Tag

Tag: modlitwa

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem modlitwa.

Fot. Pixabay, CC 0

Wiara

Modlitwa do bł. Ignacego Kłopotowskiego za dziennikarzy

Boże, który tchnąłeś w serce błogosławionego księdza Ignacego wielką miłość do Wcielonego Słowa i Jego Dziewiczej Matki, wzbudzając w nim pragnienie budowania Twojego królestwa, przez gorliwe naśladowanie miłości Chrystusa wobec ludzi ubogich i odrzuconych, oraz uczyniłeś go apostołem prasy i wydawnictw katolickich - wejrzyj na nasze pokorne błagania i spraw za jego wstawiennictwem, abyśmy z radością oddawali całych siebie dziełu zbawienia świata.

screenshot Youtube

Wiara

Dlaczego do Boga mówimy Ojcze? Ks. Marek Dziewiecki

Chcesz świadomie odmawiać Modlitwę Pańską? Chcesz wiedzieć, co oznaczają kolejne jej fragmenty? Ks. dr Marek Dziewiecki, psycholog, rekolekcjonista wyjaśnia na czym polega fenomen modlitwy "Ojcze nasz" i "słowo po słowie" tłumaczy jej znaczenie.

Zakaz modlitwy w szkolenia - to złamanie Konstytucji

Wiara

Zakaz modlitwy w szkolenia - to złamanie Konstytucji

W debacie publicznej co jakiś czas pojawiają się nieprawdziwe głosy, że modlitwa w szkole czy przedszkolu jest sprzeczna z polskim prawem. Tymczasem to właśnie jej zakazywanie stanowi naruszenie Konstytucji. Instytut Ordo Iuris w akcji społecznej przypomina o prawie uczniów do modlitwy w placówce oświatowej.

pixabay.com

Kościół

Kurdowie zamykają katolickie szkoły w Syrii

Kurdom zależy na wyeliminowaniu chrześcijańskiej obecności w Syrii. Jednym z kroków prowadzących w tym kierunku jest atak na edukację. W ten sposób abp Jacques Behnan Hindo komentuje zamykanie szkół katolickich na północy Syrii. Kurdowie najpierw narzucili restrykcyjny program edukacji placówkom państwowym, a następnie zaczęli kontrolować szkoły prywatne, również te będące własnością Kościoła.

Co to znaczy: ,,I nie wódź nas na pokuszenie''?

Kościół

Co to znaczy: ,,I nie wódź nas na pokuszenie''?

Pytanie: Nie mogę pojąć tej prośby z "Ojcze nasz": "I nie wódź nas na pokuszenie". Kiedy się modlę tymi słowami, staram się wkładać w nie następujący sens: "Boże, Ty znasz moją dobrą wolę i moją słabość! Racz chronić mnie przed pokusami ponad siłę! Racz chronić mnie również przed takimi pokusami, które wprawdzie nie są ponad moje siły, ale o których Ty, Boże, wiesz, że bym im uległ! A jeśli w czymś dla mojego własnego dobra muszę być kuszony, dodawaj mi sił, abym z tych pokus wychodził zwycięsko!"

Fot. Andreas Wahra via Wikipedia, CC BY-SA 3.0

Wiara

Modlitwa Jezusowa. O co w niej chodzi?

Modlitwa Jezusowa jest modlitwą, a zatem wymaga prowadzenia życia sakramentalnego (spowiedź, Msza Święta). Nie można przyzywać Imienia Jezus, nie troszcząc się też o życie moralne. Im gorliwiej przyzywamy Zbawiciela, tym bardziej rośnie w nas pragnienie, aby Go w niczym nie obrażać i by nie wyrządzać krzywdy bliźnim.

Fot. Pixabay, CC 0

Wiara

O. Witko: Modlitwa, której Bóg wysłuchuje ZAWSZE

Modlitwa jest niezwykłą czynnością, jaką człowiek może wykonywać. Jezus wielokrotnie przypomina człowiekowi o mocy modlitwy, przytacza wiele przypowieści i zachęca: Proście, a otrzymacie. O cokolwiek byście prosili Ojca, ja to spełnię. (por. Mt 7, 7)

bp Leahy: nie możemy się zamknąć w więzieniu historii

Kościół

bp Leahy: nie możemy się zamknąć w więzieniu historii

Wspaniała atmosfera, ogromna radość, wiele głębokich świadectw, duża różnorodność, nie ma czasu na nudę – tak klimat Kongresu Duszpasterskiego towarzyszącego Światowemu Spotkaniu Rodzin w Dublinie opisuje biskup irlandzkiej diecezji Limerick. Wskazuje też na duże oczekiwania związane z przyjazdem Papieża. Bp Brendan Leahy podkreśla wielką różnorodność wniesioną przez rodziny z całego świata. To wyzwanie do tego, by poczuć się jednością i mieć świadomość, że rodzina jest obecna w Bożym zamyśle, bo to przecież Jego projekt. „Musimy być wierni Bożemu zamysłowi wiedząc także, że Jego projekt rozwija się w historii – powiedział irlandzki hierarcha. - To, co tutaj robimy, to spojrzenie na rodzinę współczesnymi oczyma”. Dodał, że zadaniem na dziś jest towarzyszenie każdej rodzinie tak, aby żadna nie czuła się wyizolowana, czy zapomniana.