Tag

Tag: modlitwa

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem modlitwa.

Fot. ilustracyjne via Pixabay -  jobertjamis23

Świadectwo

Świadectwo: Nigdy nie wątpcie w sens modlitwy!

Piszę to świadectwo ku pokrzepieniu serc, które ciągle jeszcze modlą się o miłość i nie zostają wysłuchane. Sama codziennie, podczas trwania Nowenny, szukałam tutaj świadectw na ten temat, ale prawie nigdy ich nie było, co mnie bardzo smuciło...

Modlitwa do Matki Bożej z Lourdes za zarażonych koronavirusem

Kościół

Modlitwa do Matki Bożej z Lourdes za zarażonych koronavirusem

Biskupi azjatyccy w specjalnym przesłaniu z okazji Światowego Dnia Chorego polecają Matce Bożej z Lourdes osoby dotknięte koronawirusem. Przypominają, że rozprzestrzenił się on w blisko trzydziestu krajach, powodując największe ofiary w Chinach, ale także w innych częściach świata. Biskupi modlą się za zmarłych o pokój wieczny oraz o zdrowie dla chorych. Wzywają, aby w dniu 11 lutego polecić wszystkich zarażonych wstawiennictwu Matki Bożej Uzdrowienie Chorych.

Radość Boga - męski różaniec w Krakowie!

Kościół

Radość Boga - męski różaniec w Krakowie!

"Nie mów: cóż ja mogę ? Gdyby nie kropla wody nie było by oceanu. Gdyby nie ziarnko piasku, nie było by pustyni.- powiedział w homilii ks. Krzysztof Czapla SAC podczas Męskiego Różańca, który odbył się 1 lutego w Krakowie.

Co to znaczy: ,,I nie wódź nas na pokuszenie''?

Kościół

Co to znaczy: ,,I nie wódź nas na pokuszenie''?

Pytanie: Nie mogę pojąć tej prośby z "Ojcze nasz": "I nie wódź nas na pokuszenie". Kiedy się modlę tymi słowami, staram się wkładać w nie następujący sens: "Boże, Ty znasz moją dobrą wolę i moją słabość! Racz chronić mnie przed pokusami ponad siłę! Racz chronić mnie również przed takimi pokusami, które wprawdzie nie są ponad moje siły, ale o których Ty, Boże, wiesz, że bym im uległ! A jeśli w czymś dla mojego własnego dobra muszę być kuszony, dodawaj mi sił, abym z tych pokus wychodził zwycięsko!"

(fot. wikipedia/Domena publiczna)

Kościół

Proroctwo ks. Gobbiego. ,,Maryja zwycięża nad smokiem''

Jakże zraniony jest dziś, o Matko, Kościół, przez tych wszystkich fałszywych proroków! Ześlij na nich dar Boskiej mądrości! Ty, która jesteś Stolicą Mądrości, olśnij ich blaskiem Bożej prawdy, aby powrócili w pokorze do wiary i nauczania o prawdzie – mówił ks. Stefano Gobbi w ostatnim kazaniu wygłoszonym w Fatimie.

(fot. pixabay)

Wiara

Potężna modlitwa za zatwardziałych grzeszników

Dziś w Kościele katolickim obchodzimy święto Nawrócenia św. Pawła. Jest to jedyne święto w kalendarzu liturgicznych, w którym czcimy nawrócenie danej osoby. Nawrócenie św. Pawła odmieniło świat. Z tej okazji prezentujemy kilka modlitw za zatwardziałych grzeszników.

Bartolomé Esteban Murillo/wikipedia

Wiara

Cudowne nawrócenie św. Pawła. Św. Pawle, módl się za nami!

Szaweł urodził się w Tarsie w Cylicji (obecnie Turcja) około 5-10 roku po Chrystusie. Pochodził z żydowskiej rodziny silnie przywiązanej do tradycji. Byli niewolnikami, którzy zostali wyzwoleni. Szaweł odziedziczył po nich obywatelstwo rzymskie. Uczył się rzemiosła - tkania płótna namiotowego. Później przybył do Jerozolimy, aby studiować Torę. Był uczniem Gamaliela (Dz 22, 3). Gorliwość w strzeżeniu tradycji religijnej sprawiła, że mając około 25 lat stał się zdecydowanym przeciwnikiem i prześladowcą Kościoła.