Tag

Tag: modlitwa

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem modlitwa.

screenshot Youtube - Salve Net

Świadectwo

,,Wtedy zobaczyłam jak wielką siłę ma modlitwa''. Poruszające świadectwo...

- Żyłam w czasach, kiedy lekarze pytali otwarcie, czy dziecko ma się urodzić, czy jest przeznaczone do usunięcia. Kiedy w 80. latach w Polsce pojawiła się forma modlitwy za dzieci nienarodzone zagrożone śmiercią przed narodzeniem, zaczęłam podejmować adopcję dziecka poczętego. Spodziewałam się trzeciego dziecka i okazało się, że nie żyje od mniej więcej dwóch tygodni. To był dla nas ogromny cios. Byłam bardzo zrozpaczona, kiedy zadzwoniłam do mojej babci, powiedziała: "wiesz, dwa tygodnie temu miałam sen. Śniła mi się twoja babcia i powiedziała; Kasi syn nie żyje". To było bardzo mocne doświadczenie, bo zdałam sobie sprawę, że to dziecko nie należy tylko do mnie, lecz całe niebo wie o tym dziecku. Z drugiej strony uświadomiło mi to, że nie tylko moje dziecko należy do całej ludzkości, ale tez inne dzieci należą do mnie - opowiadała Katarzyna Pazdan

zdj. domena publiczna, Wikimedia Commons, CC0

Wiara

Post w nauczaniu Jezusa

Współcześnie rzadko porusza się temat postu. Jest on nie­modny. Kto go porusza może narazić się na zarzut, że zajmuje się przestarzałym zagadnieniem, nie mającym nic wspólnego z prawdziwą religijnością. Zarzut taki nie jest bezpodstawny. Nie ulega wątpliwości, że post nie jest częścią składową religii, tym bardziej chrześcijaństwa. Nie jest znakiem rozpoznaw­czym prawdziwej religijności. Religia jest uczuciem zależności od Boga i wyraża się w ufnej wierze i posłuszeństwie. Dotyczy to przeżywania Boga w chrześci­jaństwie i w religii Starego Testamentu. Jezus jednak kilkakrotnie wypowiedział się na temat postu. Nie może on zostać przemilczany. W Biblii spotykamy się z opisami praktyki postnej, a więc to co znajduje się w Piśmie Świętym, nie może być nam obce. Przede wszystkim nas interesuje stosunek Jezusa do postu.

Kronika rodzinnych cudów. Też taką masz...

Wiara

Kronika rodzinnych cudów. Też taką masz...

Trwała wojna. Mama przyniosła skądś ładny kawałek mięsa - opowiadała mi babcia. - A wtedy nie wolno było go mieć w domu. Na podwórku pojawili się niemieccy żandarmi, a mama stała z tym mięsem w rękach, na środku izby i nie wiedziała, gdzie je schować. Gdy Niemcy walili do drzwi, wrzuciła je za figurę Matki Boskiej.

Różaniec - oto, dlaczego jest tak wielką pomocą!!!

Kościół

Różaniec - oto, dlaczego jest tak wielką pomocą!!!

Można go porównać do liny ratunkowej albo telegramu wysyłanego pod adresem Matki Bożej. Jest zarazem łatwy i trudny, zwykły i niezwykły... Dzięki niemu dzieją się wielkie rzeczy! Różaniec towarzyszy nam szczególnie w trudnych chwilach. O jego mocy można napisać wiele tomów. Każdy z nas ma swoje różańcowe historie. Posłuchajmy kilku z nich.