jedyny,przedwieczna i nieskończona Miłości!Użycz mi łaski doskonałej miłości Twojej,aby ogniem swoim wyniszczyła we mniewszelkie męty miłości własnej.Daj, bym miłowała Ciebie,jedyny Skarbie mój i wszystka szczęśliwości moja,ponad wszystko stworzeniei siebie samą w Tobie, dla Ciebie i przez Ciebie.I bliźniego mego podobnież,znosząc brzemiona jego, jak pragnę,by inni znosili moje.Wszystko zaś, cokolwiek jest, oprócz Ciebie,daj, bym tylko o tyle miłowała,o ile to może być mi pomocą w dojściu do Ciebie.Daj, bym się wiecznie radowała,tak jak dziś się raduję z tego,że Ty sam jesteś miłością i godzien jesteś miłości,i że Cię miłują miłością nieustającąApostołowie i wybrani Twoi w chwale wieczneji twarzą w twarz, bez zasłony, oglądają Ciebie.Sprawiedliwi zaś Twoi w tym życiu poznają Ciebiew światłości wiary i czczą i pragną Ciebiejako jedyne i najwyższe Dobro swojei kres, i ognisko wszystkiego pragnienia swegoi wszystkiej miłości swojej.Oby zarówno z nimi tak Ciebie m
.... Kto bowiem modli się bez zastanowienia się nad tym, do kogo mówi, o co prosi, i kto jest on, który prosi, a kto Ten, którego prosi, tego modlitwy, jakkolwiek by długo i pilnie ruszał wargami, ja nie nazwę modlitwą. Może wprawdzie się zdarzyć, że w pewnych wypadkach niestarania się o uwagę, ona przyjdzie, a to skutkiem starań poprzednio czynionych, lecz kto by nałogowo zwykł rozmawiać z Majestatem Boskim tak, jakby mówił do sługi swego, nie zważając czy wyraża się dobrze, czy źle, i mówi co mu przyjdzie na usta albo co od ciągłego powtarzania już umie na pamięć, tego modlitwy, powtarzam, nie uznaję za modlitwę, a daj Boże, by nie było żadnej duszy chrześcijańskiej, która by się w taki sposób modliła.Św. Teresa z Avila z "Twierdza wewnętrzna"
Różaniec. Czy rzeczywiście taki trudny i nudny?
Już jedno ,,Zdrowaś Maryjo'' wstrząsa całym piekłem
Poniższe modlitwy zostały opracowane przez Gabriela Bartoszewskiego OFMCap i zatwierdzone przez Kurię Warszawską Metropolitalną.
Módlcie, módlcie się wiele, czyńcie ofiary za grzeszników, bo wiele dusz idzie na wieczne potępienie, bo nie mają nikogo, kto by się za nie ofiarował i modlił" – tymi słowami Maryja zachęca w Fatimie Trójkę Dzieci do modlitwy i ofiary. Do tego zachęca przy każdym Objawieniu – odmawiajcie codziennie Różaniec. Dzisiaj również kieruje do nas te słowa i może są one jeszcze bardziej aktualne niż 100 lat temu.
O potrzebie równowagi między kontemplowaniem oblicza Pana a pracą mówił Papież w czasie Mszy w Domu św. Marty. Swoje rozważanie osnuł na Ewangelii św. Łukasza, która opisuje spotkanie Jezusa z Marią i Martą oraz na fragmencie listu do Galatów, gdzie Paweł pisze o swoim życiu po nawróceniu.
Wincenty urodził się w Karwowie pod Opatowem pomiędzy 1155 a 1160 r. W sprawie jego pochodzenia historycy nie są zgodni. Jedni uważają, że pochodził z rodu Porajów herbu Róża (Różyców). Inni natomiast podają, że z tego rodu pochodziła matka Wincentego, a ojcu przypisują imię Bogusław. W jeszcze innych źródłach pojawia się informacja, że Wincenty należał do rodu Lisów, a jego ojcem był możny palatyn Stefan, brat wojewody krakowskiego Mikołaja (Mikory). Nazwisko Kadłubek pojawia się po raz pierwszy dopiero w dokumentach z XV w. Przypuszcza się jednak, że pochodzi z rękopisów dawniejszych.
Kontemplowanie Boga - do czego mi to potrzebne? O. Augustyn Pelanowski
Ojciec Święty Franciszek ponownie wezwał wszystkich katolików do odmawiania w październiku różańca - i kończenia go dwiema ważnymi modlitwami. To ,,Pod Twoją obronę'' oraz ,,Święty Michale Archaniele''. W ten sposób wierni mają odpierać ataki diabła, który chce zniszczyć Kościół katolicki.