Tag

Tag: modlitwa

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem modlitwa.

Fot. Pixabay, CC 0

Wiara

Episkopat: Modlitwa - najcenniejszy dar dla naszych zmarłych

Kwiaty i znicze, które stawiamy na grobach naszych bliskich zmarłych, są wyrazem naszej pamięci. A ta pamięć prowadzi do modlitwy, która jest najcenniejszym darem, jaki możemy im dać. Zachęcam do umieszczania zdjęć z hasztagiem #WszystkichŚwiętych i #Zaduszki, aby przypomnieć naszym znajomym, by modlili się w intencji tych, którzy odeszli – powiedział ks. Paweł Rytel-Andrianik, rzecznik Episkopatu.

screenshot Youtube

Wiara

Abp Stanisław Gądecki: Ten, kto miłuje tych, którzy zmarli, modli się za nich

Modlitwa żyjących może być wielkim wsparciem dla tych, którzy oczekują ostatecznego uświęcenia. Tak jak my oczekujemy z ich strony modlitwy, tak też jesteśmy zobowiązani do modlitwy za nich. Ten, kto miłuje tych, którzy zmarli, kto ich szanuje, ten się za nich modli – powiedział abp Stanisław Gądecki, przewodniczący Episkopatu z okazji Uroczystości Wszystkich Świętych i Dnia Zadusznego.

Litania do Miłosierdzia Bożego za dusze czyśćcowe

Kościół

Litania do Miłosierdzia Bożego za dusze czyśćcowe

Litania do Miłosierdzia Bożego Kyrie eleison, Chryste eleison, Kyrie eleison.Chryste usłysz nas, Chryste wysłuchaj nas.Ojcze z nieba Boże, zmiłuj się nad nami.Synu Odkupicielu świata Boże, zmiłuj się nad nami.Duchu Święty Boże, zmiłuj się nad nami.Święta Trójco jedyny Boże, zmiłuj się nad nami.Miłosierdzie Boże, największy przymiocie Stwórcy - ufamy Tobie.Miłosierdzie Boże, najwyższa doskonałości Odkupiciela - ufamy Tobie.Miłosierdzie Boże, niezgłębiona miłości Uświęciciela - ufamy Tobie.Miłosierdzie Boże, wyrazie największej potęgi Pana - ufamy Tobie.Miłosierdzie Boże, w stworzeniu Duchów Niebieskich - ufamy Tobie.Miłosierdzie Boże, powołujące nas z miłości do istnienia - ufamy Tobie.Miłosierdzie Boże, ogarniające wszechświat cały - ufamy Tobie.Miłosierdzie Boże, darzące nas życiem nieśmiertelnym - ufamy Tobie.Miłosierdzie Boże, chroniące nas przed zasłużonymi karami - ufamy Tobie.Miłosierdzie Boże, dźwigające nas z nędzy grzechu - ufamy Tobie.Miłosierdzie Boże, usprawiedliwiające nas

Św. Charbel nie zna limitu cudów!

Wiara

Św. Charbel nie zna limitu cudów!

Spośród tysięcy cudownych uzdrowień przypisywanych wstawiennictwu św. Charbela trzy zostały wybrane do zakończenia procesu beatyfikacyjnego i kanonizacyjnego.

Fot. Pixabay, CC 0

Wiara

Modlitwa przeciwko wszelkiemu złu - zwłaszcza za tych, którzy będą "bawić się" w Halloween

Modlitwa przeciwko wszelkiemu złu Duchu Pana, Duchu Boży, Ojcze, Synu i Duchu Święty, Trójco Przenajświętsza, Dziewico Niepokalana, aniołowie, archaniołowie i święci z nieba, zstąpcie na mnie. Przemień mnie, Panie, ukształtuj mnie, napełnij mnie sobą, posługuj się mną. Odpędź ode mnie wszystkie moce zła, zniszcz je, abym ja był zdrów i mógł dobrze pracować. Oddal ode mnie czary, gusła, czamą magię, czame msze, przedmioty zaczarowane, zamówienia, przekleństwa, uroki, napady złego ducha, opętanie diabelskie, obsesję diabelską, wszystko, co jest złem, grzechem, zawiścią, zazdrością, przewrotnością, chorobą fizyczną, psychiczną, moralną, duchową, pochodzqcą od złego ducha. Spal te wszystkie rodzaje zła w ogniu piekielnym, aby już nigdy więcej nie dotykały mnie ani żadnego innego stworzenia na tym świecie. Rozkazuję i polecam mocą Boga wszechmogącego, w imię Jezusa Chrystusa Zbawiciela, przez wstawiennictwo Niepokalanej Dziewicy, i wszystkim duchom nieczystym, wszystkim ich objawom, które m

Fot. Benhur Arcyan via Wikipedia, CC 0

Kościół

,,Chciałbym powiedzieć ludziom młodym: Przepraszam''

Wysłuchać, stać się bliskim, świadczyć. Wiara jest kwestią spotkania, a nie teorii. W spotkaniu Jezus przechodzi, w spotkaniu pulsuje serce Kościoła. Zatem skutecznymi nie będą nasze kazania, ale świadectwo naszego życia – powiedział Ojciec Święty Franciszek w homilii wygłoszonej podczas Mszy Świętej na zakończenie XV Zwyczajnego Zgromadzenia Ogólnego Synodu biskupów nt. „Młodzi, wiara i rozeznanie powołania”. Eucharystia miała miejsce w Bazylice św. Piotra 28 października 2018 r.

Fot. Pixabay, CC 0

Wiara

Dręczą cię pokusy cielesne? Oto, jak je pokonać!

Panie, Boże, zmiłuj się nade mną, Twoim sługą, który z powodu nadmiaru pokus stał się jakby wyrzuconym naczyniem. Wyrwij mnie z rąk moich nieprzyjaciół. Przybądź i odszukaj mnie zagubionego (zagubioną), uczyń na nowo swoją własnością i nigdy mnie nie opuszczaj. Obym we wszystkim mógł podobać się Tobie, skoro swą potężną mocą mnie odkupiłeś. Przez Chrystusa, Pana naszego. Amen. Pokusy – źródła, rodzaje, opór Bóg nigdy nie skłania człowieka do grzechu, a żadne pokusy nie pochodzą od Boga: Kto doznaje pokusy, niech nie mówi, że Bóg go kusi. Bóg bowiem ani nie podlega pokusie ku złemu, ani też nikogo nie kusi. (Jk 1:13, por. Syr 16:11).