Tag

Tag: modlitwa

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem modlitwa.

Zdjęcie ilustracyjne/Reklamodawca

Jak oświetlenie kościoła pomaga nam w modlitwie?

Sami budujemy swoją relację z Bogiem, jednak istnieją pewne elementy, które mogą nam w tym pomóc. Zarówno wystrój kościoła, jak i jego oświetlenie buduje wizerunek świątyni i mają wpływ na nasze zaangażowanie w modlitwę. Sprawdź jak oświetlenie kościoła, może nam w niej pomóc.

Fot. Tadeusz Rudzki via Wikipedia, CC BY-SA 3.0

Wiara

Litania loretańska - taran do nieba!!!

Kult Matki Bożej Loretańskiej wywodzi się z sanktuarium domu Najświętszej Maryi Panny w Loreto. Jak podaje tradycja, jest to dom z Nazaretu, w którym Archanioł Gabriel pozdrowił przyszłą Matkę Boga i gdzie Słowo stało się Ciałem. Sanktuarium w Loreto koło Ankony (we Włoszech) jest pierwszym maryjnym sanktuarium o charakterze międzynarodowym i stało się miejscem modlitw wiernych. Wewnątrz Domku nad ołtarzem umieszczono figurę Matki Bożej Loretańskiej, przedstawiająca Maryję z Dzieciątkiem na lewej ręce. Rzeźba posiada dwie charakterystyczne cechy: jedna dalmatyka okrywa dwie postacie, a twarze Matki Bożej i Dzieciątka mają ciemne oblicza. Pośród kaplic znajdujących się w bazylice warto wspomnieć Kaplicę Polską, ozdobioną freskami w latach 1920-1946, przedstawiającymi dwa wydarzenia z historii Polski: zwycięstwo Jana III Sobieskiego pod Wiedniem oraz cud nad Wisłą.

Fot. via Pixabay

Wiara

Trwa Godzina Łaski! ,,Będą masowe nawrócenia''

W Maryi było zawsze „tak” wobec woli Boga. W nas natomiast – skażonych grzechem pierworodnym – jest w duszy podział, rozdarcie. Niektóre sprawy łączymy z Bogiem, inne rezerwujemy tylko dla siebie. Życie z Bogiem w pełnej jedności oznacza całkowite oddanie się Mu we wszystkim. Patrząc na Niepokalaną, wstydzimy się naszych grzechów. To święty wstyd, który wzbudza nieustanną tęsknotę za życiem w łasce.

Fot. via Pixabay - geralt

Wiara

Modlitwa uzdrowienia, która zmienia życie

- Mam dziś dla Ciebie bardzo Dobrą Nowinę. To Nowina nie o wirusie, ale o Chrystusie. Jest Ktoś, dla kogo tyle znaczysz, że umarł za Ciebie na Drzewie Krzyża. To nasz Pan, Jezus Chrystus - mówił ks. Piotr Prusakiewicz CSMA

Fot. screenshot - YouTube (Langusta na palmie)

Wiara

Najtrudniejsza modlitwa świata. Jak uwielbiać Boga?

W ramach zorganizowanych przez portal Stacja7 rekolekcji adwentowych, o. Adam Szustak OP mówił o modlitwie uwielbienia. Duchowny odniósł się do intuicji ojców pustyni, którzy porównywali życie duchowe człowieka do drabiny. Uwielbienie jest najtrudniejszą modlitwą. Nie znaczy to, że pozostałe formy modlitwy, jak prośba czy przebłaganie, są mniej istotne, ale że uwielbienie jest modlitwą właściwą człowiekowi, który dochodzi na szczyt tej drabiny. Wszak modlitwa uwielbienia to modlitwa świętych w niebie.

Starożytna modlitwa do św. Józefa

Kościół

Starożytna modlitwa do św. Józefa

O, święty Józefie, którego opieka przed tronem Boga jest tak wspaniała, mocna i natychmiastowa, powierzam Ci wszystkie moje sprawy i pragnienia. O, święty Józefie, pomóż mi przez Twoje potężne wstawiennictwo i wyproś mi u Twojego Boskiego Syna wszelkie duchowe błogosławieństwa, żebym – poddany Twojej niebiańskiej mocy – mógł złożyć moje dziękczynienie i hołd najbardziej kochającemu ze wszystkich ojców.

fot. pixabay.com

Kościół

Belgów połączyła adoracja Najświętszego Sakramentu

W Belgii dobiegł końca Festiwal Venite adoremus. Jest to akcja duszpasterska, która proponuje nieustanną adorację przez ostatnich 11 dni i nocy roku kościelnego. Inicjatywa ta zrodziła się w 2007 r. i początkowo obejmowała jedynie trzy parafie. Dziś są w nią zaangażowane wszystkie belgijskie diecezje.

Wydawnictwo Esprit, materiały prasowe

Wiara

W sytuacjach bez wyjścia… cudowna modlitwa do Maryi!

Wszyscy czasem zmagamy się z problemami, od których – mimo wielu starań – po prostu nie potrafimy się uwolnić. Przez lata nie możemy wyrwać się z lęków, nałogów czy toksycznych relacji, w końcu tracąc nadzieję na jakikolwiek ratunek.

Fot. diliff via Wikipedia, CC BY-SA 3.0

Wiara

Matko Boska Ostrobramska w podwójnej koronie, módl się za nami!

Litania OstrobramskaMatko Boska Ostrobramskaw podwójnej koronie,módl się za namiMatko Boska OstrobramskaOrłem i Pogonią,módl się za namiMatko Boska Ostrobramskaw warownej kaplicy,módl się za namiMatko Boska Ostrobramskawileńskiej ulicy,módl się za namiMatko Boska -śliczna Panno w pozłacanej szacie,módl się za namiMatko Boska -moja Matko z dziecięcych zdrowasiek,módl się za namiMatko naszaz codziennego szkolnego pacierza,módl się za namiMatko Wilnian -ta z hejnału katedralnej wieży,módl się za namiMatko z wierszy Adamowych,adamowych filareckich pieśni,módl się za namiMatko tych,co przy Twej Bramie ginęli we wrześniu,módl się za namiMatko nasza partyzanckaz ryngrafów szlacheckich,módl się za namiMatko ofiarzawleczonych do łagrów sowieckich,módl się za namiMatko armii spod Tobruku i tej spod Lenino,Tych, co szli przez Ziemię Świętą na Monte Cassino,módl się za namiMatko Boska Ostrobramskaz księżycowym sierpem,módl się za namiMatko Boska Miłosierna dla tych,którzy cierpią,módl się za namiM

Screenshot Youtube - Salve TV

Wiara

Cezary Pazura: Różaniec jest moją tarczą!

Nie wszyscy aktorzy i celebryci pochłonięci są wyłącznie pogonią za sławą i pieniędzmi. Nie brak także i tych, którzy głęboko wierzą w Boga i nie wstydzą się o tym mówić publicznie. Jedną z takich osób jest jeden z cenionych polskich aktorów, znany głównie z ról komediowych – Cezary Pazura. Przypominamy jego zachętę do modlitwy na Różańcu, która pojawiła się przy okazji promowania akcji „Różaniec do Granic”, przed trzema laty.