Zostajesz rodzicem chrzestnym i... CO DALEJ? Oto instrukcja obsługi!
Ks. Piotr Śliżewski w instrukcji obsługi bycia chrzestnym odpowiada na najważniejsze pytania z tym związane.
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem modlitwa.
Ks. Piotr Śliżewski w instrukcji obsługi bycia chrzestnym odpowiada na najważniejsze pytania z tym związane.
Gorzkie żale przybywajcie, *Serca nasze przenikajcie.
„W piątek 8 marca w toruńskim Centrum Sztuki Współczesnej odbył się wernisaż Mariny Abramović. Bałkańska „artystka” w swojej „sztuce” odwołuje się do okultyzmu i satanizmu. Wobec tak skandalicznego wydarzenia katolicy nie mogli pozostać obojętni” - czytamy na kanale Polonia Christiana w serwisie Youtube. Zapraszamy do obejrzenia poniższego materiału, który PCh przygotowała:
W pierwszy piątek Wielkiego Postu będziemy przeżywać dzień modlitwy i postu za grzechy wykorzystywania seksualnego osób małoletnich. Jest to kontynuacja drogi podjętej przez Episkopat Polski, a wyrażonej w stanowisku: zero tolerancji dla grzechu i przestępstwa pedofilii w Kościele i społeczeństwie – podkreśla rzecznik Episkopatu ks. Paweł Rytel-Andrianik.
Przed nami Wielki Post. Jego istotą jest pójście za wskazaniami Jezusa: drogą modlitwy, postu i jałmużny. Są ze sobą ściśle związane. ModlitwaZ nastaniem wieczora, gdy słońce zaszło, przynosili do Niego wszystkich chorych i opętanych; i całe miasto było zebrane u drzwi. Uzdrowił wielu dotkniętych rozmaitymi chorobami i wiele złych duchów wyrzucił, lecz nie pozwalał złym duchom mówić, ponieważ wiedziały, kim On jest. Nad ranem, gdy jeszcze było ciemno, wstał, wyszedł i udał się na miejsce pustynne, i tam się modlił (Mk 1,32-35). To mój ulubiony fragment dotyczący modlitwy. Wyobrażam sobie Jezusa, gdy wychodzi z domu Piotra przez nikogo niezauważony. Poprzedni dzień musiał być dla Niego bardzo ciężki, zakończył się zapewne późno w nocy. Mimo to Jezus wstaje, gdy jeszcze było ciemno i wędruje przez uśpione miasto, aby modlić się na osobności. Jezus, podobnie jak my, musiał podjąć wysiłek, by znaleźć czas na modlitwę. To mi przypomina, że mam szukać miejsc oddalonych od codziennego zgiełku
Katolickie matki z Warszawy, podjęły post i modlitwę w intencji ochrony dzieci przed skutkami wprowadzenia w stolicy Karty LGBT+. Zatroskane o chrześcijańskie wychowanie młodych Polaków mamy zachęcają więc wszystkich w tym Wielkim Poście do: wspólnej modlitwy różańcowej, drogi krzyżowej, gorzkich żalów czy jakichkolwiek innych modlitw i wielkopostnych wyrzeczeń realizowanych w podanej wyżej intencji.
„Kiedy do spowiednika? Kiedy do terapeuty?” - to wykład, jaki 19 listopada 2017 r. wygłosił w Łasku o. Jacek Prusak SJ. Znany teolog, psycholog i psychoterapeuta był gościem cyklu „Ale Gość” w kolegiacie łaskiej.
Stając na pierwszej linii frontu, np. posługując modlitwą uwolnienia i uzdrowienia -narażasz się na strzały wroga. Ale jeśli skupisz się tylko na nich, utkniesz w okopach w obawie przed atakiem . Jak więc prowadzić walkę duchową tak, żeby to diabeł się bał, a nie my? - pyta ks. Radosław Rafał MSF.
O Niepokalana, nieba i ziemi Królowo,Ucieczko grzesznych i Matko nasza najmiłościwsza,Ty, której Bóg cały porządek miłosierdzia powierzyć raczył,ja, niegodny grzesznik, rzucam się do stóp Twoich kornie błagając, abyś mnie całegoi zupełnie za rzecz i własność swoją przyjąć raczyłai uczyniła ze mną wraz ze wszystkimi władzami mej duszy i ciała i z całym mym życiem, śmiercią i wiecznością, cokolwiek Ci się podoba.Użyj także, jeżeli zechcesz, mnie całego, bez żadnego zastrzeżenia,do dokonania tego, co o Tobie powiedziano:"Ona zetrze głowę twoją", jako też:"Wszystkie herezje samaś zniszczyła na całym świecie",abym w Twoich niepokalanych i najmiłościwszych rękachstał się użytecznym narzędziem do zaszczepieniai jak najsilniejszego wzrostu Twej chwaływ tylu zbłąkanych i obojętnych duszach,a w ten sposób do jak największego rozszerzeniabłogiego królestwa Najświętszego Serca Jezusowego.Albowiem gdzie Ty wejdziesz, tam łaskę nawrócenia i uświęcenia wypraszasz,przez Twoje bowiem ręce wszelkie łask
Wysłuchaj tego świadectwa, a przekonasz się, że moc modlitwy jest w stanie ocalić małżeństwo nawet z największego kryzysu! Rejestracja: ks. Sławomir Kostrzewa
Ks. Arkadiusz Szczepanik: Ten rodzaj złego ducha wyrzucić można tylko modlitwą i postem
O świętości Boga mówił Papież w czasie audiencji ogólnej kontynuując cykl katechez poświęcony modlitwie „Ojcze nasz”. Po zimowej przerwie po raz pierwszy odbyła się ona na placu św. Piotra.
Benedykt XVI spotkał się ze zwierzchnikiem Ukraińskiego Kościoła Greckokatolickiego. Rozmawiano m.in. o wojnie na Ukrainie oraz sytuacji dialogu ekumenicznego w tym kraju.