Tag

Tag: modlitwa

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem modlitwa.

Kiedy Bóg uzdrawia. Proroctwa i cuda

Wiara

Kiedy Bóg uzdrawia. Proroctwa i cuda

Gościem Tematu Dnia Salve TV była s. Tomasza Potrzebowska CSC, która w rozmowie z Ewą Pietrzak wyjaśniała, w jaki sposób żyć z Duchem Świętym, kiedy Bóg uzdrawia i o co chodzi w modlitwie uwielbienia. - To, że żyjemy, jest już cudem. Pan Bóg dokonuje wielu cudów, znaków, żeby potwierdzić swoją Obecność pośród nas. Nie możemy traktować Boga "na pilota", czyli "daj, daj daj", "zrób, zrób, zrób", bo ja tak chcę. Trochę odwrotna kolejność. Ty Panie chcesz, ja to przyjmuję - mówiła s. Tomasza- Chodzi o to, aby nie stać w miejscu, aby się rozwijać, by wrastać w swoim życiu modlitewnym. Chodzi o tą osobistą relację z Bogiem - dodawałaPytana, w jaki sposób żyć z Duchem Świętym, tłumaczyła:- Często nauczamy ludzi, że generalnie modlitwę, czy życie w małżeństwie, czy to co nieustannie musimy pielęgnować, możemy porównać do ogniska. Jeżeli codziennie nie dołożymy kawałka drewna, to wcześniej, czy później, niestety zgaśnie. Tak samo jest z Duchem Świętym. Jeżeli nam "okrzepło" to trzeba to na nowo

Modlitwa o opanowanie pożądliwości ciała, oczu i pychy

Wiara

Modlitwa o opanowanie pożądliwości ciała, oczu i pychy

Pismo Święte uczy nas o potrójnej pożądliwości, która dotyka człowieka, stając się przyczyną wielu jego złych myśli i czynów. Prośmy pokornie dobrego Boga, aby okazał nam swoje miłosierdzie i zachował nas od pożądliwości ciała, oczu i pychy tego życia.

Screenshot YouTube - Franciszkanie TV

Wiara

Czy można wpłynąć na Pana Boga?

Czy można wpłynąć na Pana Boga? Oczywiście, że nie. Oczywiście, że tak. Obydwie odpowiedzi są poprawne. W tym rozważaniu jeszcze o mocnym słowie "postįvorȳ" pochodzącym z języka ochmińmańskiego, o żonach, relacjach i o widzeniu więcej.

Zdj. Maxpixel, domena publiczna CC0

Wiara

Nieochrzczony ateista popełnia samobójstwo- co z jego duszą?

Ostatnio spotkałam się z takim problemem: w związku ze zbliżającym się dniem Wszystkich Świętych postanowiłam zgłosić intencję mszalną za bliskich zmarłych. Wtedy pojawiło się pytanie: czy można tu na ziemi pomóc modlitwą komuś kto umarł nieochrzczony, ateistą z wyboru a do tego w efekcie samobójstwa???