Tag

Tag: modlitwa

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem modlitwa.

zdj. screen Youtube/SalveTV

Wiara

Czy religia to 'nasza prywatna sprawa'? Odpowiada ks. Piotr Glas

"Pójdź za Mną" - te słowa wypowiada Bóg do każdego z nas - i do tych, którym wydaje się, że są blisko Niego i pełnią Jego wolę, i do tych, którzy już dawno odeszli od Boga. Jezus pyta nas dziś także jaka nas nasza tożsamość katolicka - gdyż to ona wskazuje, za kim naprawdę idziemy. Słowo wygłoszone w bazylice kolegiackiej w Krośnie (2018).

Fot. via Wikipedia, CC 0

Wiara

Opróżniamy czyściec!!! Oto krótka modlitwa, która uwalnia tysiące dusz

Podczas jednej z wizji Chrystus przekazał św. Gertrudzie słowa poniższej modlitwy, która jak oświadczył, gdy odmawiana jest z miłością i pobożnością, uwalnia za każdym razem z czyśćca tysiąc dusz.Przyjaciel św. Jana Maciasa – św. Jan Ewangelista, objawił mu, że jego modlitwy uwolniły niemal półtora miliona dusz z ich więzienia. Powiedziano, że w chwili jego śmierci niebiosa się otworzyły i dusze te pośpieszyły na ziemię, by odprowadzić go do nieba. Cóż za powitanie! Uwalniając dusze czyśćcowe, przyśpieszając ich wejście do nieba, zapewniamy sobie wdzięczność całego raju, wykuwamy więzi przyjaźni z jego mieszkańcami.- Króluj nam ChrysteMODLITWA ŚW. GERTRUDY

fot. WIkimedia Commons

Kościół

Nauczanie JPII lekarstwem na pogardę ciała

„Musimy wreszcie intensywnie zatroszczyć się o to, by wydobyć i dać zaowocować wielkiemu skarbowi, który zostawił nam św. Jan Paweł II, mianowicie teologii ciała” - powiedział w wywiadzie dla niemieckiego portalu kath.net bp Rudolf Voderholzer. Ordynariusz Ratyzbony przestrzegł w ten sposób przed zmianą katolickiej etyki seksualnej w kontekście wyjaśniania nadużyć seksualnych w Kościele.

Fot. Pixabay, CC 0

Wiara

Moc różańca. Powiedzieli, że to cud

Czym jest modlitwa różańcowa i na czym polega jej skuteczność? Dlaczego szatan boi się Maryi? Wyjaśnia o. Mirosław Kopczewski OFMConv., inicjator Wielkiego Zawierzenia Niepokalanemu Sercu Maryi w Niepokalanowie

Fot. Pixabay, CC 0

Pamiętamy

Episkopat: Módlmy się za ofiary stanu wojennego

Z okazji rocznicy wprowadzenia stanu wojennego Księża Biskupi zachęcają do pamięci w modlitwie nie tylko o zamordowanych, ale również o represjonowanych, o tych, którzy stracili pracę, o ich bliskich oraz o wszystkich poszkodowanych w tamtym czasie – mówi rzecznik Episkopatu ks. Paweł Rytel-Andrianik.

Fot. Pixabay, CC 0

Wiara

Czy Boga wolno prosić o cud? PRZECZYTAJ

Człowiek wierzący, znalazłszy się w takiej sytuacji, w naturalny niejako sposób pragnie zwrócić się do Boga. Jednakże tego rodzaju okoliczności mogą rodzić w sercu pewną rozterkę, wątpliwość, pytanie: jak się modlić w takiej sytuacji, gdy tradycyjna modlitwa o zdrowie nabiera charakteru błagania o cud. Czy wolno prosić o cud? Czy może mam jedynie prosić o siły do pogodzenia się z wolą Bożą? Czy moja wiara przetrzyma próbę ewentualnego niewysłuchania mojej modlitwy? Czy moja wiara jest w ogóle na tyle mocna, by prosić o uzdrowienie? Wszak Jezus mówił do człowieka, który prosił go o cud uzdrowienia: „Według twojej wiary niech ci się stanie...”.