Tag

Tag: modlitwa

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem modlitwa.

Ks. Henryk Zieliński: O wychowywaniu księży

Kościół

Ks. Henryk Zieliński: O wychowywaniu księży

"Nie będzie to o moim testamencie, ale o Chrystusowym testamencie z krzyża: „Niewiasto, oto syn Twój. Synu, oto Matka twoja”. Nowe znaczenie tych słów dotarło do mnie ze szczególną mocą podczas spotkania Polska pod Krzyżem. Rozważaliśmy je również niedawno z księżmi podczas dnia skupienia w Poznaniu" - pisze ks. Henryk Zieliński na łamach tygodnika "Idziemy".

Jak się modlić gdy brakuje sił

Kościół

Jak się modlić gdy brakuje sił

Jezus nie po to codziennie zstępuje z nieba, aby pozostać w złotym tabernakulum, ale by znaleźć inne niebo, które jest stokroć Mu droższe od tamtego: niebo naszej duszy stworzonej na Jego obraz, żywą świątynię Trójcy Przenajświętszej. (Teresa od Dzieciątka Jezus)

Święci Kosmo i Damianie,  módlcie się za nami

Kościół

Święci Kosmo i Damianie, módlcie się za nami

Na temat życia tych dwóch świętych nie wiemy niestety nic pewnego. Historia nie pozostawiła po nich żadnych wiarygodnych dokumentów. Istnieją jedynie różne legendy, w których z całą pewnością jest i ziarno prawdy historycznej. Mówią one m.in. o tym, że byli prawdopodobnie bliźniakami. Rodzina dała im solidne wychowanie chrześcijańskie, dzięki któremu zdolni byli do ofiarnego życia, aż do oddania go za wiarę. Być może pochodzili z Arabii. Stamtąd udali się do Syrii, do Cylicji w Małej Azji, by doskonalić się w sztuce lekarskiej. Zamieszkali w Egei, w portowym mieście Cylicji. Byli lekarzami, cieszyli się więc szeroką sławą; leczyli bowiem wielu chorych - również pogan, przez co wielu z nich doszło do Chrystusa.

(fot. screen)

Wiara

Ks. Piotr Glas: Jeśli nie przebaczysz, znajdziesz się w klatce szatana!

Żyjemy w straszliwym konflikcie z samymi sobą i z innymi ludźmi. Spotkałem kiedyś pewne osoby, które nie mogły sobie przebaczyć tego, co wydarzyło się w ich małżeństwie, w ich rodzinie pięćdziesiąt czy sześćdziesiąt lat temu. Brak przebaczenia jest straszną rzeczą. Wielu ludzi nie zdaje sobie nawet sprawy, jak brak przebaczenia w ich sercach zniewala całe ich istnienie.

(fot. pixabay)

Wiara

Jak się modlić, by modlitwa była skuteczna?

Ponieważ prosiłeś mnie, najdroższy bracie Julianie, abym napisał ci kilka uwag na temat modlitwy czy też na temat tego, jak się modlić, więc, chociaż nie jestem kompetentny w żadnej ze spraw – a w tej najmniej ze wszystkich – to jednak posłuszny miłosierdziu, które niczego się nie boi, pomimo prostoty mojej osoby i natłoku codziennych zajęć, postaram się zebrać parę krótkich i prostych uwag na temat tego, jak się modlić; nie po to, aby nauczyć ciebie lub innych tego, czego sam nie potrafię, ale raczej aby powierzyć ci metodę, jaką stosuję, będąc wolnym od zajęć czy w momentach, w których nie poddaję się lenistwu i kilka razy w ciągu dnia oddaję się modlitwie.

(fot. wikipedia/Jindřich Nosek (NoJin) CC BY-SA 4.0_screen)

Tylko u nas

,,Wyborcza'' przeżywa, że Polacy modlą się za wybory. Mocna odpowiedź ks. prof. Pawła Bortkiewicza

Fronda.pl: W "Gazecie Wyborczej" ukazał się artykuł pt:"Modlitwa, post i PiS. Przedwyborcze uniesienie w mediach o. Rydzyka". Medium Adama Michnika stawia tezę, że "już około 10 tysięcy Polek i Polaków (słuchaczy Radia Maryja i widzów TV Trwam, ale nie tylko) modli się i pości w intencji zwycięstwa partii władzy." Czy ta teza jest prawdziwa? Dlaczego modlitwa w intencji wyborów wywołuje w środowisku lewicowo - liberalnym takie reakcje?

(fot. screen/ wikipedia_Jindřich Nosek (NoJin)_CC BY-SA 4.0)

Odlot

Wyborcza przeżywa, że Polacy modlą się za wybory

W "Gazecie Wyborczej" pojawił się artykuł pt: "Modlitwa, post i PiS. Przedwyborcze uniesienie w mediach o. Rydzyka", w którym autor przelustrował inicjatywy modlitewne, jakie pojawiają się w toruńskiej rozgłośni, prasie i telewizji.