Tag

Tag: modlitwa

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem modlitwa.

Fot. via: Pixabay

Kościół

Franciszek: Nie módl się jak papuga, wzywaj Ducha Świętego

Kończąc cykl katechez poświęcony modlitwie, Ojciec Święty przypomniał, że pierwszym darem dla każdego chrześcijanina jest Duch Święty. „Nie jest to jeden z wielu darów, ale dar podstawowy. Bez niego nie ma relacji z Chrystusem i z Ojcem” – zaznaczył Papież. Audiencja środowa była transmitowana przez media z biblioteki Pałacu Apostolskiego.

fot. pixabay.com

Wiara

Z tą modlitwą pokonasz każdy grzech!

Nabożeństwo „Trzech Zdrowaś Mario” swoimi początkami sięga pierwszych wieków Kościoła. Matka Boża obiecała Św. Gertrudzie i Św. Mechtyldzie, że ustrzeże od grzechu śmiertelnego w danym dniu każdego, kto odmówi tę modlitwę w tym dniu rano i wieczorem. Ta prosta modlitwa jest wielką, skuteczną pomocą w walce z grzechem i słabościami. Ci, którzy praktykują ją każdego dnia rano i wieczorem, dostrzegają niezwykłe owoce w swoim życiu.

To już dziś! Zaczynamy Nowennę do św. Józefa

Kościół

To już dziś! Zaczynamy Nowennę do św. Józefa

W tym roku przypadająca 19 marca uroczystość św. Józefa ma szczególny charakter. Z okazji 150. rocznicy ogłoszenia oblubieńca Maryi patronem Kościoła katolickiego papież Franciszek ogłosił „Rok św. Józefa”. Dziś osłabiony kolejnymi kryzysami Kościół w sposób szczególny potrzebuje opieki tego wielkiego świętego. Dlatego wspólnie prośmy o nią rozpoczynając Nowennę przed uroczystością św. Józefa.

Fot. screenshot - YouTube (Radio Maryja)

Wiara

Przeżyj Drogę Krzyżową z Janem Pawłem II

Św. Jan Paweł II niemal każdego dnia modlił się rozważając Drogę Krzyżową. Rozumiał, że tylko biorąc krzyż, można rzeczywiście stać się uczniem Jezusa. Zagłębianie się w tajemnie Golgoty pomagało mu odważnie brać każdego dnia swój własny krzyż. Prosząc o jego wstawiennictwo, razem ze świętym papieżem rozważmy Drogę Krzyżową.

Chcesz dla swojego dziecka dobra? To módl się za nie

Wiara

Chcesz dla swojego dziecka dobra? To módl się za nie

Każdy rodzic pragnie dla swoich dzieci dobra. Chce zapewnić im dobrą edukację, wychowanie i zaplecze ku temu, by w życiu mogły być szczęśliwe. Zanosząc dziecko do chrztu zobowiązuje się też wychować je w wierze katolickiej. Jednak te wszystkie starania muszą być wsparte jeszcze jednym, a tak często pomijanym i zapominanym. Prawdziwą pomyślność dla swoich dzieci rodzic może wywalczyć na kolanach.

Modlitwa Benedykta XVI na Wielki Post

Wiara

Modlitwa Benedykta XVI na Wielki Post

Panie Jezu Chryste, dla nas przyjąłeś los ziarna pszenicy, które pada w ziemię i obumiera by wydać plon obfity (J 12, 24).Zapraszasz nas byśmy kroczyli za Tobą tą drogą, gdy mówisz: «Ten, kto kocha swoje życie, traci je, a kto nienawidzi swego życia na tym świecie, zachowa je na życie wieczne» (J 12, 25).[…] Pomóż nam [w tym Wielkim Poście] towarzyszyć Ci nie tylko szlachetnymi myślami,lecz przejść Twoją drogę sercem, nawet więcej: konkretnymi uczynkami codziennego życia.Dopomóż nam wejść na drogę krzyża całymi sobą i na zawsze pozostać na Twej drodze.Uwolnij nas od lęku przed krzyżem, ze strachu przed wyśmianiem przez innych, z obawy,że nasze życie może się nam wymknąć, jeśli nie chwycimy wszystkiego, co niesie.Pomóż nam demaskować pokusy,które obiecują życie, lecz których ułudy zostawiają w nas ostatecznie pustkę i zawód.Pomóż nam nie chcieć zawładnąć życiem, ale je dawać.Dopomóż, abyśmy towarzysząc Ci na drodze pszenicznego ziarna, znaleźli w «traceniu życia» drogę miłości, drogę,kt

Fot. via: Pixabay

Wiara

Boisz się o przyszłość? Zawierz ją Jezusowi!

Panie Jezu Chryste, przychodzę dziś do Ciebie z całym swoim życiem. Ty mnie najlepiej znasz i tylko Ty dokładnie wiesz, co dzieje się w moim sercu. Ty od zawsze nade mną czuwasz. To Ty kochasz mnie odwieczną miłością tak, jak nikt na ziemi kochać nie potrafi. Twoje spojrzenie jest zawsze spojrzeniem akceptacji i miłości. Pomóż mi zrozumieć, że zawsze patrzysz na mnie życzliwie. Pomóż mi zrozumieć, że Twoje spojrzenie zawsze wyraża troskę o mnie. Ty znasz moje myśli i intencje, moje słowa i czyny. Ty wiesz najlepiej, co w moim życiu było dobre, a co złe. Przychodzę do Ciebie, Panie Jezu, aby powierzyć Ci swoją młodość. Chcę, aby moje życie było dobre. Potrzebuję Twojego światła i Twojej pomocy. Nie wiem jeszcze, jaką iść drogą. Wiem jedno -- że Ty przez wieki mówisz do człowieka: „Ja jestem drogą, prawdą i życiem”. Jeśli Ty, Panie Jezu, masz być dla mnie drogą, to muszę spojrzeć wstecz na swoje dotychczasowe życie. Wyprostuj, Panie, moją dotychczasową drogę. Chcę żyć w prawdzie. Wiesz,