Tag

Tag: modlitwa

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem modlitwa.

Screenshot Youtube

Kościół

Ks. Georg Ratzinger: modlę się o dobrą śmierć dla mnie i mojego brata

„Codziennie modlę się o dobrą śmierć dla mnie i dla mojego brata” powiedział w wywiadzie dla niemieckiego tygodnika „Neue Post” (czyt: Noje Post) ks. Georg Ratzinger. 94-letni brat Benedykta XVI ma nadzieję na spotkanie z Papieżem Seniorem jeszcze w kwietniu tego roku, przyznaje jednak, że obu braci Ratzingerów bardzo już opuściły siły.

Fot. Fot. Joanna Adamik, Katarzyna Katarzyńska / Archidiecezja Krakowska via Flickr, CC 0

Abp Jędraszewski: Módlmy się za Najjaśniejszą Rzeczpospolitą! Jesteśmy odpowiedzialni za wiarę i Ojczyznę

- Musimy się czuć odpowiedzialni za wiarę chrześcijańską, która jest tkanką duchową naszego narodu od momentu przyjęcia chrztu w 966 roku przez księcia Mieszka I. Jesteśmy odpowiedzialni za naszą Ojczyznę, za jej byt dzisiaj i jutro. Prośmy Pana Boga o obfite łaski dla tych, którzy w całej archidiecezji przez 9 miesięcy będą gromadzili się na nowennowych nabożeństwach, aby modlić się za Najjaśniejszą Rzeczpospolitą - mówił abp Marek Jędraszewski podczas Mszy św. w Katedrze Wawelskiej, która rozpoczęła Jubileuszową Nowennę przed setną rocznicą odzyskania przez Polskę niepodległości.

Dzisiaj modlimy się za chorych do Matki Bożej z Lourdes

Wiara

Dzisiaj modlimy się za chorych do Matki Bożej z Lourdes

We wspomnienie Matki Bożej z Lourdes, 11 lutego, w Kościele powszechnym już po raz 26. obchodzony będzie Światowy Dzień Chorego. Ojciec Święty Franciszek w ogłoszonym z tej okazji orędziu zwraca uwagę na Maryję, która jest symbolem pełnej czułości i wytrwałości opieki nad cierpiącymi.

fot. Giuseppe Ruggirello, lic. CC BY-SA 3.0 via Wikipedia

Wiara

Bohaterstwo Benedykta XVI

Benedykt XVI wybrał taki styl życia, aby przygotować się na ostateczne spotkanie z Panem i czyni to, żyjąc głęboką duchowością, ofiarując swoje modlitwy i niedomagania zdrowotne za Kościół, Papieża i dla Kościoła – powiedział jego były sekretarz.

Fot. Pixabay, CC0

Kościół

Módlmy się o trzeźwość narodu!

W niedzielę 11 lutego pod hasłem „Trzeźwość egzaminem z wolności” w Kościele w Polsce rozpocznie się 51. Tydzień Modlitw o Trzeźwość Narodu. Podczas Tygodnia zostanie ogłoszony Narodowy Program Trzeźwości.

Fot. Pixabay, CC0

Kościół

Kolejny kraj przykładem Polski idzie z różańcem na granice!

Kolejny kraj przykładem Polski i Irlandii organizuje modlitwę różańcową na swoich granicach. W 50 lat po wprowadzeniu ustawy aborcyjnej w Wielkiej Brytanii, wierni tego kraju będą modlić się o pomoc w walce przeciw zagrożeniom dla wiary i ludzkiej godności. Wydarzenie zostało zaplanowane na 29 kwietnia.

Fot. Roberto Ferrari, lic. CC BY-SA 2.0 via Flickr; fot. Olek Remesz, lic. CC BY-SA 3.0 via Wikipedia, zdj. edyt.

Kościół

Ks. Henryk Zieliński: KONIECZNIE módlmy się za Polskę

W wielu polskich diecezjach zapowiedziano rozpoczęcie 11 lutego okolicznościowej nowenny w intencji ojczyzny. Inicjatywa wyszła od metropolity krakowskiego abp. Marka Jędraszewskiego, wiceprzewodniczącego Konferencji Episkopatu Polski. Podjęło ją kilku innych biskupów diecezjalnych na Podkarpaciu i w Małopolsce. Być może do najbliższej niedzieli obejmie ona większą część, a daj Boże, nawet całą Polskę.

Fot. Giuseppe Ruggirello via Wikipedia, CC BY-SA 3.0

Benedykt XVI coraz słabszy. ''Pielgrzymuję do domu Ojca''

Benedykt XVI napisał list do czytelników włoskiego dziennika Corriere della Sera. Jest on odpowiedzią na zapytanie skierowane w ich imieniu przez dziennikarza tej gazety Massima Franco do Papieża Seniora. „Bardzo mnie wzruszył fakt, że tak wielu czytelników Pańskiego dziennika pragnie wiedzieć, jak mija ten ostatni okres mojego życia” – napisał Benedykt XVI.

Fot. via Flickr, CC 0

Kościół

Papież: Ta modlitwa nas wyniszcza bez wyniszczania

Uczmy adoracji w milczeniu – to słowa zachęty, które Papież skierował do wiernych w czasie Mszy, którą odprawił w swej watykańskiej rezydencji. W homili nawiązał do dzisiejszego pierwszego czytania (1 Krl 8,1-7.9-13), w którym król Salomon zwołuje lud do Jerozolimy, aby przenieść Arkę Przymierza.